Žbogar mora le dokončati svoj opus

Izkušeni jadralec Vasilij Žbogar ima na drugem mestu na videz neulovljivo prednost pred zasledovalci. Zadnja regata ob 19.35.

Objavljeno
16. avgust 2016 02.21
Miha Hočevar
Miha Hočevar

Rio de Janeiro – Bron v Atenah 2004 in srebro v Pekingu 2008 v razredu laser ter srebro v Riu 2016 v razredu finn. Takšen bo najverjetneje olimpijski opus Vasilija Žbogarja. Pred njim je resda zadnja naloga, regata za kolajne, ki pa jo bodo zaradi včerajšnjih težav z vetrom preložili in se bo danes predvidoma začela ob 19.35.

Izkušeni Izolan ima za seboj že toliko težkih pomorskih bitk, da mu kolajna ne bi smela izpolzeti iz rok, obenem ve, da še ni prišel čas za slavje.

Ni veliko manjkalo, da bi se Žbogar svoje tretje olimpijske kolajne − več sta jih na poletnih olimpijskih igrah med slovenskimi športniki osvojila le Leon Štukelj (6) in Iztok Čop (4), po tri pa so osvojili še Miro Cerar, Rajmond Debevec in Luka Špik − veselil že po deseti regati, ki jo je končal na 8. mestu. Če bi bil le mesto višje (ali pa v 9. regati, ki jo je končal na 9. mestu), bi bil vsaj bron že njegov.

»Nekaj je grenkobe, že ena točka, že eno mesto bi pomenilo precej lažjo regato za kolajne. Tako pa smo v igri še štirje in bo veliko težje. Regata bo blizu obale, lahko se zgodi karkoli. O taktiki še nismo razmišljali, če bi moral držati le enega tekmeca, bi bilo precej lažje,« je bil Žbogar presenetljivo zaskrbljen pred dnevom odločitve, v katerem se bo na prvih dveh mestih vrstni red le stežka spremenil. Naslov olimpijskega prvaka je s 24 točkami naskoka že oddan kralju finna zadnjih let Britancu Gilesu Scottu, Žbogar ima 13 točk prednosti pred Hrvatom Ivanom Kljakovićem Gaspićem in 18 pred Američanom Calebom Painom ter Švedom Maxom Salminenom. To pomeni, da bi moral za zdrs na četrto mesto 40-letni Slovenec storiti grobo napako, pa še tekmecem bi se moralo vse iziti sanjsko. Žbogar bi ostal brez kolajne, le če bi regato najboljše deseterice končal kot zadnji, pri tem bi zmagal Caleb ali Salminen, Kljaković pa ne bi bil slabši kot tretji.

Negotovosti je najbrž povzročila tudi močna utrujenost, ki se je že opazno zarisala na Žbogarjev obraz. »Psihološko je bilo jadranje v Riu zelo težko, dva dneva, ko je močno pihalo, sem se zelo utrudil in to se vleče za menoj. A to velja tudi za tekmece, ki so prav zaradi utrujenosti delali napake. Zavedam se, da sem utrujen in poskušam temu primerno jadrati. Izkušnje so me držale v igri, bilo je brutalno, tudi deset ali 15 let mlajši so bili zadnje dni v komi, kakšen sem bil šele jaz. Hvala bogu, da je pred regato za kolajne prost dan za regeneracijo,« se je Žbogar veselil počitka, med katerim se je prepustil oskrbi fizioterapevtke Nežke Poljanšek. »Jadranje v enosedu je izjemno naporen šport, eden telesno najzahtevnejših na OI. Ne predstavljam si, kako bi bilo tu brez fizioterapevta, Nežka pa ima izjemne izkušnje in vrhunsko opravlja svoje delo, vedno me dobro pripravi,« se Žbogarju obeta četrta slovenska kolajna v Riu.

Zanj bi bila krona »preobrazbe«, ki jo je doživel po Pekingu 2008, ko je presedlal z laserja med jadralne težkokategornike, zaradi česar je moral pridobiti več kot 20 kilogramov telesne mase. »Malo jadralcev zamenja razred. Če so v obeh v vrhu, je sploh dobro. Pot je bila dolga, zadnje štiri OI sem bil vedno v boju za kolajne, kar je veliko priznanje. Kljub skromnim sredstvom smo premagali močnejše države. Na OI štejejo kolajne, med drugim ali tretjim mestom ni bistvene razlike,« se član Burje zaveda veličine svojega dosežka. Zdi se, da mu ga nič več ne more odvzeti. V regatah za kolajne je venomer znal ubraniti svoj položaj ali ga izboljšati. Vremenska napoved na regatnem polju tudi ne napoveduje revolucije (jakost vetra naj bi bila le od štiri di osem vozlov), podobno meni Žbogarjev najbližji zasledovalec.

»Vesel sem zanj, od prvega dne je bilo videti, da mirno jadra. Ni presenečenje, da je pri vrhu, vsa čast. Njegova kolajna je le vprašanje 'tehnikalij'. Za njim sem 13 točk, da bi Žbogar izgubil kolajno, je misija nemogoče. Takoj podpišem, da bi bil on drugi, jaz pa tretji. Držim pesti, da se bova skupaj veselila. Napad nanj bi bil zame lahko taktični samomor, poskušal bom ubraniti bron,« je Kljaković Gašpić povedal o svojem izhodišču za veliki finale. Po svoje bi ga lahko skrojil tudi povsem razbremenjeni Scott, ki pa napoveduje slovo od Ria v šampionskem slogu. »Dirkal bom, pokušal bom zmagati, je pa res, da bom povsem sproščen. Poskušal bom uživati tudi na zadnji regati,« je povedal britanski as, ki bi Žbogarju zagotovil kolajno tako z današnjim prvim kot zadnjim mestom.