Brez francoske revolucije, zlato je slovensko!

Slovenski upi na evropskem prvenstvu do 20 let naposled pozlatili mlajše kategorije, v finalu so z 31:30 padli Francozi
Fotografija: Mladi rokometaši so se pred domačimi navijači veselili naslova evropskih prvakov. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Mladi rokometaši so se pred domačimi navijači veselili naslova evropskih prvakov. Foto Jure Eržen/Delo

Po enkrat srebrnem in trikrat bronastem dosežku je za slovenske rokometne upe prišlo tudi zlato obdobje! Mladci so namreč na evropskem prvenstvu do 20 let v Celju po finalni zmagi nad Francijo z 31:30 (15:16) osvojili evropsko krono. Galske peteline, ki so v zadnjih letih osvojili naslov evropskih prvakov do 18 let in svetovnih do 19, so ugnali z ekipnim duhom, danes ob 19. uri se bodo veselili na sprejemu pred ljubljansko mestno hišo.

Tako kot že v polfinalu proti Portugalski, so se tudi tokrat slovenski Davidi, namreč po telesni višini in kilogramih niso bili na isti tehtnici kot tekmec, namerili na Goljata. A tokratna zmaga slovenskih Davidov je bila izbojevana, kakor že uči zgodovina vojskovanja, na premeten način.

Francozi so imeli začetno pobudo, v 9. minuti povedli s 7:3, in z mislimi že začeli sanjati o nadaljevanju niza uspehov, kot so jih običajno deležni njihovi starejši reprezentančni kolegi. Že minuto prej pa je v domača vrata vstopil tudi Mark Ferjan, ki je zamenjal na začetku nerazpoloženega Gašperja Dobaja. A slovenski David, po višini nizki in s kilogrami lažji zunanji igralec Marko Kotar, je neprenehoma prodiral na šestmetrsko črto in dosegal zadetke. Kapetan Tilen Kosi je v 19. minuti zasuk potrdil z zadetkom za prvo vodstvo z 10:9, v izenačeni igri pa so francoski upi svoj nos z minimalnim vodstvom ob polčasu le prej spravili v slačilnico.



V drugem polčasu se je nadaljevala taktična vojna slovenskega selektorja Saše Prapotnika in francoskega Yohana Delattreja, navdahnjeni Slovenci so v 35. minuti povedli z 19:17. Igrale niso le noge ali roke, tudi glava, slovenski fantje so po dveh zaporednih prekrških v napadu spet padli v zaostanek, 21:22 je bilo, in na vrata je spet stopil Dobaj. Galci so se celo odlepili na prednost treh zadetkov, 26:23 (47. minuta), z igralcem več je za svoj drugi gol zadel Hugo Brouzet, a na krilih prepolnega Zlatoroga je Prapotnikovim fantom v jurišu uspel nov zasuk, gostom pa so se od silnega pritiska s tribun zatresle hlače. Francozom v knežjem mestu ni uspela rokometna revolucija, slovenski fantje so v končnico odšli z dvema zadetkoma prednosti, stvari je malce otežil neki gledalec, ki je v francoskem nasprotnem napadu zapiskal, Dylan Nahi se je ustavil, sodnika sta dosodila najstrožjo kazen, galski petelini so prišli na zadetek zaostanka.
 

Poleteli na krilih navijačev


A slovenski upi v dvorani Zlatorog se niso dali, domači fant Gašper Dobaj jim je s šestimi obrambami tudi dal krila in vsi skupaj so poleteli proti zlatemu uspehu naproti. Slovenske mojstrovine in improvizacije so imele zlati lesk, bahati Francozi so jo odnesli s srebrnim nosom. »Hvala občinstvu, kot sem že dejal, v rokometu na naših tleh nihče ni favorit proti Sloveniji. Fantje so dali vse od sebe, zdaj naj se zlate kolajne tudi poveselijo,« je navrgel selektor Prapotnik. »Za to smo trenirali, ne mesec in pol, temveč vse življenje. Tekmeci so imeli tudi igralce slovitega Paris Saint-Germaina, a pred polno dvorano Golovec smo se po začetnem zaostanku pobrali in osvojili zlato,« je bil prešeren kapetan Kosi. »To je noro, edinstveno, vse bo šele prišlo za menoj. To so najboljši občutki v življenju. Zlatorog je edinstvena dvorana, v polni si želi igrati vsak. Evropski naslov je doma,« sreče ni skrival niti vratar Gašper Dobaj.

Zlate rokometaše danes ob 19.00 pred ljubljanskim magistratom čaka še sprejem. Foto Jure Eržen/Delo
Zlate rokometaše danes ob 19.00 pred ljubljanskim magistratom čaka še sprejem. Foto Jure Eržen/Delo


Grega Ocvirk je najboljši strelec evropskega prvenstva (58 golov) in najboljši levi zunanji igralec, najboljše desno krilo je Domen Novak, po zlatem uspehu pa je navrgel: »Vsako tekmo smo nekako začeli v krču, a smo nato zaradi fenomenalne publike stvari zasukali. Imeli smo tudi malce sreče v finalu, veselimo se zlata.«

Bronasto odličje je na koncu šlo Nemčiji, saj je v boju za končno tretje mesto Portugalsko ugnala z 29:26 (14:11). Končni vrstni red EP rokometašev do dvajsetega leta starosti je tako naslednji: 1. Slovenija, 2. Francija, 3. Nemčija, 4. Portugalska, 5. Španija, 6. Hrvaška, 7. Islandija, 8. Srbija, 9. Norveška, 10. Švedska, 11. Madžarska, 12. Danska, 13. Izrael, 14. Romunija, 15. Rusija, 16. Poljska.

Komentarji: