»Blagi« po Mauriciusu in Kranjski Gori nared za štiri fronte in vmes EP

Slovenski rokometni as Blaž Blagotinšek z Veszpremom bo danes ob 18. uri gostoval v posodobljenem Zlatorogu. Osem celjskih novincev se predstavi.
Fotografija: Blaž Blagotinšek se vrača v dvorano Zlatorog, kjer je začel kariero. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Blaž Blagotinšek se vrača v dvorano Zlatorog, kjer je začel kariero. FOTO: Matej Družnik

Sladko, ampak prekratko je bilo poletje za Blaža Blagotinška, enega najboljših slovenskih rokometašev, ki bo danes ob 18. uri z Veszpremom gostoval pri matičnem klubu Celju Pivovarni Laško na osrednji pripravljalni tekmi pred začetkom sezone, v katerem imajo madžarski prvaki kot vselej najvišje ambicije.

»Hitro je bilo konec "luštnega". Nekaj porok in oddih na Mauriciusu, potem pa že priprave,« je razkril Blagotinšek in pojasnil, da na rajskem otoku v Indijskem morju (še) ni zasnubil srčne izbranke Zale Lešek, nekdanje košarkarice. Vse ob svojem času ...



Sredi poletja se je 11 dni mudil v Kranjski Gori in obiskal tudi Planico, ampak ni ohranil spominov na lepote gorenjskih vršacev. »V Kranjski Gori je fino, če ti ni treba trenirati. Imeli smo bazične priprave, prvi teden je bilo zares naporno,« je veliko znoja prelil »Blagi«, pred katerim je nova zelo naporna sezona. Veszprem se namreč vrača v ligo Seha, kar pomeni, da se bo boril na štirih frontah, še v madžarskem prvenstvu in pokalu ter ligi prvakov.

Blaž Blagotinšek je za Slovenijo zbral že 79 nastopov. FOTO: Roman Šipić
Blaž Blagotinšek je za Slovenijo zbral že 79 nastopov. FOTO: Roman Šipić


»Naši cilji so vedno najvišji, želimo ubraniti naslov državnih prvakov in tudi pokalno lovoriko vrniti v Veszprem, potem ko nam jo je vzel Pick Szeged. V ligi Seha in ligi prvakov pa želimo na sklepna turnirja, kjer se bomo borili za vrh. Ne bo lahko, po dve ali celo tri tekme na teden. No, saj imamo veliko igralcev in bomo nekako že zmogli,« je razmišljal krožni napadalec, ki si bo še naprej slačilnico delil s tremi rojaki, Gašperjem Margučem, Borutom Mačkovškom in Draganom Gajićem.

Pogodbo z madžarskim velikanom, kamor je prišel iz Celja pred tremi leti, ima do konca sezone 2020/21, zato mu še ni treba razmišljati o prihodnosti. Gotovo pa je največja želja osvojiti ligo prvakov, ki jo Veszprem že vrsto let neuspešno naskakuje. Dvakrat že tudi z Blagotinškom, najboljšim obrambnim igralcem prejšnje sezone LP.
 

Celje bo potrebovalo čas


V rokometnem mestu blizu Blatnega jezera je prišlo do precej sprememb. Karieri sta sklenila Laszlo Nagy in Momir Ilić, ekipo so zapustili tudi vratar Roland Mikler, Iman Jamali in Rene Toft Hansen, glavne okrepitve so vratar Vladimir Cupara (Kielce), Vuko Borozan (Vardar), Rasmus Lauge Schmidt (Flensburg) in Brazilec Moraes (Vardar). Trener ostaja Španec David Davis.

Blaž Blagotinšek je otrok celjske rokometne pole. FOTO: Aleš Černivec
Blaž Blagotinšek je otrok celjske rokometne pole. FOTO: Aleš Černivec


»Mislim, da smo se kar dobro ujeli, v Celju pa bo prvi resen preizkus za nas,« se dvoboja tradicionalnih tekmecev v posodobljeni dvorani Zlatorog (nova sta ozvočenje in razsvetljava, v dvorani bo mogoče le brezgotovinsko plačevanje) veseli 25-letni Blagotinšek, ki meni, da so pivovarji znova sestavili spodobno zasedbo.

»Osem je novih igralcev, zato bodo potrebovali nekaj več časa. Celje je vedno igralo dober rokomet. Vid Poteko, Jan Grebenc in Patrik Leban imajo izkušnje, z mladim Portugalcem Diogom Silvo so dobili dodatno višino za strele od daleč,« je ocenil 202 cm visoki Blagotinšek, čigar brat Anže gre po njegovih stopinjah in igra za celjske mladince.

Blaž Blagotinšek je eden glavnih adutov selektorja Veselina Vujovića. FOTO: Marko Feist
Blaž Blagotinšek je eden glavnih adutov selektorja Veselina Vujovića. FOTO: Marko Feist

 

Na EP bodo pokazali moč


Prve reprezentančne akcije so še daleč, ampak Blagi se zaveda pomembnosti nastopa na januarskem EP. To bo zanj peta, najbolj pomembna fronta ... Predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac je s 1. septembrom napovedal »splošno mobilizacijo« za misijo Tokio 2020. Kaj naj bi to pomenilo?

»Resnično ne vem. Morda v junijskem ciklu res nismo delovali prepričljivo, ampak ko bo šlo zares, bomo gotovo vsi skupaj dali svoj maksimum. Imamo močno ekipo, reprezentanti prihajamo iz najmočnejših klubov v Evropi, zato moramo na EP na Švedskem pokazati pravo moč in si potem zagotoviti olimpijski nastop,« je še povedal Blagotinšek, ki je v reprezentanci od leta 2013 zbral 79 nastopov in 124 golov.

Preberite še:

Komentarji: