Olimpijski ogenj že v Riu, ga bo prižgal Pele?

Plamenica bo do odprtja med drugim obiskala tudi plažo Copacabana in Kristusov kip, nosilo jo bo več kot 600 ljudi.

Objavljeno
03. avgust 2016 20.04
OLYMPICS-RIO/
Š. Ro.
Š. Ro.

Rio de Janeiro - Eden od vrhuncem vsakih olimpijskih iger je tudi prihod olimpijske plamenice na prizorišče. Dva dni pred slovesno otvoritvijo je po dolgi pot prispela tudi v Rio de Janeiro.

Plamenico so v sredo zjutraj po lokalnem času s čolnom pripeljali iz bližnjega mesta Niteroi, na območju Ria pa je bil prvi nosilec župan Eduardo Paes. Do začetka iger v Riu bo plamenica še v rokah približno 600 nosilcev, ki bodo z njo obiskali večji del mesta, tudi slavno plažo Copacabana, kjer bo olimpijski ogenj v četrtek zvečer. Dan pozneje pa bo obiskal še preostali največji znamenitosti Ria, Kristusov kip in goro Sladkorni grič.

Doslej je plamenica že premagala dolgo pot. Bila je v 325 brazilskih mestih in prepotovala 20.000 kilometrov po tleh ter 10.00 kilometrov na letalih.

Za zdaj je skrbno varovana skrivnost le to, kdo bo zadnji od predvidenih 12.949 nosilcev bakle. Mnogi so prepričani, da bo to za mnoge najboljši nogometaš vseh časov Pele.

Portal O Globo piše, da so iz organizacijskega odbora iger v Riu stopili v kontakt s Pelejevim podjetjem za odnose z javnostmi, nekdanji izjemni napadalec pa zagotovo v petek nima načrtovanih nobenih dogodkov. Organizacijski odbor o tem ni želel govoriti, a naj bi O Globo imel dokaze, da sta se Pele in producent odprtja iger Abel Gomes sestala v restavraciji.

Po ulicah Ria naj bi olimpijsko plamenico ponesli nekdanji nogometaš Cafu, nogometni trener Carlos Alberto Parreira, nekdanja odbojkarica Jackie Silva, nekdanja manekenka Helo Pinheiro, ki je bila inspiracija slavno pesem The Girl from Ipanema ...

Slovesnost ob odprju se bo v petek na Macarani začela ob 20. uri po brazilskem in ob 1. uri zjutraj po slovenskem času.