V Riu za Slovence prost dan

Do konca paraolimpijskih iger bosta čim boljši rezultat lovila še plavalec Darko Đurić in atlet Sandi Novak.

Objavljeno
16. september 2016 08.57
mpi novak
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Paraolimpijske igre v Riu so se nagnile v sklepno fazo, ravno tako slovenski nastopi v Braziliji. Potem ko sta se včeraj z mednarodno konkurenco športnikov invalidov dobro kosala parakajakaš Dejan Fabčič (v krstnem olimpijskem nastopu v tej panogi je bil šesti) in parakolesar Primož Jeralič (tudi na cestni dirki je bil, kljub predrti pnevmatiki, deseti, enako kot dan prej v kronometru), bosta do konca igre aktivna še plavalec Darko Đurić v soboto in slepi maratonec Sandi Novak v nedeljo.

Đurića čaka še izziv na 50 metrov prosto, ki ni ena od njegovih najmočnejših disciplin, njegovi paradni razdalji sta namreč 100 in 200 metrov. Je pa že neposredno uvrščen v finale, saj v njegovi kategoriji S4 ni prijavljenih več kot osem tekmovalcev: »Seveda se bom lahko zbral. Tu sem zato, da tekmujem in dobro nastopim v vseh disciplinah, skušam izboljšati osebne rekorde in tudi na 50 metrov prosto ne bo nič drugače.« Novak se bo na traso ob sloviti Copacabani podal v nedeljo zjutraj, od 9. uri po lokalnem času.

Prireditelji so sicer razmeroma zadovoljni z obiskom iger. Če je še nekaj tednov pred začetkom kazalo, da bodo tribune prazne, je zdaj drugače. Mejnik dveh milijonov prodanih vstopnic je presežen, na vseh prizoriščih je ob nastopih domačih tekmovalcev zelo dobro vzdušje. Manjše razočaranje je zgolj obisk na olimpijskem štadionu v središču mesta, na katerem tekmujejo atleti. Štadion ni poln, občasno niti ne odprejo vseh sektorjev tribun. Zato pa je bolj živahno v (para)olimpijskem parku, v katerem so našteli rekordni obisk, samo 10. septembra denimo kar 170.000 ljudi, medtem ko je bil olimpijski rekord 7. avgusta 157.000 obiskovalcev.

Temno plat (tudi) paraolimpijskih iger pa predstavlja doping. Za prvi odkrit primer je poskrbel argentinski judoist Jorge Lencina, pri katerem so nedovoljeno sredstvo našli po treningu uvodni dan iger in ga pozneje kajpak suspendirali.