Poleti v Planici: »Peter Prevc ima v drugem delu leta vsaj še deset metrov rezerve« (FOTO)

Kvalifikacije pod Poncami so se končale z najdaljšim skokom Jurija Tepeša. Jutri na tekmi šest Slovencev.

Objavljeno
23. marec 2017 09.41
Planica 2017
N. Gr.
N. Gr.

Planica − Pod Poncami se je s kvalifikacijami tudi uradno začel slovenski skakalni praznik. Zjutraj je kuliso kvarilo deževje, a so se kasneje oblaki nekoliko razkadili, pred začetkom je celo posijalo nekaj sončnih žarkov. V kvalifikacijah smo spremljali dolge polete, žirija je bila pri zaletnem mestu (številka 12) precej radodarna, letalcem je pomagal tudi rahel vzgornik.

Izpostaviti velja Anžeta Semeniča, ki je očitno naslednji slovenski skakalec, ki se prebudi šele na velikanki. Pristal je pri 227 metrih in tudi na jutrišnji tekmi napovedal boj za prvo petnajsterico, še bolj pomembna bo njegova dobra forma za sobotno ekipno tekmo. Johan Andre Forfang je edini v kvalifikacijah preletel 240-metrsko znamko, a je bil naknadno diskvalificiran zaradi prevelikega dresa, zato jutri ne bo skakal.

Jurij Tepeš je z 238 metri, ki jih je začinil z lepim telemarkom na zmehčanem doskočišču, postavil najboljšo daljavo kvalifikacij. Peter Prevc je imel pri 231 metrih nekaj težav pri doskoku, a se je ujel, Domen pa je spet skočil na glavo in imel veliko težav, a vseeno izvlekel polet, daljši od 220 metrov. Na tekmo se je uvrstilo šest Slovenecev.

Slovenski trener Goran Janus ni bil najbolj zadovoljen, pred kvalifikacijami je napovedoval osmerico na tekmi. »Šest skakalcev na tekmi je precej manj, kot sem pričakoval, je pa vsaj ta šesterica skočila zelo dobro. Vidi se, da iz skoka v skok stopnjujejo ritem in skačejo dlje. Jernej Damjan pridobiva na samozavesti, Jurij je bil zelo dober, imajo pa vsi še nekaj rezerve. Ostali, ki se niso uvrstili na tekmo, bodo jutri predskakalci,« je za nacionalno televizijo povedal Janus.

Njegov pomočnik Jani Grilc je s tehničnega vidika ocenil nastopa Petra Prevca in Jurija Tepeša. »Jurij je v kvalifikacijah dokazal, da je izjemen letalec. Tako drznega, kot je on, ni v svetovnem pokalu, zelo veliko tvega, nedvomno pa ima dobre občutke. Peter Prevc izgublja v drugem delu leta, ker je njegovo skakanje še preveč zakrčeno. Upam, da je danes začutil letalnico in užival v letu, da bo jutri v drugem delu še bolj delal z nogami. S tem bo smučka ostala pod njim in bo on nad njo. V tem drugem delu leta ima zagotovo še vsaj deset, petnajst metrov rezerve.« Ob tem je Grilc potrdil, da bi, če bi izbirali že danes, četrto mesto v postavi za ekipno tekmo pripadlo Anžetu Semeniču.

Najboljši trije letalci letošnje zime Andreas Wellinger, Kamil Stoch in Stefan Kraft so kvalifikacijski skok izpustili. Danes je sicer najdlje med vsemi na drugem treningu skočil prav Wellinger, ki je za pol metra preletel znamko 240 metrov.

POTEK KVALIFIKACIJ

V kvalifikacijah je od slovenskih skakalcev prvi navdušil Tilen Bartol, ki je pristal pri 211 metrih in pol in se zanesljivo uvrstil na tekmo. Z 205 metri je nekoliko razočaral Anže Lanišek, ki je v izteku nakazal, da je v zraku zelo nihal, zato ga ni odneslo dovolj daleč. Laniška na petkovi tekmi ne bo.

Anže Semenič je izvrstno formo iz serije za trening prenesel tudi v kvalifikacije, z 227 metri se je zavihtel tik pod vrh. Letos se je z letalnico v Planici hitro spoprijateljil tudi Jernej Damjan, ki je svoj polet s telemarkom zaključil pri 221 metrih. Najdaljši polet je pokazal Johan-Andre Forfang, ki je edini presegel 240-metrsko znamko, a so ga naknadno diskvalificirali zaradi prevelikega dresa. Kvalifikacije je tako dobil njegov rojak Robert Johansson. 

Med zadnjimi desetimi, ki so imeli nastop na tekmi že zagotovljen, je nastop najprej odpovedal Maciej Kot, slovenski letalci pa so pred domačimi gledalci navdušili. Jurij Tepeš je pri 238 metrih, kar je bila najdaljša daljava dneva, pristal v lep telemark in napovedal boj za zmago na petkovi tekmi. Domen Prevc je zamudil pri odskoku, imel v zraku veliko težav, a kljub temu preletel 220-metrsko znamko, Peter pa je imel pri 231 metrih nekaj težav z doskokom. Vsi trije so s kvalifikacijskim skokom delovali razmeroma zadovoljni, a je prostora za napredek še dovolj.

Na tekmo so se prebili še Semenič, Damjan in Tilen Bartol. Šest skakalcev je manjši izplen, kot ga je napovedoval in pričakoval Goran Janus in ne najboljši obet pred nadaljevanjem Planice, je pa vsaj vsa šesterica skočila zelo dobro. 

Andreas Wellinger, Stefan Kraft in Kamil Stoch so kvalifikacijski skok izpustili. V Planici se je že danes zbralo lepo število gledalcev, Triglav je pripeljal 3500 otrok, skupno pa je pod Ponce prišlo slabih 15 tisoč ljubiteljev poletov. 

IZIDI KVALIFIKACIJ (DALJAVE)

1. Jurij Tepeš (Slo) 238,0
2. Markus Eisenbichler (Nem) 236,0
3. Robert Johansson (Nor) 233,0
4. Peter Prevc (Slo) 231,0
5. Alex Insam (Ita) 230,5
6. Daiki Ito (Jap) 229,0
. Roman Koudelka (Češ) 229,0
8. Anže Semenič (Slo) 227,5
9. Piotr Zyla (Pol) 226,0
10. Karl Geiger (Nem) 224,0
11. Domen Prevc (Slo) 222,5
12. Jernej Damjan (Slo) 221,0
25. Tilen Bartol (Slo) 211,5
35. Jaka Hvala (Slo) 208,0*
. Rok Tarman (Slo) 208,0*
39. Nejc Dežman (Slo) 207,0*
42. Anže Lanišek (Slo) 205,0*
. Cene Prevc (Slo) 205,0*
54. Miran Zupančič (Slo) 193,0*
60. Rok Justin (Slo) 183,0*

*brez uvrstitve na petkovo posamično tekmo