Soči 2014: Slovenija zlepa ne bo pozabila sanjske bere

Na spektaklu v Rusiji za naše športnike več kolajn kot na vseh prejšnjih igrah v letih samostojnosti skupaj.
Objavljeno
23. februar 2014 22.22
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Soči – V sleherni pravljici napoči konec in tako je sinoči tudi v tej zimski olimpijski ob Črnem morju. Zastor se je spustil po nepozabnih igrah, predvsem ko se bomo k njim ozirali iz slovenskega zornega kota, saj tako uspešnih nastopov nismo imeli še nikdar. Naslednje, 23. zimske olimpijske igre, bodo čez štiri leta v Pjongčangu v Koreji.

Simpatični beli medved, skupaj z zajcem in snežnim leopardom maskota iger spektakla dveh tednov v Sočiju, je simbolično pihnil v olimpijski ogenj in tudi zajokal. Ogenj je za štiri leta, ko gre seveda za zimske igre, ugasnil. Navzoči si bomo dogajanja ohranili v zelo lepi luči, črnoglede napovedi o neredu, neprijaznosti, močnem političnem pridihu in celo terorizmu se niso uresničile.

A Soči 2014 bo predvsem ostal posebej zapisan v slovenskem spominu. Še nikdar prej namreč naši aduti niso zbrali toliko vrhunskih uvrstitev, bera osmih kolajn je bogatejša kot na vseh prejšnjih zimskih igrah v dobrih dveh desetletjih samostojnosti skupaj! Trem kolajnam iz Lillehammerja '94, eni iz Salt Lake Cityja '02 in trem iz Vancouvra '10 so namreč sedanji junaki slovenskega športa pristavili kar osem obiskov stopničk za najboljše tri, prvič doslej na zimskih igrah tudi zlato kolajno.

Tina Maze, 30-letna šampionka snežnih strmin iz Črne na Koroškem, se je zapisala v zgodovino športa že pred enim letom s sanjsko bero v tekmovalni sezoni svetovnega pokala, številnimi zmagami in prestižnim kristalnim globusom, zdaj je k svoji zgodbi dodala še naslova olimpijske prvakinje v smuku in veleslalomu. V Sočiju je z imenitnimi nastopi še bolj prispevala k svoji prepoznavnosti v svetu športa, a za to so se trudili tudi mnogi drugi slovenski aduti, ki jih tuja konkurenca prej še ni tako dobro poznala kot sijajno Korošico.

Z dvema kolajnama se je pred dnevi v domovino vrnil tudi skakalec Peter Prevc, danes bo na brniško letališče pripotoval prav dvakratni slavljenec na odru deskar Žan Košir, tekmice sta presenetili bronasti biatlonka Teja Gregorin in smučarska tekačica Vesna Fabjan. Prav poseben odmev pa so prispevali tudi hokejisti pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja. Čeprav se bodo spomladi borili v skupini B za vrnitev v elitni razred, so v Sočiju pobrali obilo pohval za senzacionalno uvrstitev v četrtfinale, v katerem so izgubili z olimpijskimi podprvaki Švedi. Slednji včeraj v finalu niso bili kos Kanadčanom (0:3), sicer branilci naslova iz Vancouvra 2010.

V globalnem pogledu, tudi na sinočnji sklepni slovesnosti, pa je Rusija ponudila ogromno dobre volje, prijaznosti in urejenosti, pred Korejo je novi izziv. A še prej pred Brazilijo, kjer bo letos svetovno prvenstvo v nogometu, poleti 2016 pa bo tam napočil čas za poletne olimpijske igre.