V olimpijski vasi velike težave, pripravljena le polovica slovenskih sob

Prireditelji olimpijskih iger so danes otvorili olimpijsko vas, ki pa s svojim videzom povzroča začudenje in zgražanje.

Objavljeno
24. julij 2016 22.35
OLYMPICS-RIO/
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Rio de Janeiro - Današnje odprtje olimpijske vasi po prvih poročilih iz Brazilije povzroča začudenje in zgražanje. Vas ni dokončana in pripravljena na sprejem športnikov. Uporabna je tudi samo polovica sob, namenjena slovenski vrsti, je potrdil predstavnik Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko, ki je že v Braziliji.

Perko pravi, da razlogov za paniko še ni, saj glavnina slovenske ekipe prihaja v olimpijsko vas oziroma Vilo dos Atletas 2. avgusta, opozarja pa, da je veliko zadev še nedokončanih, nekaj celo razbitih. »Od zunaj je na videz vse lepo. V resnici so zgradbe nedokončane, a tudi od zgradbe do zgradbe in od stolpnice do stolpnice se zadeve zelo razlikujejo. V posameznih stolpnicah ni vode, notranjost nekako ponekod spominja na morda četrto fazo gradnje.«

Delavci se sicer trudijo, a po mnenju Perka jih je premalo: »Dodatni delavci so sicer prišli, a cela organizacija ni zahodna, zato zadeva ne poteka povsem gladko. Seveda imamo vsakodnevne sestanke, saj se bojimo, kam namestiti predstavnike reprezentanc, ki do Ria potujejo 12 in več ur, potem pa tukaj nimajo ne tuša, ne stranišča, ker ni vode in v sobah jim ne delujejo luči.«

Slovenska ekipa ima to srečo, da je uporabna vsaj polovica namestitev. »Naša zgradba je po dokončanosti nekje vmes in za prve športnike je vse pripravljeno, kljub temu pa nas čaka veliko dela do 2. avgusta, ko bo v vas prišla prva večja slovenska skupina. Moram povedati tudi, da so vse sobe opremljene s klimatskimi napravami, čeprav je bilo sprva rečeno, da zaradi varčevanja ne bo tako,« še pravi Perko in dodaja, da je v Riu tudi že jadralec Vasilij Žbogar, danes se mu bosta pridružili jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol, a vsi slovenski jadralci vsaj v teh dneh še bivajo na obali, kjer trenirajo.

V Riu se je obenem že razširila govorica, da je del vasi ostal nedokončan, del pa naj bi bil celo razbit, ker organizatorji niso plačali opravljenih del. »Rio je sicer pripravljen na igre, nekaj težav je še s transportom, a to se bo uredilo, ko bo začel veljati olimpijski režim, navdušenje pa tukaj nad igrami trenutno ni prav veliko. To je nekako povezano z gospodarsko in politično krizo v državi in ljudje so prepričani, da malemu človeku od iger ne bo ostalo veliko. A vsi, s katerimi imamo vsakodnevni stik, so izredno prijazni, je pa precej težav pri komunikaciji, kjer včasih uporabljamo tudi roke in mimiko,« še meni Perko. Kot pravi, je zadovoljen tudi z varnostjo in ukrepi proti ziki, saj so ob prihodu dobili ustrezne repelente in odganjalce komarjev za vtičnice.

Več težav imajo v nekaterih drugih vrstah. Avstrijci so za dokončanje svojih sob najeli gradbenike, ki so urejali avstrijsko hišo. Avstralci, ki so prišli danes, so olimpijsko vas bojkotirali in se naselili po hotelih. Nizozemci, Američani in Italijani so dokončanje del plačali iz lastnega žepa, poročajo tuji mediji.