Delavec z olimpijskega stadiona v Tokiu storil samomor

Vsako leto letijo kritike na japonske dolge delovne ure, ki marsikaterega delavca pahnejo v smrt.

Objavljeno
21. julij 2017 15.10
A. V., STA
A. V., STA
Tokio - Triindvajsetletni japonski delavec je zaradi preobremenjenosti z delom na olimpijskem stadionu, ki bo leta 2020 gostil 32. poletne olimpijske igre moderne dobe, storil samomor, je potrdila njegova družina.

Zaposleni v gradbenem podjetju, ki je začel delati na projektu v decembru, je mesec pred smrtjo oddelal 200 ur več kot je bilo uradno predpisano, je v izjavi za francosko agencijo AFP zapisal odvetnik delavčeve družine Hiroshi Kawahito. Delavčevi starši so prejšnji teden vložili zahtevo za odškodnino in pozvali japonsko vlado k priznanju, da je bil sinov samomor posledica preobremenjenosti.

Vsako leto letijo kritike na japonske dolge delovne ure, ki marsikaterega delavca pahnejo v smrt. Nekateri naredijo samomor, spet drugi utrpijo zastoj srca in podobno. Novica o samomoru prihaja ravno v času, ko organizatorji iger hitijo z dokončanjem prizorišč, potem ko je kar dvakratno presežen proračun zbudil precej slabe volje v javnosti.

Družinski odvetnik Kawahito je dodal, da so bili zaposleni na olimpijskem stadionu pod velikim pritiskom. Po njegovih besedah naj bi samomor zaradi fizične in psihične izmučenosti v zadnjem času storil še en 23-letnik, podrobnosti njegove smrti pa sicer niso znane, navaja AFP.

"Zaskrbljeni smo bili, saj skorajda ni spal. Zbudil se je ob 4.30 zjutraj in prišel domov ob polnoči. Ne želimo, da bi še kdo umrl podobne smrti zaradi izmučenosti," so zapisali starši pokojnega.

Organizatorji prihodnjih olimpijskih iger v Tokiu so v uradni izjavi za javnost sporočili, da so užaloščeni zaradi dogodka in da bodo zahtevali od odgovornih na stadionu, da se tovrstne nesreče ne bodo več dogajale. Japonski odbor za šport, ki nadzoruje gradnjo stadiona, pa je dodal, da so pozvali izvajalce del k upoštevanju delovnega prava, predvsem kar se tiče delovnih ur.

Vseeno pa samomor 23-letnega Japonca ni osamljen primer. Decembra lani je največje japonsko oglaševalsko podjetje Dentsu odstopilo od projekta zaradi samomora mladega delavca, ki je povprečno na mesec oddelal več kot 100 ur nadur. Njegova smrt je vzbudila pozornost medijev, ki so pritisnili na vlado v želji, da omeji nadure na največ 100 na mesec. Vendar se kritiki strinjajo, da je številka še vedno močno previsoka.