Žbogar povečal prednost v boju za srebro

V sedmi regati olimpijskih iger v razredu finn je bil slovenski jadralec peti, v osmi pa je zasedel četrto mesto.

Objavljeno
13. avgust 2016 19.43
Posodobljeno
13. avgust 2016 19.43
OI
Vito Divac
Vito Divac

Rio de Janeiro - Za slovenskim jadralcem v razredu finn Vasilijem Žbogarjem je dan vrhunskega jadranja na olimpijskih igrah v Riu. Po regatnih uvrstitvah sicer ne tako uspešen, kot je bil prvi, ko je zmagal in bil tretji, vsekakor pa tako dober, da je točkovno prednost pred najbližjimi zasledovalci povečal. Po petem in četrtem mestu ima pred tretjeuvrščenim Avstralcem Jakom Lilleyjem devet točk prednosti, pred četrtouvrščenim Nizozemcem Pieter-Janom Postmo pa že petnajst.

"To sta bili regati prostega 'pumpanja' oziroma potiskanja jadrnice naprej, v katerem so bili tekmeci zaradi večje moči v mišicah že na štartu v prednosti. Na začetku sedme regate dolgo časa nisem mogel ogreti nog, čeprav sem šel prvi na morje. Zato sem tudi toliko zaostal. Ko sem začutil moč v nogah, mi je šlo precej bolje. V krmo sem bil hiter," je opisal stresno prvo sobotno preizkušnjo, v kateri je uporabil vse svoje bogate izkušnje. V drugi regati je bil na koncu že drugi, vendar pa se je ustrašil stranskega sunka vetra. "Vsi tekmeci so prihajali z leve, zato sem raje izgubil dve mesti, kot pa tvegal večji zaostanek," je povedal o zaključnih manevrih.

Z eno nogo je Žbogar že na zmagovalnem odru, vendar pa bo moral tudi zadnji dan kvalifikacij za regato za kolajne (seveda s točkami iz desetih plovov) jadrati vrhunsko, kajti tekmeci so zelo našpičeni. Žbogar jutri ne bo jadral samo na rezultat, ampak tudi, če bo potrebno, taktično pokrival najbližje tekmece. Sicer pa je njegova tekmovalna deviza, da se vselej osredotoča na svoje nastope, razen seveda v regatah za kolajne, kjer so drugi tekmovalni vzvodi. Do zlata ne more več, saj ima Britanec Giles Scott že 16 točk prednosti. Razlika je prevelika tudi zato, ker je Scott zelo zanesljiv jadralec in take prednosti zagotovo ne bo izpustil.

Za srebro mora 40-letni Izolan pokrivati Avstralca Lilleyja, ki se je po slabem začetku dvignil. Zelo nevaren je videti, saj po slabem prvem dnevu - po 16. mestu in diskvalifikaciji - niza takšno povprečje kot Žbogar. "Če bo veter močan, bo treba preživeti, tako kot drugi dan jadranja na Atlantiku. Če bodo bolj prijazne razmere, kot jih sicer napovedujejo, bo le malo lažje za glavo, za telo zagotovo ne. Upam, da bom ohranil hladno glavo, čeprav je pri tako veliki utrujenosti težko pametno razmišljati," drugi jadralec Ria de Janerira razreda finn upa, da bo glava delovala tako kot v sedmi in osmi regati, ko je naredil najmanj napak med vsemi kandidati za vrh.

Rezultati regat razreda finn

7. regata: 1. Scott (VB), 2. Zarif (Bra), 3. Lilley (Avst), 4. Kljaković-Gašpić (Hrv), 5. Žbogar (Slo), 6. Salminen (Fin).

8. regata: 1. Postma (Niz), 2. Junior (NZ), 3. Scott, 4. Žbogar, 5. Lilley, 6. Olezza (Arg).

Skupno

1. Scott 22 (-17, 3, 2, 1, 11, 1, 1, 3)
2. Žbogar 38 (3, 1, 7, 10, -15, 8, 5, 4)
3. Lilley 47 (16, -disk, 8, 6, 6, 3, 3, 5)
4. Postma 53 (-14, 13, 12, 4, 4, 5, 14, 1)
5. Kljaković-Gašpić 53 (6, 8, 10, -15, 8, 7, 4, 10)
6. Zarif 56 (4, 6, 11, -disk, 2, 18, 2, 13)