Po novem protestu Boce tekma spet prestavljena, datum še ni znan (FOTO in VIDEO)

Napadu na avtobus Boce Juniors so sledile napete ure v notranjosti štadiona River Plata. Finale južnoameriške lige prvakov prestavljen, nov datum še ni znan.

Objavljeno
25. november 2018 10.28
Posodobljeno
25. november 2018 19.04
Nogometaš Gonzalo Lamardo ima poškodovano oko, toda vodstvo tekmovanja je od Boce zahtevalo, da vseeno igra. FOTO: AFP
V razmahu nekaj ur je svet spoznal, kako zelo je Argentina prepojena z vsemi skrajnostmi življenja. Na štadionu so navijači pripravili izjemno kuliso, le dvesto metrov stran so privrženci istega kluba s steklenicami, kamenjem in solzivcem napadli avtobus gostujočega moštva Boce Juniors. Policija je naprej ravnala premedlo, nato je agresivno skušala najti krivce, politika molči, v vsem kaosu pa so nogometni veljaki zahtevali, da se tekma čim prej odigra, toda na koncu njihova aroganca ni strla solidarnosti nogometašev Riverja s pretresenimi tekmeci iz Boce. Tekmo bi morali odigrati danes zvečer, a so jo vnovič prestavili, datum pa zaenkrat še ni znan. 

image
Na tribunah so dolgo čakali, zato so bili tudi utrujeni. FOTO: Reuters
Zaradi razgretih čustev je iz ljudi udarila potlačena jeza krutega vsakdana. Predsednik Mauricio Macri se je nedavno celo zavzemal, da bi morali na finalnih tekmah dovoliti prihod gostujočih navijačev, a policisti niso znali poskrbeti niti za varnost gostujočih nogometašev.

Ampak kako poskrbeti za varnost, če je vse prepleteno s korupcijo, mafijskimi interesi in ekstremno revščino večine prebivalstva? Varnostni ukrepi so bili verjetno v teoriji ustrezno zastavljeni, toda zaradi podkupovanj je marsikateri zlikovec prišel, kamor ne bi smel. V tako širokih množicah, ki živijo v pomanjkanju, pa ni potrebno veliko za vsesplošen kaos, ki je sledil napadu na Bocin avtobus. In ko so navijači Riverja začeli vdirati še v avtomobile in trgovine, so lahko zgroženi okoliški prebivalci samo nemočno spremljali dogajanje iz svojih stanovanj.

image
Policija je aretirala več huliganov. Na žalost prepozno. FOTO: AFP


Napad na avtobus naj bi pripravil zloglasni huligan Hector Guillermo »Caverna« Godoy. Kasneje so aretirali šestnajst huliganov in še približno štirideset oseb zaradi vsesplošnega nasilja.

 

Koga so pregledovali zdravniki?


Čeprav so bila okna avtobusa že razbita, so nogometaši Boce sprva celo prepevali, njihova razposajenost pa se je končala po prvih poškodbah. Ko so se pretreseni prebili do notranjosti štadiona Monumental, je bilo jasno, da nikakor niso pripravljeni za igranje finala, toda pritisk nogometnih veljakov je bil močan (zaradi televizijskih pravic). Poslali so svoje zdravnike, ki so nonšalantno ocenili, da je z njimi vse v redu, čeprav so imeli povite oči zaradi solzivca.

image
Navijač Riverja prosi policiste, naj se ga usmilijo. Policisti so namreč pretepli tudi številne navijače, ki niso naredili nič spornega. FOTO: AFP


Carlos Tevez se je sprva pritoževal, da jih igralci Riverja niso prišli niti pogledati, toda fotografije dokazujejo, da je Riverjev trener Marcelo Gallardo obiskal celotno Bocino zasedbo. Obenem je ravno Gallardo zatrdil, da njegovi igralci ne bodo stopili na zelenico, če tega ne bodo storili tudi Bocini nogometaši. Prav zato so tekmo kasneje prestavili.


Pred tremi leti so tekmo odpovedali


»Sramota je, kaj so počeli direktorji tekmovanja. Igralce smo imeli v bolnišnici, oni pa so zahtevali, da igramo. Kaj bi se moralo vendar dogoditi, da bi tekmo odpovedali?« je bil jezen Tevez. Precej jasno je namignil na velik vpliv Riverjevega predsednika Rodolfa D'Onofria v pisarnah Južnoameriške nogometne zveze (Conmebol). »Če bi to storila Boca, bi že bila izključena, pokal pa bi pripadel Riverju. Isti zdravnik, ki je tukaj rekel, da lahko igramo, je pred tremi leti na Bomboneri zahteval odpoved tekme.«

image
Riverjev trener Marcelo Gallardo (levo) v pogovoru z Bocinim trenerjem Gustavom Schelottom (desno). FOTO: AFP
Argentinski napadalec je imel v mislih dogodke iz leta 2015. Boca in River sta se pomerila v osmini finala južnoameriške lige prvakov, ko so za incident poskrbeli Bocini navijači. »Nas so takrat izključili, tukaj pa nam grozijo, da bo pokal pripadel Riverju, če ne bomo igrali,« je bil jezen Tevez. »Kar počne Conmebol je sramota. Zakaj Riverju kar ne podelijo pokala?«

image
To je realnost argentinskega nogometa. FOTO: AFP