Športni svet v pričakovanju olimpijskega karnevala

Drevi odprtje olimpijskih iger. Kup težav spremlja Rio de Janeiro pri pripravi na največji športni dogodek na svetu.

Objavljeno
05. avgust 2016 03.14
in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, July 31, 2016. (AP Photo/Felipe Dana)
Špela Robnik
Špela Robnik

Kup težav spremlja Rio de Janeiro pri pripravi na največji športni dogodek na svetu, vse do vsesplošne krize v državi, protestov in spopadov v favelah, skozi katere se je v spremstvu policije komajda prebila olimpijska plamenica, ki počasi končuje svojo dolgo pot, na kateri je obiskala več kot 300 brazilskih mest. Toda danes pozno zvečer bo že zagorela na osrednjem štadionu Maracana in zasenčila vse temne strani letošnjih OI.

Na slovesnosti ob uradnem odprtju naj bi za vrhunec večera s prižigom bakle poskrbel legendarni brazilski nogometaš Pele.

Osrednja prireditev, ki si jo bo v živo ogledalo 70.000 navzočih, po vsem svetu prek televizijskih zaslonov pa prek 900 milijonov gledalcev, bo seveda tesno prepletena z nogometom in ritmi sambe. Pripravlja se pravi karneval, četudi v duhu varčevanja organizatorji trdijo, da so zanj porabili mnogo manj sredstev, kot jih je pred štirimi leti London (40 milijonov dolarjev). Kot je povedal režiser Fernando Meirelles, bo Brazilija v štiriurni predstavi pokazala vse svoje najboljše plati, svojo barvitost, ljubezen do glasbe in zabave, a tudi temnih ne bo skrila. Tako bodo gledalci najprej odpotovali v osrčje pragozda, se srečali s kolonizatorji in končali v favelah, osvetlili tudi aktualne težave. Veliko prahu je sicer v preteklih dneh, po generalki, dvignil prizor, ko slavno manekenko Gisele Bündchen, ki bo ena glavnih zvezdnic prireditve, oropajo. Še preden posreduje policija, Gisele roparju oprosti. Organizatorji so sicer zatrdili, da je prišlo do napačne interpretacije in da naj se gledalci pustijo presenetiti. »Pripravljamo največjo zabavo, kar jih je kdaj bilo,« pravijo o 3D-spektaklu, na katerem bo sodelovalo 300 profesionalnih plesalcev in 4000 prostovoljcev. Zanj so vadili 400.000 ur in izdelali 12.000 kostumov.

Preden v zrak poženejo še 2000 svetlobnih raket in 3000 kg težak ognjemet, bodo na slovitem nogometnem štadionu sijali tudi glavni igralci prihajajočega 16-dnevnega dogajanja. Mimohod narodov bo tokrat nekaj posebnega zaradi reprezentance beguncev, 67. bo na vrsti Eslovênia, za jadralcem Vasilijem Žbogarjem, ki bo nosil zastavo, bodo korakali tudi slovenski športniki. Med njimi bo sicer manjkalo nekaj adutov, ki jih naslednje dni že čakajo prva tekmovanja.