Zlato žogo bodo podelili še pred koncem leta

Pri reviji France Football so se odločili, da bo odslej seznam kandidatov dolg 30 in ne več 23 imen. FIFA s samostojnim izborom.

Objavljeno
20. september 2016 19.57
TOPSHOTS-FBL-FIFA-BALLONDOR-AWARD
Š. Ro.
Š. Ro.

Pariz - Potem ko sta France Football in Svetovna nogometna zveza (FIFA) pred časom razdrli sodelovanje v organizaciji izbora za najboljšega nogometaša leta, so se pri francoski nogometni reviji odločili, da nagrado podelijo še pred koncem leta 2016.

Ob tem bodo uvedli še nekaj novosti: seznam kandidatov za zlato žogo bo poslej zajemal 30 imen in ne več 23, poleg tega bodo za najboljše glasovali samo izbrani novinarji z vsega sveta.

Tako je že veljalo tudi pred letom 2010, ko sta se France Football in FIFA odločila skupaj pripraviti izbor, po šestih zlatih žogah pa sta se spet razšla. France football sicer izbor pripravlja že od leta 1956, FIFA pa od leta 1991.

V okviru sodelovanja s Fifo so pri izboru v minulih nekaj letih lahko glasovali tudi trenerji in kapetani reprezentanc. »Izhajamo iz tega, da bo izbor zdaj bolj nepristranski. Novinarji pri glasovanju tako bržkone ne bodo upoštevali mnenja soigralcev ali vzdušja iz garderobe,« so zapisali pri France Football.

Absolutni favorit za novo, že svojo četrto zlato žogo je letos Cristiano Ronaldo, ki je v tem letu osvojil tako ligo prvakov z Real Madridom kot tudi evropsko prvenstvo s Portugalsko.