Bezjaku na svidenje in ne zbogom, Skubetu ponudil roko

Selektor Veselin Vujović proti Latviji in Estoniji računa na poln izkupiček, kar bi bila odlična popotnica za EP 2020. Brez Deana Bombača in Klemna Ferlina.
Fotografija: Marko Bezjak in Veselin Vujović sta imela vzpone in padce, vprašanje je, če bosta še sodelovala. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Marko Bezjak in Veselin Vujović sta imela vzpone in padce, vprašanje je, če bosta še sodelovala. FOTO: Tomi Lombar

Pred Veselinom Vujovićem je najmirnejši finiš sezone, odkar je pred petimi leti postal selektor slovenske rokometne reprezentance. Ta si je že zagotovila nastop na EP 2020, na zadnjih kvalifikacijskih tekmah v Latviji (12. junij) in z Estonijo v Kopru (16. junij) bo brez stresa potrjevala prvo mesto v skupini 4.

Za Vujovića je bila novinarska konferenca ob predstavitvi seznama 23 povabljenih rokometašev za zadnji reprezentančni cikel v sezoni kot sprehod v parku, povsem drugačna kot tista pred tekmama z Nizozemsko, ko je še tlelo razočaranje po izpuščenem SP. Nič mokrih vrvi, selitvenih servisov za tete in očitkov o pomanjkanju domoljubnega čuta ...



Nič čudnega, Slovenija je ob Nemčiji edina reprezentanca z maksimalnim izkupičkom v kvalifikacijah za EP, ki bo januarja v treh državah (Norveška, Švedska, Avstrija). Prvo mesto ji tudi jamči boljše izhodišče v žrebu, ki bo konec junija na Dunaju. Edina, ki bi ji ga lahko ogrozila, je Latvija z orjakom Dainisom Krištopansom. Vujović zato ni hotel ničesar prepustiti naključju in je na priprave, ki se bodo začele 5. junija v Zrečah, povabil preverjena imena.

Dean Bombač še ne bo dočakal vrnitve v Bonifiko, ker gre na operacijo nosu. FOTO: Roman Šipić
Dean Bombač še ne bo dočakal vrnitve v Bonifiko, ker gre na operacijo nosu. FOTO: Roman Šipić


Na seznamu sicer ni enega zvenečega, Deana Bombača. »Bombač mora po sezoni na operacijo nosu, ki mu povzroča težave pri dihanju, da bo čim prej spet nared,« je skrb, da se je med njima spet kaj zapletlo, zanikal Vujović, ki pa verjetno ne bo več dočakal sodelovanja z Markom Bezjakom.



Član Magdeburga je znova zavrnil vabilo zaradi domnevne preobremenjenosti v nemškem prvenstvu. Vseeno Vujović noče dokončno zapreti teh vrat ... »Pri Bezjaku raje rečem na svidenje kot zbogom. Ko bo želel biti spet zraven, ga bomo sprejeli odprtih rok,« je dejal Vuja, ki bo imel na mestu srednjega zunanjega igralca ob Mihi Zarabcu, zmagovalca pokala EHF s Kielom, tri mlade fante: Jako Malusa in Roka Ovnička iz Celja ter Aleksa Vlaha iz Zagreba.

Že dolgo ni zraven Staša Skubeta, ki blesti v dresu Vardarja in bo nastopil na F4 lige prvakov v Kölnu: »Staš vselej navede osebne razloge, da ne more priti. Vsekakor gre za izjemnega organizatorja igre, ki mu sporočam, da sem še vedno pripravljen na pogovor,« je spravne tone ubiral Vujović, ki bi ob morebitni zmagi v Latviji na drugi tekmi v Kopru dal več priložnosti mlajšim fantom.
 

Panjtar namesto Ferlina


Nekaj težav je pri vratarjih. Ker se Klemen Ferlin še vedno spopada z alergijo, bodo med vratnicami stali Urh Kastelic, Rok Zaponšek in po novem tudi Aljaž Panjtar. Ker Jureta Dolenca poleti čaka operacija levega kolena, je Vujović povabil še tri desne zunanje igralce: ob kapetanu Vidu Kavtičniku tudi Žigo Mlakarja in Nejca Cehteta.

Darko Cingesar se po poškodbi vrača v reprezentančno jato. FOTO: Uroš Hočevar
Darko Cingesar se po poškodbi vrača v reprezentančno jato. FOTO: Uroš Hočevar


V izbrano vrsto se vrača Darko Cingesar, zato bo imel selektor sladke skrbi tudi na levem krilu (Matic Verdinek, Tilen Kodrin), na desnem so Blaž Janc, Gašper Marguč in Mario Šoštarič. Krožni napadalci so tokrat Blaž Blagotinšek, Matej Gaber in Matic Suholežnik, levi zunanji spet Borut Mačkovšek, Nik Henigman in Aleksander Špende.

»Slovenija ima kakovost, ob tem pa tudi širino. Vsakega igralca lahko nadomesti drugi. Na EP zato ne bomo šli s kmečko logiko in željo po sedmem ali osmem mestu, kar bi nam ob ugodnem razpletu lahko prineslo olimpijske kvalifikacije. Naša želja bo kolajna, če jo osvojimo, nam Tokio ne uide!« je odločen 58-letni Črnogorec, ki nima kluba, odkar je zapustil klop niškega Železničarja. Povezujejo ga z Vardarjem.

Staš Skube je nazadnje za Slovenijo igral pred štirimi leti. FOTO: Tadej Regent
Staš Skube je nazadnje za Slovenijo igral pred štirimi leti. FOTO: Tadej Regent

 

Dvakrat se je opekel


»Dvakrat sem se že opekel (pred tem v Kopru; op. p.), zato bom resno premislil, preden bom spet prevzel delo v klubu. Za zdaj se bom v celoti posvetil Sloveniji,« je povedal selektor, ki si je sinoči ogledal prvo finalno tekmo madžarskega prvenstva z osmimi Slovenci (člani Veszprema so Mačkovšek, Marguč, Blagotinšek in Dragan Gajić, Pick Szegeda pa Bombač, Gaber, Šoštarič in Henigman). Zmagal je Veszprem s 35:24 (13:14; Gajić 9, Mačkovšek 2, Blagotinšek 1, Marguč ni igral; Šoštarič 2, Bombač, Gaber in Henigman 0).

Na F4 lige prvakov, kjer bo prav tako osem naših fantov (ob Skubetu in Veszpremovi četverici še Dolenec z Barcelono ter Janc in Uroš Zorman kot pomočnik trenerja v Kielcah) pa ne bo šel: »Ne vem, če si lahko zveza to privošči. Šalim se, raje gledam rokomet po televiziji, več se vidi.«

Preberite še:

Komentarji: