Zlatko Zahović obljubil tisoče evrov in takoj je padel vodilni

V prvem derbiju 9. kola 1. SNL je Maribor prizadejal prvi poraz Aluminiju.
Fotografija: Dino Hotić in Rok Kronaveter sta bila strelca za Maribor, ki je vodilnemu Aluminiju prizadejal prvi ligaški poraz. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Dino Hotić in Rok Kronaveter sta bila strelca za Maribor, ki je vodilnemu Aluminiju prizadejal prvi ligaški poraz. FOTO: Tomi Lombar

»Današnja tekma je vredna 100.000 evrov, igralci si lahko za naslednjih pet tekem v ciklu, ki sledi, razdelijo 500.000 €, klubsko vodstvo pa ima zagotovljena dva milijona € za premije ob končnem uspehu. Žrtvujte se, zmagujte in naredite vsako Violo srečno. Mi smo Maribor!« Športni direktor Maribora Zlatko Zahović je igralcem s sloganom – »igralcem vse« – vrgel zelo, zelo sladek bonbon. Vijolični na igrišču so se radodarnemu direktorju in navijačem oddolžili z zmago z 2:1.

Zlatko Zahović je za visoko motivacijo igralcev potegnil iz rokava še najmočnejši adut, denar. FOTO: Tadej Regent
Zlatko Zahović je za visoko motivacijo igralcev potegnil iz rokava še najmočnejši adut, denar. FOTO: Tadej Regent


»Po zadnjem sestanku nam je Zahović razkril svojo ponudbo. Ni v naši navadi, ampak njegovo potezo vidim kot  veliko motivacijo tudi za naprej,« je mariborski trener Darko Milanič po tekmi komentiral za slovenske razmere edinstveno potezo.
Mariborčani so jo morda celo potrebovali. Zmaga niti približno ni bila lahka, v zadnjih 15 minutah so Mariborčani zelo trepetali, gol je visel v zraku. Toda zmaga bila je zaslužena.

Igra ni bila lepa za oko in predvsem taktična. Darko Milanič se je kolegu Slobodanu Gruborju uprl s potrpežljivo igro in z maksimalno previdnostjo. »Če Aluminija ne sprejmeš resno, greš z igrišča kot poraženec. Ima izjemno učinkovito 'kontro', brani se odlično. Je resna ekipa, ki jo je težko premagati,« je Milanič pojasnil, zakaj je bilo težko ugnati vodilno moštvo 1. SNL.

Prvih 45 minut ni bilo veliko od igre, v drugem polčasu je Maribor dvignil ritem in hitro zadel. Dino Hotić je izvedel svojo značilno mojstrovino z roba kazenskega prostora. Z desne strani si je žogo porinil v sredino in pripravil položaj za strel v vratarjev desni kot. Zadel je imenitno, naiven pa je bil predvsem gostujoči branilec Aljaž Ploj, ki je Hotiću dopustil to, česar ne bi niti domači navijač – prostor za strel z desne strani v vratarjev desni kot.

Aluminijev trener Slobodan Grubor (levo) in Mariborov Darko Milanič sta se odločila za previdno in šahovsko bitko. FOTO: Marko Pigac
Aluminijev trener Slobodan Grubor (levo) in Mariborov Darko Milanič sta se odločila za previdno in šahovsko bitko. FOTO: Marko Pigac


Maribor trpel do zadnjega sodnikovega žvižga


Aluminij je zaostajal le dve minuti. Jure Matjašić, ki je v prvem polčasu zapravil najlepšo priložnost, se je oddolžil s podajo, po kateri je izenačil Nikola Leko. Vratar Kenan Pirić je bil pri strelu po tleh z 10 m v njegov levi kot prekratek. Do današnje tekme je čvrsta obramba Kidričanov prejela le tri gole, v Ljudskem vrtu pa dva. Drugega za zmago je po lepi podaji pred vrata dosegel Rok Kronaveter. Ni se mu bilo treba veliko truditi. Pritekel je za hrbet gostujoče obrambe in z bližine premagal Matijo Kovačića.

»Zmagala je večja posamična kakovost, Maribor je bil boljši za gol. Škoda, z malo sreče bi lahko v zaključku zabili gol,« je po prvem porazu povedal gostujoči trener Grubor.

Komentarji: