Boljši odpor Slovencev, na koncu podoben iztržek

Ekipa Veselina Vujovića je v Franciji doživela še en visok poraz, vendar pustila boljši vtis. Aprila dvakrat z Nizozemsko. Kastelic: Dobili so nas na fiziko.
Fotografija: Slovenci (od leve Borut Mačkovšek, Matej Gaber in Jure Dolenec) so na drugi tekmi pokazali boljši obraz, toda Francija (v akciji Ludovic Fabregas) je še enkrat visoko zmagala. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Slovenci (od leve Borut Mačkovšek, Matej Gaber in Jure Dolenec) so na drugi tekmi pokazali boljši obraz, toda Francija (v akciji Ludovic Fabregas) je še enkrat visoko zmagala. FOTO: Reuters

Na drugi tekmi je bila slovenska rokometna reprezentanca bolj konkurenčna svetovnim prvakom iz Francije, čeprav končni izid tega ne razkriva. Zasedba Veselina Vujovića je bila tri četrtine prijateljskega dvoboja v igri za zmago, a potem ji je zmanjkalo moči in doživela je še en visok poraz (21:29).

Po minus devet (25:34) s sobotne tekme je bila razlika sinoči le za zadetek nižja, a vtis je bil boljši. Če so gostitelji, ki se pripravljajo na svetovno prvenstvo – to se bo začelo v četrtek na Danskem in v Nemčiji –, med prvim soočenjem že ob polčasu imeli varno prednost sedmih golov (18:11), so imeli včeraj precej težav proti odločnejšim tekmecem, ki bodo mundial spremljali zgolj po televiziji zavoljo poraza proti Madžarom v junijskih kvalifikacijah.



Slovenci so zgodaj zaostali s 6:9, a se vrnili in se malo pred odmorom približali na 11:12, ob polčasu pa zaostajali za dva gola. Tudi v nadaljevanju so kazali zobe, po dveh tretjinah tekme je na semaforju v dvorani v Rouenu pisalo 17:16. Prišlo bi celo do izenačenja, če ne bi Dean Bombač zapravil sedemmetrovke. Napako je malo zatem ponovil še Mario Šoštarič in to je pomenilo prelomnico. Francozi, ki bodo zlato z domačega SP začeli braniti v Berlinu, so si priigrali delni rezultat 6:0 za 25:17. Vujoviću z minuto odmora ni uspelo zaustaviti padca, končalo se je z 29:21 za Francoze, ki bodo na SP igrali brez poškodovanega kapetana Nikole Karabatića.


 

Premor do aprila


Tudi Slovenci niso nastopili v najboljši zasedbi, med nosilci igre so manjkali organizatorja igre Miha Zarabec in Marko Bezjak ter pomemben člen v obrambi Darko Cingesar. Vseeno so si obetali, da bodo vsaj na eni tekmi pripravili presenečenje, kar jim ni uspelo. Začetek leta ni ravno spodbuden, ampak treba je gledati naprej. Aprila reprezentanco čakata dve tekmi z Nizozemsko v kvalifikacijah za EP v treh državah: na Norveškem, Švedskem in v Avstriji. Če bo Slovenija dvakrat premagala vzpenjajočo se moštvo tulipanov (druga tekma bo 14. aprila v Celju), si bo zagotovila prvo mesto v skupini in boljše izhodišče pri žrebu.

Dvakratni olimpijski, šestkratni svetovni in trikratni evropski prvaki so bili kot že vrsto let premočni za Slovenijo, pri kateri je glavnina igralcev zadnjo resno tekmo odigrala sredi decembra, za nameček je slačilnico napadla viroza ... "Res je, Francozi so nas dobili na 'fiziko'. Videlo se je, da smo bili tri tedne brez treninga. Vseeno pa smo lahko z drugo tekmo bolj zadovoljni kot s prvo, 45 minut smo bili blizu, potem je sledilo črnih pet minut, ko so Francozi izkoristili vsako našo napako in nas razbili z nasprotnimi napadi," je ocenil vratar Urh Kastelic, ki je v prvem polčasu zbral šest obramb, v drugem pa ga je zamenjal Klemen Ferlin.
 

Blagotinšek: Telesa niso zdržala


Med igralci, ki so imeli težave z zdravjem, je bil Blaž Blagotinšek, ki ni skrival razočaranja zaradi dveh porazov. "Ni bilo dobro. Prvi polčas je še šlo, potem pa smo padli. Žal je bila to realna slika, Francozi so telesno za dva razreda boljše pripravljeni od nas,« je priznal član Veszprema, ki verjame, da bo Slovenija spomladi pokazala drugačen obraz: "Zdaj se bomo vrnili v klube, kjer bomo prišli nazaj v tekmovalni ritem in pravo formo. Nizozemce moramo dvakrat premagati in se kot prvi uvrstiti v EP."

Preberite še:

Komentarji: