Olimpijske igre v domovini belega tigra in črnega medveda

Čeprav sta maskoti nasmejani in vzbujata vtis, da gre za prijazni živali, je legenda, iz katere sta se povzpeli na olimpijske kroge, zelo resna zgodba o korejski kulturi in zgodovini.

Objavljeno
01. november 2017 19.24
Zorana Baković
Zorana Baković

Beli tiger in črni medved naj bi olimpijce obvarovala vsega hudega, območnim prebivalcem pa prinesla srečo.

Potnike ob prihodu v Južno Korejo te dni najprej pričaka beli tiger. Ob njem stoji črni medved. Pod njima piše: »Dobrodošli na olimpijske igre Pjončang 2018.« A čeprav sta obe maskoti nasmejani in morata vzbujati vtis, da gre za dve prijazni živali, polni nedolžnega optimizma, je legenda, iz katere sta se tiger in medved povzpela na olimpijske kroge, zelo resna zgodba o korejski kulturi in zgodovini.

»Beli tiger je sveta žival. Korejci so prepričani, da jih varuje pred zlobnimi duhovi. Sicer pa je beli tiger na splošno simbol moči in sreče,« mi je povedal Roh Hvang Hi, menedžer v ekipi za odnose s tujimi mediji v Organizacijskem komiteju zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger. »Črni medved pa je simbol vztrajnosti, s katero se dosegajo pomembni rezultati, in je maskota paraolimpijade.«

Olimpijska maskota se imenuje Suhorang, kar v prevodu pomeni »tiger varuh«. Korejci se istovetijo s tigrom, in to tako v mitologiji kot v folklori in umetnosti, številni med njimi pa tudi v obliki Korejskega polotoka prepoznavajo obrise te živali, ki je nekdaj živela v korejskih gorah. Pravzaprav bi težko našli boljši simbol za korejski duh, tako da je bil tiger – takrat rdeči tiger, ki so ga poimenovali Hodori – tudi maskota poletnih olimpijskih iger, ki so v Seulu potekale leta 1988.

Legenda o tigru in medvedu

Legenda pripoveduje, da sta tiger in medved prosila Hvangunga, sina gospodarja nebeškega svoda, ki se je spustil na zemljo, da bi v svetu smrtnikov vzpostavil red, naj ju spremeni v človeka, on pa jima je obljubil, da jima bo željo izpolnil, a le pod pogojem, če bosta sto dni zdržala v temni jazbini in brez hrane. Na voljo sta imela le česen in travo. Medved je vzdržal in božanski Hvangung ga je spremenil v prekrasno žensko. Pihnil je vanjo in ona je zanosila. Rodila je Tanguna, prvega kralja, ki je vladal okoli leta 2333 pred našim štetjem. Korejci ga imajo za očeta naroda. Zato je medved tudi tokrat maskota paraolimpijcev, ki nas vse navdihujejo s svojo vztrajnostjo in močno voljo in ki vsem življenjskim težavam navkljub dosegajo zavidanja vredne rezultate ter dajejo vsem po vrsti vedeti, kaj je bistvo športa. Tiger je v prej omenjeni korejski legendi izgubil potrpljenje, prej je prišel iz jazbine in za vedno ostal to, kar je. Zver, ki tava po gorovju. Ko pa tiger po določenem času dojame vso težo obstoja na tem svetu, postane bel in se spremeni v sveto žival. Nikoli ne napada ljudi, se pa ujezi, kadar je vladar okruten do svojega ljudstva, tako da vlada tukaj prepričanje, da postanejo mogočneži, ko zagledajo belega tigra, v hipu ponižni, bogati pa darežljivi.

Korejski tiger skoraj izumrl

»Govori se, da so beli tigri nekdaj v resnici živeli v korejskih gorah,« pravi Roh, »a jih zdaj ni več.« Zadnjega tigra so v Južni Koreji videli pred več desetletji. To dejstvo po svoje povezujejo prav s časom, ko je bil polotok po korejski vojni razdeljen na dva dela.

Korejski tiger je žival, ki jo danes poznamo kot sibirskega ali amurskega tigra. In čeprav je pred pol stoletja ta živalska vrsta skorajda povsem izumrla, saj je na koncu ostalo le še 40 živali, so z vsestranskimi prizadevanji za njihovo ohranitev, in to predvsem v Rusiji, dosegli, da se je njihovo število do danes znova povečalo na 431 do 529 živali, ki prebivajo na območju med pokrajinama Habarovsk in Primorskaja.

S sveto živaljo ponekod surovo ravnajo

Črnega azijskega medveda, ki ima na prsih belo liso v obliki polmeseca, so kot maskoto paraolimpijade poimenovali Bandabi. »Banda« pomeni polmesec, »bi« pa »praznik iger«. Črni medvedi že od nekdaj živijo v provinci Gangvon, v kateri je tudi Pjongčang, kjer bo februarja prihodnje leto potekale zimske olimpijske igre. A čeprav je tudi »mesečev medved« ena svetih živali v korejski mitologiji, je v tej državi še vedno 39 farm, v katerih imajo medvede zaprte v kletkah in jih ubijajo zato, da jim odvzamejo žolč, ki velja za eno izjemno pomembnih sestavin tradicionalne medicine.

Obstaja prepričanje, da lahko medvedov žolč pozdravi vrsto bolezni, poleg tega menda krepi moško potenco. In čeprav je južnokorejska vlada že pred 25 leti prepovedala odvzemanje žolča, ko je žival še živa, kot to običajno počnejo na kitajskih farmah, je na stotine črnih medvedov še vedno v kletkah. Njihov žolč najverjetneje prodajajo kitajskim posrednikom. Južnokorejski kmetje, ki na svojih farmah gojijo medvede, trdijo, da bi storili vse, da bi rešili te živali, na katere se vedno tudi čustveno navežejo, tako da ob njihovi smrti trpijo, kot da bi izgubili družinskega člana, problem pa je to, da v glavnem nimajo možnosti, da bi si ustvarili nadomesten vir prihodkov.

Tako se zdaj od olimpijade med drugim pričakuje, da bo rešila tudi to vprašanje. Gangvon je ena manj razvitih provinc v Južni Koreji in zdaj vsi upajo, da bodo naložbe, ki bodo znašale več kot 12 milijard dolarjev, kolikor jih bodo porabili za gradnjo različnih športnih objektov pa tudi za gradnjo avtomobilskih cest, železniških prog in hotelov, spodbudile gospodarski in socialni razvoj tega območja.

Beli tiger naj bi tukajšnjemu prebivalstvu prinesel srečo. S tem pa bi se povečale možnosti preživetja črnega medveda.