Zidane izzval Deschampsa, ki je bil neomajen

Nekdanja kapetana Francije na nasprotnih bregovih. Alžirska skupnost selektorja obtožuje rasizma.
Fotografija: Karim Benzema je na zadnjem velikem tekmovanju pod taktirko selektorja Didiera Deschmapsa igral na SP v Braziliji leta 2014. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Karim Benzema je na zadnjem velikem tekmovanju pod taktirko selektorja Didiera Deschmapsa igral na SP v Braziliji leta 2014. FOTO: Reuters

Svetovni in evropski prvaki Francozi so sinoči proti Moldaviji v skupini H tudi formalno potrdili uvrstitev na evropsko prvenstvo, toda minule dni je privržence »Les Bleus« vznemirjalo nekaj drugega. Zinedine Zidane je sramežljivo namignil, da je dozorel trenutek, da se v reprezentanco vrne Karim Benzema. Odziv selektorja Didiera Deschampsa je bil za Realovega napadalca negativen.

»Mislim, da njegova vrnitev ne bi bila v interesu francoskega moštva,« je Deschamps predstavil svoje mnenje in za zdaj še tudi neomajno stališče. Zidanov »izlet« v domovino iz madridskega »fotelja« ima predzgodbo, v kateri je bil njegov klubski varovanec negativec in si je zasluženo prislužil izključitev iz reprezentance. Leta 2015 so neznanci izsiljevali reprezentanta Mathieuja Valbueno (zdaj člana grškega Olympiacosa), da bodo objavili videoposnetek njegovega spolnega odnosa z neznano žensko, če ne bo plačal 15.000 evrov. Policijska preiskava je odkrila, da je bil med izsiljevalci tudi Benzemajev prijatelj iz otroštva. Ta je zvezdniku naročil, naj reprezentančnemu kolegu pove, da mislijo resno, potem ko je Valbuena mislil, da gre za šalo. Benzema je kolegu nato svetoval, naj plača zahtevani znesek.


Alžirska skupnost o rasizmu


Kakorkoli že, po tej aferi so bila za Benzemaja reprezentančna vrata zaprta. Tudi brez napadalca, vzgojenega pri Lyonu, je Deschamps brez težav sestavil šampionsko moštvo, v katerem nihče ni pogrešal 31-letnega Realovega zvezdnika. Toda ko se oglasi Zidane, v Franciji tudi gluhi slišijo. Ni prvič, da je še vedno en največjih športnih junakov Francije zmotil reprezentančni mir in malo podkuril nekdanjemu soigralcu ter kapetanu. Njegov uporni duh je segel predvsem v srca močne alžirske skupnosti v Franciji – tako Zidane kot Benzema sta alžirskega porekla –, ki je Deschampsu očitala tudi rasistične motive. Dvainpetdesetletni selektor je obtožbe seveda odločno zavrnil.

Karima Benzemaja in Zinedina Zidana povezuje tudi alžirsko poreklo. FOTO: AFP
Karima Benzemaja in Zinedina Zidana povezuje tudi alžirsko poreklo. FOTO: AFP


»Takšne govorice imajo lahko hude posledice. Presegajo razumevanje in imam jih dovolj. Izbiram francoske igralce, vsi so Francozi in nikoli mi ni prišlo na misel, da bi nekoga izpustil samo zaradi vere ali barve kože. Prav tako nikoli ne bom izbral zaradi vere ali barve kože,« se je branil 51-letni selektor, ki ima v bivšemu »soborcu« vendarle izjemno zahtevnega tekmeca.


Najučinkovitejši Realov strelec


Zidane je zatrjeval, da je njegovo mnenje povezano izključno s športnimi motivi. »Benzema je vedno želel igrati za Francijo,« je podkrepil športno oceno, a tudi dodal: »Odkrito, ne poznam podrobnosti in kaj se dogaja zdaj, ampak iz nogometnega vidika je Karim najboljša rešitev za Francijo.«

Slavni Zizou se, kar zadeva nogomet, ne moti. Benzema v tej sezoni igra v najboljši formi in je ključni mož Realovega orkestra, ki mu dirigira prav Zidane. V španskem prvenstvu je v enajstih tekmah zabil devet golov, še dva v ligi prvakov. Česar pa ni moč trditi za enega od simbolov tribarvnih Antoina Griezmanna, ki je s prestopom k Barceloni trčil ob Messijev klan. Ne gre mu najbolje, še posebej, odkar se je po poškodbi vrnil Argentinec. V enajsterici ima zgolj stransko vlogo in opravlja tekaška dela. V septembru in oktobru je dosegel le po en prvenstveni gol, skupaj je pri štirih.

Benzema je kljub štiriletnemu izgnanstvu iz reprezentance še vedno njen deseti najboljši strelec. V letih od 2007 do 2015 je zabil 27 golov v 81 tekmah. Griezmann je dosegel dva več.

Komentarji: