Okrnjena ruska odprava prispela v Rio

Na prizorišču olimpijskih iger so že odbojkarji, rokometašice, boksarji, sinhrone plavalke in namiznoteniška ekipa.

Objavljeno
29. julij 2016 12.07
Russian Doping
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Glavnina ruske olimpijske odprave, dodobra okrnjene zaradi dopinške afere, je prispela v Rio de Janeiro in se že nastanila v olimpijski vasi. Po krajšem sprejemu na moskovskem letališču Šeremetjevo je letalo poletelo do letališča Antonio Carlos Jobim, na katerem so se izkrcali pretežno predstavniki ekipnih panog. V spremstvu predsednika Ruskega olimpijskega komiteja (ROC) Aleksandra Žukova so na prizorišču že odbojkarji, rokometašice, boksarji, sinhrone plavalke in namiznoteniška zasedba.

V Rusiji so sicer že 20. julija, še pred uradno dokončno odločitvijo Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) o nastopu športnikov te države v Riu, imenovali olimpijsko reprezentanco s 387 tekmovalci. MOK se je nato zaradi sistemske zlorabe dopinga odločil prižgati zeleno luč zgolj športnikom, ki niso bili nikdar v dopinškem prekršku, odločanje o tem pa prepustil mednarodnim panožnim zvezam, ki so postopke povečini že končale. Tako bo moralo kazensko doma ostati več kot sto sicer kvalificiranih ruskih športnikov, med njimi skoraj celotna atletska zasedba (z izjemo Darje Klišine, ki trenira onkraj luže) in kopica zvezdnikov na čelu z Jeleno Isinbajevo.

Dvakratna olimpijska zmagovalka, serijska svetovna prvakinja in rekorderka v skoku s palico je danes potrdila, da je prejela negativen odgovor Mednarodne atletske zveze (IAAF) na posebno prošnjo za izredno odobritev nastopa v Riu. Na tekmovališča se je vrnila po rojstvu hčerke Eve predlanskega junija.