Zeleno-beli se potijo pod vtisom Mandarićeve januarske čistke

Nogometaši Olimpije so pod vodstvom novega trenerja Roberta Pevnika in z veliko igralskimi neznankami začeli priprave za drugi del sezone. Pred odhodom še Rok Kronaveter, Andrej Vombergar, Dino Štiglec.

Objavljeno
10. januar 2019 20.19
Posodobljeno
10. januar 2019 20.23
Nejc Vidmar (v sredini) je po slovesu Branka Ilića prevzel kapetanski trak, po odhodu Aljaža Ivačiča pa bo znova tudi prvi vratar. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ljubljana - Robert Pevnik je svoje drugo poslanstvo v vlogi trenerja Olimpije – sicer je že peti v tej sezoni –, začel z delovnimi gesli, smelimi cilji in zanesenjaštvom. Toda prve misli trenerja in domačih fantov Nika Kapuna ter Nejca Vidmarja so razkrile, da naslednji tedni ne bodo le v znamenju nabiranja moči in ustvarjanja igre, temveč predvsem kadrovanja.

image
Robert Pevnik se je z veliko volje in brez strahu lotil zahtevnega izziva na trenerskem stolčku Olimpije. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kako močna bo spomladanska zasedba, ki naj bi se po Pevnikovih besedah zaradi velikega zaostanka devetih točk z veliko tveganja in upanjem, da se ji bo nasmehnila tudi sreča, spustila v ligaško in pokalno bitko z Mariborom oziroma v branjenje dvojne lovorike, je največja neznanka zeleno-belih. Malo manj neznank je za vse bolj predvidljivega predsednika Milana Mandarića, ki ima svojo vizijo in zadnjo besedo. Ker poslovnež njegova kova oboje (prepozno) ima in je povezano s krepko pocenitvijo moštva, je na dlani, da se bo zeleno-bela posadka do prve tekme v drugem delu sezone, 23. februarja proti Krškemu, še korenito spremenila.


Ivačič v ZDA, Štigleca vabi Bišćan


Slovo kapetanov, prvega in drugega, Branka Ilića in Arisa Zarifovića, je napovedalo le prvi val vidnejših odhodov, drugega bo sprožil jeseni prvi vratar Aljaž Ivačič, ki v ZDA ureja podrobnosti prestopa, tretjega Rok Kronaveter, ki ga čaka še eno – zaključno – soočenje z Mandarićem. Piko na i odhodom šampionov bi lahko postavili še prvi strelec Andrej Vombergar, ki se bo iz Buenos Airesa vrnil šele danes, eden od nepogrešljivih v minulih dveh letih Dino Štiglec (k Rijeki ga vabi Igor Bišćan) in vsaj eden od dvojca Stefan Savić, Asmir Suljić. Veliko bo odvisno tudi od tega, ali bodo Mandarića zadovoljile odškodnine.

»Po odhodih Ilića in Zarifovića osrednjega branilca že iščemo, drugih še ne, dokler ne vemo, kdo bo odšel. Do konca meseca bomo vedeli, koga ne bo več, toda hkrati že imamo kandidate. Upamo, da bomo uveljavili tudi čim več mladih igralcev, vemo pa, da nam manjkajo takšni igralci, kot so bili nekoč Džoni Novak, Robert Englaro, Gregor Židan ...« je z realnostjo seznanjen zdaj že bivši trener mladinskega moštva, ki si v pripravljalnem obdobju želi čim več močnih tekmecev in tekem, ki razkrivajo dejanske sposobnosti.


Vidmar in Kapun simbola prenovljene Olimpije


Odhodi šampionov v ospredje postavljajo nov voditeljski dvojec na igrišču in v slačilnici. Kapun in Vidmar sta (ob Kronavetru) še zadnja moža prve šampionske zasedbe in igralca, pred katerima je ključno obdobje v karieri, potem ko sta se minuli dve leti srečevala z vrsto poškodb. »Zdrava sva in polna izzivov,« sta soglasno zatrdila, da sta nared za novo poglavje, v katerem bo Vidmarju pripadel kapetanski trak, Kapunu pa vloga njegovega pomočnika.

image
Nik Kapun je zatrdil, da je naposled zdrav in da je napočil trenutek, da prevzame odgovornost in se uvelajvi kot eden od najvidnejših igralcev Olimpije. FOTO: Voranc Vogel/Delo


»Imel sem odličnega učitelja v Iliću. Ali bo z nami Kronaveter, ne vem, vem pa, kako kakovosten in ključen igralec je bil v minulih sezonah. Ne glede na vse spremembe so naši cilji enaki, ampak najprej bo treba videti, s kakšno postavo bomo šli v drugi del sezone. Pomembno je, da sem zdrav in da se vračam v staro formo. Manjka mi le še nekaj vratarske kilometrine, kar je bilo vidno tudi v zadnji jesenski tekmi v Novi Gorici. Nikakor pa v tej Olimpijini zgodbi ne vidim nič slabega, pozitivna stvar je, da se pogovarjamo in gledamo naprej,« je vidno nabrušen 29-letni vratar, medtem ko je njegov njegov »asistent« v garderobi in na igrišču Kapun dal vedeti, da se ne boji prevzeti odgovornosti.

Trener Olimpije Robert Pevnik napovedal boj za dvojno lovoriko.
Do konca januarja pretežno o odhodih, nato o prihodih.
Na priprave v Turčijo bodo zeleno-beli odšli 1. februarja.
Pred začetkom prvenstva bi lahko v Stožicah gostoval avstrijski prvak.


»Vloga mi ustreza. Nejc je prvi kapetan, ampak oba skupaj se zavedava, kako pomembna je enotnost, da bi se kljub velikim spremembam podali v boj za dvojno lovoriko. Navsezadnje smo športniki,« je povedal od srede 25-letni Ljubljančan, ki je, tako kot Vidmar, prav v tekmi proti Gorici razkril, kako nepogrešljiv člen v zasedbi je.


Čatež, Turčija in za konec Salzburg


S ponedeljkovim odhodom v Čatež se bo za Olimpijo začel peklenski del priprav, katerih vrhunec bo brušenje taktično-tehničnih podrobnosti v Turčiji, kamor bo odpotovala 1. februarja. »Veliko tekem bomo igrali, ampak upam, da se nam bo posrečilo, da bi igrali še z močnejšimi nasprotniki. Eden je Rubin iz Kazana, želel pa bi si, da bi igrali generalko pred začetkom prvenstva proti Salzburgu. Številni so izrazili strah, ker naj bi bil avstrijski prvak prehud zalogaj, ampak upam, da bo se bomo dogovorili za tekmo,« je veliko željo razkril trener, ki je za Olimpijo 24 ur dnevno vsak dan s srcem z in za Olimpijo. Njegovo napredovanje je pomenilo tudi prenovo strokovnega štaba, saj se je Pevnik obdal s svojimi pomočniki iz mladinskega moštva, med katerimi je tudi trener vratarjev in nekdanji slovenski reprezentant Boško Bošković.

image
Novi trener vratarjev Boško Bošković, ki ga je Pevnik povlekel iz mladinskega moštva, tako kot druge pomočnike, ima v celotnem moštvu največ nastopov za slovensko nogometno reprezentanco. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Prvo tekmo za trening bo Olimpija igrala 19. t. m. (bržčas v Brežicah) s hrvaškim drugoligašem Varaždinom, drugi že potrjeni tekmeci za trening pa so: HNK Gorica (26. t. m.), Bravo (29. t. m.), Dunajska Streda (4. februar), St. Polten (7. februar), Rubin Kazan (10. februar), Lokomotiv Taškent (12. februar).