Bo šla nedotakljivost dvorane Zlatorog tudi v sedmo leto?

Danes 119. derbi med Celjem Pivovarno Laško in Gorenjem. Zoran Jovičić ima v beležki zapisan zmagovalni scenarij.

Objavljeno
09. oktober 2019 11.30
Posodobljeno
09. oktober 2019 11.39
Celjski rokometaši bodo tudi letošnjega oktobra igrali v rožnatih dresih. FOTO: Uroš Hočevar
Celje - Rumeno-modri Florijani in črno-rumeni Šaleški graščaki bodo narekovali navijaški ritem, ko se bosta danes ob 17.30 v Zlatorogu v 119. savinjsko-šaleškem derbiju soočila naša največja rokometna kluba, državni prvak Celje Pivovarna Laško in pokalni zmagovalec Gorenje Velenje. Položaj na lestvici je zavajajoč (Celje 1., Gorenje 7.), obeta se izenačena predstava, v kateri so favoriti vendarle vodilni pivovarji.

Derbi 6. kola lige NLB bosta uprizorila kluba, ki sta zelo različno štartala v domačo sezono. Celjani imajo svoje težave v ligi prvakov (trije porazi), a v 1. SRL imajo na računu pet zanesljivih zmag. Velenjčani so izgubili že trikrat, toda nazadnje v nedeljo naredili presežek na evropskem parketu, ko so v Šabcu premagali Metaloplastiko in stopili na prag 3. predkola pokala EHF. Po uspehu proti Kopru so prvič v sezoni zmagali dvakrat zapored, prvič tudi v gosteh in se na tekmo podajajo s povrnjeno samozavestjo ...

Celje in Gorenje se bosta pomerila danes ob 17.30 v Zlatorogu.

Velenjčani so nazadnje dobili derbi v polfinalu pokala 11. maja letos.

Superpokalna tekma je konec avgusta pripadla Celjanom s 25:23.


»Na začetku sezone smo imeli kar nekaj spodrsljajev, ampak kriza je za nami, pred nami pa ena najtežjih tekem v sezoni, ki nosi poseben naboj, zato moramo biti na igrišču stoodstotni, če želimo iztržiti ugoden rezultat,« je razmišljal Hrvat Vlado Matanović, eden najbolj zanesljivih igralcev Gorenja.

13
let je bil star Domen Makuc, ko je Gorenje nazadnje v gosteh premagalo Celjane


Skrivnosti med ekipama ni. Soočili sta se že v superpokalu v Slovenj Gradcu, kjer je Celje 30. avgusta zmagalo za dva gola (25:23; Šarac 6; A. Kavčič 7). Pri Gorenju so Aljaž Panjtar, Matic Verdinek in David Miklavčič že igrali tudi za Celje, ti pa imajo v svojih vrstah bivše »ose« Jana Grebenca ter vratarja Miljana Vujovića in Klemna Ferlina, za nameček je bil Klemen Luzar, pomočnik trenerja Tomaža Ocvirka, dolgo vpet v delo v Rdeči dvorani.

image
Zoran Jovičić je bil izbran za najboljšega trenerja prejšnje sezone, v tej pa mu ne gre po načrtih. FOTO: Uroš Hočevar


»Skrivnosti res ni, tudi mi zdaj že vemo, kako igrajo Celjani. Odločala bo dnevna forma, mi pa je bomo morali imeti precej več kot Celje, ki igra doma in že vso sezono nima težav s poškodbami. Je favorit, ampak tudi jaz imam v glavi scenarij, po katerem bi do točk prišli mi,« svoje adute skriva Gorenjev trener Zoran Jovičić, ki še naprej nejevoljno pogleduje na zdravstveni karton, a ni želel izdati, na koga od igralcev ne bo računal.
 

Tokrat tudi s »pivotom«


Vzporednic s superpokalom ne gre vleči, tedaj je bil Jovičić brez krožnih napadalcev, zdaj sta tako Miha Kavčič kot najmočnejši igralec v ligi Vladimir Bojanić (204 cm, 119 kg) nared, je pa mogoče pričakovati, da bo »Zoki« stavil na obrambo 5-1, ki Celjanom že tradicionalno povzroča težave.

image
Tomaž Ocvirk je še neporažen v državnem prvenstvu. FOTO: Tadej Regent


V njej je izpostavljeni igralec dolgoroki Matic Verdinek, ki je v Šabcu zabil 10 golov in upravičil klic v reprezentanco. V njej bodo iz celjskega tabora trije igralci, poleg Ferlina in Tilna Kodrina po novem tudi Matic Grošelj. Kot je povedal selektor Veselin Vujović, bo Domen Makuc moral še malce počakati, čeprav je že eden ključnih igralcev Celja.

»Derbi je derbi, ne glede na to, kje se kdo nahaja na lestvici. Gorenje se dviga, zato nas čaka zelo zahtevna tekma,« se zaveda mladi organizator igre Makuc, ki je štel rosnih 13 let, ko je Gorenje nazadnje zmagalo v Celju. To je bilo 4. decembra 2013. Bo šla nedotakljivost Zlatoroga tudi v sedmo leto ali bo Jovičić, ki je na pokalni tekmi 11. maja Gorenju po petih letih in pol prinesel zmago na derbiju, premagal tudi ta urok?