Zmaj iz Latvije ne skriva: Poraz z rojaki je posebej boleč

Olimpija: Tekma v Rigi za Vitalijsa Maksimenka prav posebna.

Objavljeno
17. julij 2019 09.00
Posodobljeno
17. julij 2019 09.00
Za Vitalijsa Maksimenka (desno; na fotografiji v dvoboju z mariborskim napadalcem Luko Zahovićem) bo jutrišnja tekma v domovini prav posebna. FOTO Tadej Regent/Delo
Ljubljana - Komaj so dobro vstopili v novo sezono, že nogometaši Olimpije doživljajo prvi in obenem nepričakovani tekmovalni stres. Jutri bodo namreč v Latviji proti domačemu RFS poskušali zasukati mučno zgodbo uvoda v kvalifikacije za evropsko ligo, ko so v Stožicah izgubili z 2:3. Prav posebna preizkušnja pa bo to za Vitalijsa Maksimenka, Latvijca v zeleno-belem Olimpijinem dresu.

Pred natanko enim letom je prišel v Ljubljano, zdaj prvič igra proti moštvu iz svoje domovine. »Priznam, izid me je na prvi tekmi presenetil. Nikdar ni lepo izgubiti, če pa se ti to pripeti proti rojakom, je zgodba zame še hujša,« je poudaril ob začetku pogovora pod tribuno šišenskega štadiona. Na njem je užival v zadnjem mestnem derbiju proti Bravu, ko so zeleno-beli za uvod v domačo prvenstveno sezono vendarle zapisali prve tri točke v svojo bilanco, a zdaj mu vse misli uhajajo k jutrišnji revanši (ob 18. uri) v Rigi: »V uvodnem dvoboju smo bili aktivnejši, priigrali smo si več priložnosti kot tekmeci, a tem je bila naklonjena sreča. Prejeli smo tri gole, kar je brez kakršnihkoli izgovorov za tekmo doma preveč. Zato smo bili jezni, a zdaj se že resno pripravljamo na to revanšo,« odločno pravi 28-letni nogometaš, doma prav iz Rige.


Latvijsko moštvo ni naivno


»Težko bi zdaj, ko sem v tujini, ocenjeval, kako priljubljen je v moji domovini nogomet, toda nekateri klubi nimajo več prav majhnih proračunov, zato si lahko privoščijo povsem spodobne okrepitve iz tujine, ki pri priči lahko botrujejo dvigu kakovosti. V ta razred vsekakor sodi RFS, tudi gledalci v Stožicah so prejšnji teden spoznali, da to ni naivno moštvo,« opozarja igralec zvezne vrste, ki prav ognjevitega ozračja jutri na tekmi v domačem mestu ne pričakuje, a verjame, da se nihče na igrišču ne bo počutil kot v gledališču: »Igrali bomo na štadionu Daugava, kjer je nazadnje gostovala tudi slovenska reprezentanca. Klubski objekt namreč ne ustreza kriterijem evropske zveze. Razprodanih tribun najbrž ne bo, a verjamem, da bo štiri do pet tisoč obiskovalcev pripravilo povsem spodobno ozračje. Prišli bodo podpreti svoje moštvo, nekateri bodo radovedni glede Olimpijine moči, evropska tekma je v manjši nogometni državi vedno mikavna, ne nazadnje pa bo del navzočih na štadionu tudi zaradi mene. Skratka, pričakujem lep večer, za nas pa bi bilo pomembno, da bi hitro dosegli gol in nato ambiciozno nadaljevali po poti k uresničevanju cilja,« ne glede na spodrsljaj z uvodne tekme Maksimenko ohranja optimistično držo. V domovini je pred enim mesecem preživel kratke počitnice, prav vesel je, da se spet vrača v znano okolje. Z Olimpijo bo sicer odpotoval proti Baltiku danes zjutraj z Brnika prek Münchna, zvečer bo na štadionu Daugava preizkusil zelenico in se kar najbolje poskusil pripraviti za jutrišnji izziv obstanka v evropski sezoni.

Tisto domačo pa je s soigralci na premieri prestal brezhibno. Olimpija je ob nedeljski zmagi z 2:0 v Šiški proti Bravu osvojila prve tri točke. »Prav vesel sem, da imamo zdaj v Ljubljani še eno ekipo, zdaj je tu vsaj mali mestni derbi, imenitno je bilo videti polne tribune štadiona v Šiški, nikomur ni dolgčas. Bravo ima dobro zasedbo, za nas ni bilo daril, še kako smo se morali potruditi za to zmago. Nenazadnje nas je četrtkov evropski spodrsljaj potrl, dva dni je bilo to čutiti, a na koncu smo se le zbrali za domače prvenstvo,« je še dejal, v pričakovanju novega lokalnega derbija, tokrat v nedeljo z Domžalami, pa dodal: »Če pošteno povem, o tej tekmi še ne razmišljam. Vse misli mi uhajajo le v Rigo, kjer bomo poskusili nadomestiti zamujeno ...«