Primož Jeralič: Moj čas šele prihaja!

Slovenski kolesar je na paraolimpijskih igrah v Riu v kronometru zasedel 10. mesto, zmagal je Alex Zanardi.

Objavljeno
14. september 2016 20.12
2016 Summer Paralympics - Rio de Janeiro, day 7 - Cycling Road
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Krstni nastop na paraolimpijskih igrah je danes v Riu opravil slovenski kolesar na vozičku Primož Jeralič, ki je v kronometru v svoji kategoriji H5 zasedel deseto mesto, zmage pa se je veselil eden največjih zvezdnikov iger, Italijan Alex Zanardi. Kolesarje invalide jutri čaka še cestna preizkušnja.

Danes je Jeralič kot novinec v družbi izkušenejših tekmecev predvsem iskal potrditev svojih ciljev izpred dirke, po opravljeni 20-kilometrski vožnji na čas na izjemno zahtevni progi z nekaj ostrimi zavoji in močnim vetrom, ki je udeležence oviral v eni strani vožnje, pa je bil z doseženim zadovoljen.

»Pripravljeni smo bili na progo in vremenske razmere, pričakovali smo veter iz smeri Atlantika. Prve štiri kilometre je bil bočen, tudi hitrosti so bile konstantne, okrog 45 km/h. Nazaj pa je bil veter v prsi in si moral zelo garati za hitrost 33 km/h. S krstnim nastopom sem zelo zadovoljen, saj je dokaz, da s trenerjem Aleksejem Dolinškom dobro delava. Moj čas šele prihaja,« je za STA ocenil Jeralič.

Alex Zanardi je bil nekoč uspešen v F1, danes je v parakolesarstvu. Foto: Jason Cairnduff/Reuters.


»Uresničil sem, kar sem napovedal. Moj maksimalni utrip je bil 208, torej sem dal vse od sebe. Bil sem dobro telesno pripravljen, komaj čakam nadaljevanje. Paraolimpijske igre niso vsak dan, srečo moraš imeti že, da si sploh zraven. Čustveno jih dojemaš drugače kot svetovni pokal ali svetovno prvenstvo in tudi to je bila dodatna spodbuda,« je dodal.

Zdaj ga do novega izziva, cestne dirke, od katere sicer pričakuje manj kot od kronometra, čaka manj kot 24 ur, Primožev recept sta dober počitek in regeneracija. V boju za odličje najžlahtnejšega leska je bil razplet tesen, nekdanji dirkač formule ena Zanardi je s časom 28:36,81 za zgolj tri sekunde odpravil Avstralca Stuarta Trippa, tretji je bil Američan Oscar Sanchez.

»Sem že veteran. Fantastično je, ponavadi se ne zahvaljujem bogu za takšne stvari, saj ima najbrž pomembnejše opravke. Toda tokrat je bilo tako težko, toliko se je dogajalo, da sem se mu moral zahvaliti. Moje življenje je svojevrsten privilegij, ki se nikdar ne konča,« je dejal neuničljivi Italijan, ki bo čez mesec dni srečal Abrahama. Jeralič je ciljno črto prečkal s časom 33:35,96.