Za finale še rezerve, tudi za državni rekord

Tina Šutej zelo suverena v kvalifikacijah skoka s palico.

Objavljeno
16. avgust 2016 22.42
S. V.
S. V.
Da bodo slovenski atleti v tehničnih disciplinah iskali priložnost za finale, je bilo jasno že dolgo pred začetkom OI. In po tem, ko je Robert Renner v skoku s palico razočaran obstal v kvalifikacijah, je za finale poskrbela njegova kolegica s palico, Tina Šutej. S kvalifikacijami je opravila izjemno suvereno, brez neuspešnega poskusa.

Pred dobrim mesecem dni je bila Šutejeva eno od največjih slovenskih razočaranj na evropskem prvenstvu, saj v Amsterdamu v finalu ni preskočila niti začetne višine. A spodrsljaj je hitro prebolela in je po več kot polovici slovenskih atletskih nastopov ob Luki Janežiču, ki je v polfinalu teka na 400 m dosegel državni rekord, edina s pozitivno oceno (nastopili so še Renner, Žan Rudolf na 800 m, Sabina Veit in Maja Mihalinec na 200 m ter maratonka Daneja Grandovec, ki je odstopila kmalu po štartu …).

V kvalifikacijah je nastopila brezhibno, saj se je na zaletišče podala za štiri višine, 415, 430, 445 in 455 cm, vse pa preskočila v prvem poskusu. Četudi je bila norma za neposredno uvrstitev v finale dvanajsterice 460 cm, je bilo tekme zanjo po štirih skokih konec, vse, ki so 455 cm preskočile brez rušenja letvice, so uspešno opravile s kvalifikacijami. Sprva je bilo sicer nekaj zmede, saj se je Šutejeva na zaletišču že pripravljala tudi za 460 cm, preden so jo sodniki ustavili in jo seznanili z odločitvijo. Ta je pomenila, da je članica Massa na svojih drugih OI prvič skočila v finale.

»Zelo sem vesela, da sem pokazala, kar znam, najboljše skoke, brez poprav. Uvrstitev med 12 na olimpijskih igrah je nekaj neverjetnega. Načrt je bil, da se izognem napakam na začetnih višinah, saj sem predvidevala, da bo 455 cm brez poprav dovolj za finale in prav to se je zgodilo. Pri 455 cm sem imela tudi še nekaj rezerve,« je ocenila Šutejeva, ki si želi v finalu (ta se bo po slovenskem času začel v soboto ob 1.30) še višje, tudi do novega državnega rekorda, ki znaša na prostem 461 cm.

»Razmere tu so idealne in zelo dobro sem pripravljena, lahko bi skočila okoli 465 cm,« je še napovedala 27-letnica, ki se je znebila ene hude tekmice, ko je izpadla domača favoritinja, druga z letošnje lestvice Fabiana Murer. A gostitelji so že dan pred tem v tej disciplini dobili svojega junaka, Thiaga Braza da Silvo, ki je zmagal z novim olimpijskim rekordom (603 cm) in ugnal tudi Renauda Lavillenieja. Včeraj pa je bilo zelo zanimivo v ženskem metu diska, v katerem je Hrvatica Sandra Perković ubranila lovoriko z enim samim (v 3. seriji) veljavnim metom …