Poklon legendi Ivu Daneuu

Izšla je monografija Ivo med 10 in 13 izpod peresa odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budje.
Objavljeno
12. oktober 2017 18.31
Ivo Daneu, knjiga
M. H.
M. H.
Ljubljana - Na Ljubljanskem gradu se je sinoči trlo velikih košarkarskih imen, ki so v nizu osvajala kolajne na velikih tekmovanjih. Vsi so se prišli priklonit svojemu nekdanjemu soigralcu ali vzorniku, legendi od glave do pet Ivu Daneuu. Največji (ne po stasu, temveč po izjemnih dosežkih) slovenski košarkar doslej je pred tednom dni dopolnil 80 let. Jubilej nad glavnim mestom sta mu priredila Mestna občina Ljubljana in časopisna hiša Delo, ki je izdala monografijo Ivo med 10 in 13 izpod peresa odgovornega urednika Slovenskih novic Bojana Budje.

»Nekajkrat sem se vprašal, zakaj je Ivo Daneu zunaj naših meja bolj cenjen in spoštovan kot v lastni domovini. Po strokovni odgovor bi morali h kakšnemu sociologu ali celo antropologu, preprost ljudski pa je v spoznanju, da velikih ljudi v deželici pod Alpami ne cenimo dovolj. Nekaj malega naj bi popravila ta knjiga,« je Budja zapisal v uvodu knjige.

»Všeč mi je, da je moj prijatelj napisal takšno knjigo, žal je iz tistih časov malo dokumentacije, zato bi se zahvalil bratu Vladimirju, ženi Katji, Tomu Levovniku in Ljupčetu Žugiću, ki so pomagali pri njenem nastanku,« je o monografiji povedal Daneu, ki mu je praznovanje pobralo precej moči. »Trajalo je ves teden, tempo je bil hud in upam, da je zdaj tega konec.« 

Popoldne so se na Delu zbrali nekdanji soigralci Iva Daneua in tisti, ki jim je (bil) košarkarska legenda vzornik.