Zlati soboški rezervist Horvat ukradel zmago Olimpiji

Mura v prvi tekmi 17. kola 1. SNL pred 9000 gledalci po zaostanku z 0:2 v petih minutah z golom v sodnikovem dodatku do točke.
Fotografija: Sobočani so do konca tekme verjeli v zasuk in na koncu v petih minutah nadoknadili zaostanek za neodločen izid 2:2. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Sobočani so do konca tekme verjeli v zasuk in na koncu v petih minutah nadoknadili zaostanek za neodločen izid 2:2. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Sanjski finiš Mure v prvi tekmi 17. kola 1. SNL je bil vrhunec privlačnega nogometnega večera v Stožicah. Olimpija je izgubila dve točki, potem ko je bila v vodstvu z 2:0, a je soboški rezervist Tomi Horvat v 88. minuti in 93. zabil gola za veliko točko.

Vse je mogoče. Da tudi na petkov večer v mrzlem vremenu na štadion v Stožice privabiš skoraj 9000 nogometnih navdušencev. Gostje so izpolnili svojo napoved o selitvi Prekmurcev v glavno mesto, južno tribuno je zapolnilo dobrih 2000 duš, a svojo nalogo so opravili tudi Ljubljančani na čelu z jubilantom, navijaško skupino Green Dragons.



Ogrevalni vložek pred začetnim sodniškim žvižgom je pripadel novima, starima županoma obeh mest, gostitelju Zoranu Jankoviću in gostu Aleksandru Jevšku. Vidno sta uživala ob nastavljanju pred navijači, nasmeška sta se jima raztezala do ušes.

Kulisa je bil pripravljena za spektakel in užitke, na katere je bilo treba še malo počakati. Zelena dimna zavesa je za dobrih pet minut preložila začetek tekme, od katere je bilo veliko pričakovati.

Pa se želje zahtevnejših navijačev o privlačni predstavi v uvodnem delu niso povsem izšle. Črno-beli gostje so bili povsem enakovredni četrt ure, izpeljali nekaj obetavnih akcij do zadnje podaje, za katero pa jim je zmanjkalo znanja in sreče. Toda Olimpija je bila tista, ki ji ni šlo veliko od nog. Tudi takrat, ko je prevzela pobudo. Razlog za kar manjše razočaranje je bil enostaven: enim in drugim se je žoga zelo odbijala od nog kot od zidu, povezani dve podaji v gibanju sta bili že sanjski dosežek.

Sanjski finiš Mure v prvi tekmi 17. kola 1. SNL je bil vrhunec privlačnega nogometnega večera v Stožicah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Sanjski finiš Mure v prvi tekmi 17. kola 1. SNL je bil vrhunec privlačnega nogometnega večera v Stožicah. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Mura je v trenutkih podrejene vloge v 27. minuti dočakala veliko priložnost, ki jo je prvi soboški strelec Rok Sirk z 10 m neoviran spremenil v strel preko vrat. Ljubljančani podobne in sploh prve resnejše priložnosti niso izpustili iz nog. Rok Kronaveter je sprožil strel s 17 m, vratar Matko Obradović je strel odbil, Andrej Vombergar pa je v slogu strelca odbitek z leve strani spremenil v svoj osmi prvoligaški gol v tej sezoni.

Dolžniki iz prvih 45 minut so za odtenek bolj stisnili na plin v drugem polčasu, ki se je podobno kot prvi začel z manjšo pobudo gostov in tudi prvim resnejšim poskusom za izenačenje. Toda temperaturo je dvignila akcija Sobočanov v 57. minuti pred navijači. Sirk je v dvoboju iz oči v oči z Aljažem Ivačičem padel, a si prislužil le rumeni karton. Sodnik za golovo črto Matej Jug je presodil, da je Sirk želel izsiliti kazenski strel.



Ob nerazpoloženemu Kronavetru je Olimpiji manjkal mož za potezo več. Kot, da je imel vsega dovolj, jo je v 68. minuti izpeljal Stefan Savić in zabil evrogol s 16 m z leve strani. Nihče več ni dvomil o zasuku, vztrajni Sobočani so. Ante Šimundža je v igro poslal 20-letnega džokerja Horvata, ki je v divjem jurišu Ljubljančanom pokvaril veselico. Je pa bila vsaj soboška!

"Do konca smo verjeli in ob tako čudoviti podpori navijačev se nam je posrečil čudež. Bili smo dokaj enakovredni, Olimpija je imela rahlo pobudo, mi pa lepše priložnosti. Ni kaj, Tomi Horvat si je izbral pravo prizorišče in trenutek za prvi gol v SNL," je po tekmi, ki bi se lahko zasukala tudi drugače, kot je priznal, povedal Ante Šimundža. Razumljivo je bil slabe volje domači trener Zoran Barišić. Prav nič ga ni tolažilo, da tudi v svoji jubilejni deseti tekmi v 1. SNL ni izgubil.

"Izgubili smo dve točki, tekmecu podarili eno. Morda je bila tudi moja krivda na koncu, ampak z menjavami sem želel ohraniti prvo obrambno linijo s svežimi napadalci," je Dunajčan med drugim pojasnil taktično izbiro v zaključku trilerja s srečnim koncem za Prekmurce. 

Preberite še:

Komentarji: