Blagotinšek: Ko pokliče Veszprem, nimaš kaj »študirati«

Slovenski reprezentant bo kariero nadaljeval pri madžarskem velikanu.

Objavljeno
10. julij 2016 15.13
Blagotinšek Blaž na kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo,Celje Slovenija 09.06.2016 [Rokomet]
Peter Zalokar
Peter Zalokar

Rogla – Ni bila ravno strela z jasnega, toda novica o tem, da Blaž Blagotinšek zapušča vrste matičnega Celja Pivovarne Laško in se odpravlja k Veszpremu, je bila presenetljiva. Za slovenskimi rokometaši je prvi teden priprav za OI in 22-letni »Blagi« je vse napore na Rogli prenesel z nasmeškom na obrazu.

Za rundo ob izjemni novici 203 cm visoki in 116 kg težki krožni napadalec še ni dal. »Treningi so bili preveč zahtevni, disciplina stroga in ni bilo priložnosti. Morda prihodnji teden,« se običaju ne bo izneveril Blagotinšek, otrok celjske rokometne šole. Med 19 kandidati za Rio še zdaleč ni edini, ki bo poleti zamenjal okolje. Dean Bombač se seli iz Szegeda v Kielce, Matej Gaber iz Montpelliera v Szeged, Gorazd Škof iz Nantesa v PSG, Matevž Skok (Lübbecke), Darko Cingesar (Maribor) in David Miklavčič (Tremblay) bodo okrepili vrste Zagreba selektorja Veselina Vujovića.

V Veszpremu bodo odslej trije Slovenci, poleg Blagotinška še Dragan Gajić in Gašper Marguč, Blagotinšek od prej pozna tudi Mateja Lekaija in Ivana Sliškovića, ob Blatno jezero prihaja tudi Marko Kopljar … »Vse skupaj se je zgodilo tako hitro, da še sam komaj dojemam. Takšne ponudbe se ne zavrne, Veszprem sodi med pet najboljših klubov na svetu in ko te pokliče, nimaš kaj 'študirati'. Bolje ne bi moglo biti. Veszprem je blizu, s Celjem je tesno povezan, v ekipi je veliko znanih obrazov, zelo sem vesel,« zadovoljstva ni skrival Blagotinšek, čigar dekle je košarkarica državnih prvakinj iz Celja, še ne 19-letna Zala Lešek: »Najprej bom šel na Madžarsko sam, verjetno je za Zalo bolje, da še eno leto ostane v Celju in napreduje, potem morda lahko tudi ona najde izziv v madžarskem klubu.«

Celjski trener Branko Tamše je upal, da bo zadržal okostje ekipe, ki jo čakajo izzivi v ligi prvakov in SEHA, pa se ni izšlo. Celje bo moralo najti novega »pivota«. »Zgodilo se je tako na hitro, zato bomo šele zdaj iskali primerno zamenjavo. Prišla je ponudba, ki je bila sprejemljiva za vse strani, zato smo jo sprejeli. Blažu se zahvaljujemo za vse in mu želimo veliko uspeha v karieri,« je dejal direktor Gregor Planteu. Odškodnina naj bi znašala okrog 140.000 evrov in je tretja najvišja v zgodovini kluba, za Sergejem Rutenko in Alešem Pajovičem.

Za obetavnega Blagotinška, ki je že igral na SP 2015 in EP 2016, se se zanimali mnogi, med njimi Vardar. Bolj konkretni so bili Madžari, saj morajo sestaviti zares številčno ekipo, ki bo lahko ubranila domačo dvojno krono, naslov v SEHA in prvič osvojila izmuzljivo lovoriko v LP. Nazadnje je bil Veszprem z eno nogo že evropski prvak, pa je v finalu v drugem polčasu zapravil devet golov prednosti proti Kielcam. Na črti bo Blagotinšek razbremenil Renata Sulića, Andreasa Nilssona in Timuzsina Schucha. Če mu bo le zdravje služilo, se mu ni treba bati, da ne bi bil med igralci, ki bodo 1. avgusta odpotovali v Brazilijo, Vujović si brez njega težko predstavlja obrambo, tudi v napadu je napredoval, kar je pokazal tudi na prvi tekmi z Norveško, ko je izkoristil vse štiri strele.

Reprezentanti so sicer včeraj pred kosilom končali prvi del priprav, ki so bile namenjene telesni pripravi, in zapustili Roglo, danes in jutri bodo prosti, v sredo dopoldne pa se bodo zbrali v Zrečah in se posvetili rokometnim treningom, že v soboto jih čaka prva pripravljalna tekma s Tunizijo. »Prileže se malce premora, treningi so bili naporni, vadili smo po dvakrat na dan, tudi zrak na Rogli je bolj redek. A z voljo in željo po nastopu na OI nam ni bilo pretežko. Odslej bomo pogosteje videli žogo in z njo je vse bolj zabavno,« se nadaljevanja priprav na izziv kariere veseli Blagotinšek, ki se z izidom v Riu ne obremenjuje: »Gotovo bomo pokazali svoj maksimum, kaj nam bo to prineslo, bomo videli. Ne smemo gledati predaleč, misli moramo usmerjati le v naslednjo tekmo.«