Brez obeh veteranov, pa spet z Miho Žvižejem

Slovenski rokometaši bi si z zmago na jutrišnji tekmi na Portugalskem (16) domala že zagotovili nastop na EP 2018.

Objavljeno
04. november 2016 23.56
Žvižej Miha. Prijatelska tekma Slovenija in Hrvaška v Kopru, 9. januarja 2016 [Žvižej Miha,rokomet,Slovenija,Hrvaška,Koper]
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Kozina – »Samo brez panike,« se je v slogu vojaka Švejka kapetan rokometne reprezentance Uroš Zorman odzval na presenetljivo informacijo, da je pred jutrišnjim gostovanjem Slovenije na Portugalskem v kvalifikacijah za EP zapustil tovariše ... »Ostajam del zgodbe tudi za januarsko SP v Franciji,« je dodal 36-letni »Zut«.

Reprezentanca se bo prek Benetk v Lizbono odpravila zgodaj zjutraj, poleg poškodovanega Mateja Gabra in vratarja Gorazda Škofa, ki je dobil prosto, je selektor Veselin Vujović s seznama potnikov prečrtal še Zormana in Matevža Skoka. Slovensko mrežo bosta čuvala Urban Lesjak in Primož Prošt. Slednji bo sploh prvič stal med vratnicama, odkar reprezentanco vodi Vujović. Slovenci se bodo s Portugalci torej merili brez veteranov Zormana in Škofa ter stebra obrambe Gabra, zato pa je bila sinoči toliko bolj presenetljiva novica, da se po daljšem času v izbrano vrsto vrača Miha Žvižej. Novi član Montpelliera, ki je nazadnje igral na pripravljalni tekmi s Hrvaško v Kopru tik pred EP na Poljskem, na pripravah za ta cikel pa sploh ni sodeloval, bo na šestmetrski črti pomagal Vidu Poteku in Blažu Blagotinšku. Kdo bo zadnji odpadel, bo znano tik pred odhodom, Vujović pa bo bržčas prečrtal enega od neizkušenih reprezentantov, kot so Nejc Cehte, Jan Grebenc in Nik Henigman.

»Se bodo že znašli brez naju, saj jima že dovolj dolgo krijeva hrbet,« se je namuznil Zorman, ki sicer zaupa mlajšim kolegom. »Dogovor je bil, da proti Švici igram le po potrebi, pa se je zaradi viroze Zarabca in razvoja tekme izkazalo, da sem moral na igrišču prebiti skoraj 60 minut, kar me je izčrpalo. Poleg tega me s Kielcami kmalu čakata težki tekmi lige prvakov v Skopju in Zagrebu, zato smo se dogovorili, da me tokrat ne bo zraven,« je pojasnil Zorman, ki bo mesto organizatorja igre prepustil Deanu Bombaču, Marku Bezjaku in Mihi Zarabcu. Slednja, prav tako udeleženca OI, sta izpustila sredino tekmo s Švico, ki jo je Slovenija dobila šele v drugem polčasu (32:27), zato bosta povsem nared za težko tekmo, ki Slovence gotovo čaka v dvorani znamenitega Benficinega kompleksa Luz.

Če so se v Velenju preveč zanašali na to, da so Švicarji prišli s pomlajeno zasedbo, v kateri ni bilo glavnega igralca Andyja Schmida, jih nikakor ne sme zavesti visok poraz Portugalcev v Nemčiji (24:35). Gostitelji svojo največjo priložnost za preboj na veliko tekmovanje, na katerega čakajo že deset let, vidijo prav v tekmi s Slovenijo. Storili bodo vse, da ji odščipnejo kakšno točko, ki bi jim lahko štela tudi v boju za najboljšo tretjeuvrščeno ekipo v sedmih kvalifikacijskih skupinah. Za razliko od Švicarjev so Portugalci tudi tradicionalno veliko bolj neugodni tekmeci za Slovence. Na zadnjih štirih tekmah (2010-12) razlika nikdar ni bila višja od petih golov. Slovenija je na Portugalskem leta 2002 v pripravah za EP na Švedskem doživela enega najvišjih porazov (21:35), Portugalska pa je bila boljša tudi na EP 2000, ko je bilo na Reki 28:27. Skupno razmerje v zmagah je »zgolj« 7:4 v prid Slovenije.

Portugalska ima izkušeno reprezentanco, najbolj znano ime v njej pa je Thiago Rocha, odlični krožni napadalec iz Wisle Plock, kjer igra tudi rojak Gilberto Duarte. Jorge Silva si kruh služi v Granollersu, vratar Ricardo Candeias v drugi francoski ligi, vsi ostali reprezentanti so iz domače lige, ki je v vzponu. Braga sodeluje v ligi prvakov, Porto in Benfica v pokalu EHF.

Portugalske rokometaše je sedem let vodil švedski strokovnjak Mats Olsson, ki ga je po porazu prav proti Sloveniji leta 2012 v kvalifikacijah za SP (26:27) zamenjal Rolando Freitas. Potem ko se Portugalski ni uspelo uvrstiti na SP 2017 – v dodatnih kvalifikacijah je bila boljša Islandija s 46:44 – pa je avgusta novi šef stroke postal Paulo Pereira (51), ki bo želel na prvi domači tekmi narediti dober vtis. Na drugi strani pa si Slovenci nikakor ne želijo nakopati posledic poraza na zadnji resni tekmi pred januarskim mondialom v Franciji.

Sicer pa se je že na štartu kvalifikacij za euro na Hrvaškem zgodilo kar nekaj presenečenj, Romunija je zmagala v Belorusiji, Slovaki so v Rusiji iztržili točko, še največji podvig pa je uspel Finski, ki je zmagala v Avstriji, kar samo pritrjuje ugotovitvam, da v Evropi skoraj ni več lahkih tekmecev in tudi zato se bo euro leta 2020 razširil na 24 reprezentanc. V četrtek pa je Srbija, ki je pred tem odstavila Dejana Perića in za selektorja imenovala Jovico Cvetkovića, v Gdansku šokirala Poljake in zmagala s 37:32. Slovenci, šesti z OI, na katerih Portugalska še nikdar ni nastopila, bodo jutri morali pokazati vso znanje in voljo, da v Lizboni ne bo padel še en favorit.