Teniški svet na nogah zaradi seksističnega žreba (VIDEO)

Prireditelji žreba skupin za zaključni turnir sezone ATP za mladince do 21 let v Milanu so zdaj tarče ogorčenih kritik.
Objavljeno
08. november 2017 12.28
J. P.
J. P.

Milano - Te dni Milano gosti zaključni turnir teniške sezone ATP za mladince do 21 let (NextGen), prireditelji pa so že z žrebom skupin poskrbeli za val ogorčenja in zgražanja. V želji, da bi dogodek izzvenel kar najbolj mladostno in trendovsko, so šli - v tem so si enotni vsi kritiki - predaleč predvsem z nespodobnimi seksističnimi vložki, ki v sodobno družbo ne sodijo.

Osmerico nastopajočih mladeničev so na oder pospremili fotomodeli, Korejec Hyeon Chung je bil v opazni zadregi, ko je moral dekletu z zobmi sneti rokavico z roke, hostese pa so med hojo po pisti, kar je sprožalo največ zgražanja, razgaljale dele telesa, na katerih so imele skrito črko A ali B, in tako udeležence turnirja razdelile v dve štiričlanski skupini.

»Sramota,« je žreb z očitnim odporom komentirala nekdanja številka 1 ženskega tenisa, Francozinja Amelie Mauresmo, njena rojakinja Alize Cornet je pikro pripomnila »vrnitev na začetek«, mati škotskega asa Andyja Murraya, Judy, pa je zapisala, da je bil dogodek »grozen«. Na družbenih omrežjih se prah okrog spornega žreba zlepa ni polegel.

Naposled sta se bila prisiljena odzvati tudi Združenje profesionalnih teniških igralcev (ATP) in pokrovitelj prireditve Red Bull, ki sta škandal javno obžalovala v skupni izjavi za javnost: »Žreb je bil neokusen in nesprejemljiv. Naš namen je bil vključiti v dogodek dediščino Milana kot ene od svetovnih prestolnic mode. Ni se nam posrečilo, kar globoko obžalujemo in obljubljamo, da se kaj podobnega v prihodnje ne bo ponovilo.«