Olimpijski drobiž: CAS zavrnil Mullerjevo

Kubanska tekmovalka v modernem peteroboju se je težje poškodovala pri grdem padcu s kobile Concordine.

Objavljeno
20. avgust 2016 13.57
OLYMPICS-RIO-MARATHONSWIMMING-W
J. P.
J. P.
Rio de Janeiro - Mednarodno arbitražno športno razsodišče (CAS) je zavrnilo pritožbo francoske maratonske plavalke Aurelie Muller zavoljo diskvalifikacije na olimpijski preizkušnji na 10 kilometrov v Riu. Mullerjeva, ki se je po ogledu fotofiniša ciljne plošče dotaknila kot druga, za las pred Rachelo Bruni, je Italijanko ovirala in si zato prislužila sankcije. Podrobnejši pregled posnetka je namreč potrdil, da je Francozinja tekmico, ki bi sicer po skoraj dveurnem plavanju cilj dosegla prej, potopila, zato so jo diskvalificirali in je slikovito Copacabano zapustila v solzah. Francoska ekipa jo je zagovarjala, češ da je bila zmedena, ker so bile visoke boje, ki označujejo štart, nápak poravnane z bojami v ciljni ravnini.

Grd padec tekmovalke v modernem peteroboju

Olimpijsko žensko preizkušnjo v modernem peteroboju je zasenčil grd padec Kubanke Leydi Laure Moya, ki jo je kobila Concordina pri preskoku ovire vrgla iz sedla, po padcu pa so jo na nosilih odnesli s prizorišča in nato prepeljali v bolnišnico. Štiriindvajsetletnica je utrpela resnejše poškodbe, o trenutnem zdravstvenem stanju pa v bolnišnici molčijo. Jahalni del, pri katerem morajo tekmovalci z izžrebanim konjem preskočiti več ovir, je tretji del modernega peteroboja.

Leydi Laura Moya se je pri padcu s kobile težje poškodovala. Foto: Robert F. Bukaty/AP.


Komolec Araija stal brona

Japonski atlet Hirooki Arai je ostal brez olimpijskega brona v hitri hoji na 50 kilometrov, saj so ga naknadno diskvalificirali, ker je med tekmo s komolcem sunil Kanadčana Evana Dunfeeja, ki se je tako veselil tretjega mesta. Tekmovalca sta četrt minute hodila drug ob drugem in se borila za bron, nakar je Japonec Kanadčana sunil s komolcem in mu tako zbil ritem. Kanadska ekipa je takoj vložil protest in bila uspešna, pričakovati pa je, da bodo Japonci to odločitev izpodbijali.

Komolčkanje mu ni pomagalo. Foto: Natacha Pisarenko/AP.


Po osmih letih Rusinje ostale brez odličja

Osem let po tem, ko je ruska atletska ženska štafeta na 4 x 400 metrov osvojila srebro na olimpijskih igrah v Pekingu, ji bo Mednarodni olimpijski komite (MOK) izbrisal dosežek in odvzel odličje, saj so pri ponovnem pregledu vzorcev prepovedano dopinško substanco odkrili pri Anastaziji Kapačinski. Tako so ob grešnici, ki so ji črtali tudi peto mesto v teku na 400 metrov, brez olimpijskih kolajn ostale še Julija Gušina, Ljudmila Litvinova in Tatjana Firova. Srebra se naknadno veselijo Jamajčanke, brona pa Belorusinje. Pozitivna sta bila še dva druga ruska atleta. Deseterobojcu Aleksandru Pogorelovu so izbrisali četrto mesto iz Pekinga, ker so z novimi testnimi metodami v njegovem vzorcu našli turinabol, suvalcu kroge Ivanu Juškovu pa deseto mesto, saj so v vzorcu našli kar tri nedovoljene snovi.

Brez Peleja na zaključni slovesnosti

Prireditelji iger v Riu so sporočili, da brazilska nogometna legenda Pele ni predvidena za sodelovanje na jutrišnji zaključni olimpijski slovesnosti. Nekdanji virtuoz z žogo bi moral tudi že prižgati olimpijski ogenj ob odprtju dogodka na Maracani, a so mu zdravniki udeležbo odsvetovali. Tiskovni predstavnik organizacijskega komiteja Mario Andrade je poudaril, da vse od otvoritve s Pelejem niso bili v stiku, da pa bi bili veseli, če bi se vseeno pokazala možnost, da bi prisostvoval zaključnemu spektaklu, ki bo po zatrjevanju kreativne direktorice iger Rose Magalhães kombinacija veselja in melanholije, zanj pa so prodali okrog 41.000 vstopnic.