Hiter konec olimpijskih sanj za Roka Drakšiča

Slovenski judoist Rok Drakšič je v kategoriji do 73 kg poraz doživel že v prvi borbi.

Objavljeno
08. avgust 2016 17.57
OI
Š. Ro.
Š. Ro.

Rio de Janeiro - Potem ko je včeraj na tatamiju navduševal mladi Adrian Gomboc, smo danes z zanimanjem pričakovali nove dobre predstave slovenskih judoistov. V kategoriji do 73 kg se je predstavil Rok Drakšič, a v svojem tretjem olimpijskem nastopu ostal razočaran.

Hitro je namreč končal svoje nastope, v prvem krogu ga je z iponom premagal Izraelec Sagi Muki, lanski evropski prvak iz Bakuja.

Borca sta se doslej pomerila štirikrat, Drakšič je bil boljši trikrat, tokrat pa proti Izraelcu ni našel recepta, kako ga premagati. Čeprav je imel varovanec Urške Žolnir že prednost dveh kazni, ga je Izraelec presenetil z metom za ipon po dobrih dveh minutah borbe. Trenutek nepazljivosti in dober olimpijski rezultat je splaval po vodi.

»Počutil sem se dobro, šel v dvoboj agresivno, tekmeca kontroliral, imel vodstvo, a sem se prehitro zaprl. Moral bi nadaljevati z začetno borbo, saj sem vedel, da bo v prvih treh minutah zelo nevaren, nato mu kondicija pada. Zgodila se je nekakšna kombinacija moje napake in njegove kvalitete. To se zgodi,« je po dvoboju dejal 29-letni judoist.

Drakšič se je dobro zavedal, da bo borba zelo trda. Tekmovalca se zelo dobro poznata, saj večkrat na leto trenirata skupaj, ob tem imata kimono istega proizvajalca. »Z Mukijem je običajno tesna borba, izmenjavava se v vodstvu in nazadnje sem na podoben način tekmo v Düsseldorfu dobil jaz. Danes sem odlično kontroliral tekmo, a tudi on je dobro odgovarjal na moje napade. Držal sem ga na distanci in le enkrat mi je prišel blizu, česar mu ne bi smel dovoliti,« je še povedal tekmovalec iz Griž, ki bo tako Rio zapustil s precej grenkimi spomini. Zdaj bo sicer pri pripravi na nastop še pomagal svojemu sostanovalcu v olimpijski vasi, 22-letnemu Mihaelu Žganku.

Tudi Žolnirjeva je obžalovala razplet: »Roki je vodil in moral bi peljati tekmo na ta način do konca, Lepo je začel, a ne bi smel narediti te napake, ko je šel praktično na nasprotnika, ta pa je naredil eno svojih specialnih tehnik. Izraelec je izredno nevaren z levimi in desnimi tehnikami, a ko je le malo popustil, se je zgodilo, kar se je.«

Že jutri nov tekmovalni dan prinaša novo (in tudi največjo) priložnost za slovensko kolajno: v kategoriji do 63 kg bo namreč nastopila vodilna judoistka sveta Tina Trstenjak.