Če bo prvak, se bo tetoviral, ne obril

Eden ključnih igralcev Borut Mačkovšek poziva RZS, naj pripelje navijače.
Fotografija: Borut Mačkovšek je že pred prvenstvom imel občutek, da bo Slovenija evropski prvak. Foto Reuters
Odpri galerijo
Borut Mačkovšek je že pred prvenstvom imel občutek, da bo Slovenija evropski prvak. Foto Reuters

»Naj bo »Maček« takšen ali drugačen, brez njega Slovenija nikdar ne bo osvojila kolajne,« je svojčas, ko je bil Borut Mačkovšek še problematičen najstnik, trdil nekdanji selektor Boris Denič. Njegove besede so bile preroške. Z bolj resnim »Mačkom« je Slovenija nastopila na OI, osvojila bron na SP in se uvrstila v polfinale EP na Švedskem. Izolan je ključen mož v obrambi in napadu, z njim lahko gre do konca ...
 

Proti Norveški ste izgubili, ampak nič ne de, Slovenija je v polfinalu. Prvi vtisi ...


Presrečen sem. Selektor je odpočil nekatere igralce, Dolenec in Bombač nista igrala, jaz nekaj malega. Nič. Po dnevu počitka potujemo v Stockholm, tam pa na glavo. Mislim, da je čas, da Slovenija nastopi tudi v finalu.


Po tekmi s Portugalski ste rekli, da boste zaradi izmučenosti šli za 12 minut do vratu v ledeno kopel. Se je uresničilo?


Ne. Bil sem notri do pasu. Premrzlo je bilo.


Verjetno vam je prijalo, da ste tokrat prvič igrali malo.


Logično. Pred tem smo nekateri igrali po 55 minut tako v obe smeri. Telo težko to zdrži. Prijalo pa mi je tudi, da sem se malce preznojil in prebudil mišice. Nisem si belil glave zaradi razpleta, če bi zmagali ali izgubili, ne bi bilo bistvene razlike. Glavno je, da smo v polfinalu. Ko sem videl, da so Portugalci premagali Madžare, sem bil presrečen. Storili so nam veliko uslugo.


Z njimi ste ves teden skupaj v hotelu, jim boste plačali rundo?


Seveda se jim bomo zahvalili, ampak konec koncev so igrali zase. Privoščim jim olimpijske kvalifikacije. Če le ne bodo igrali proti nam, ker jih bomo potem morali spet razbiti.




Slovenija ima srebro z EP 2004, bron s SP 2017, zlato ji še manjka, mar ne?


Že res, ampak najprej moramo razmišljati o tekmecu, ki ga bomo imeli v petek. Upam, da bomo spet igrali tako, kot smo v drugem polčasu proti Portugalcem. Telesno smo pripravljeni. Imamo višino, imamo težo, imamo znanje. Ne smemo se več zadovoljevati s polfinali, ker to pomeni predajo. Zanima me samo finale in, če bo bog dal, zlata kolajna.


Špance poznamo, izločili smo jih prav tukaj v Malmöju iz boja za Rio, edini smo jih premagali na euru 2018 na Hrvaškem. Nam »ležijo« bolj kot Hrvati?


Hrvati so bolj podobni nam. Španci v obrambi bolj taktizirajo, se umikajo, hočejo krasti žoge. Mislim, da nam njihova igra bolj ustreza. V Varaždinu smo jih zlahka premagali. Ampak vidimo, da so na tem prvenstvu zelo zanesljivi. Maksimalno se bomo pripraviti nanje, do potankosti preučili njihovo igro. Verjamem, da nam bo uspelo.


Nekateri se šalijo, da so reprezentanca starcev, to bo zanje že osma tekma na prvenstvu, bi lahko to igralo vlogo v prid mlajši Sloveniji?


To je res, nimajo mladosti. Verjetno niti ne toliko moči kot mi. Mislim, da smo tudi tekaško dosti bolje pripravljeni, če bomo držali naš ritem, bo to naša velika prednost.


Kaj sporočate slovenskim navijačem, ki že mrzlično iščejo letalske vozovnice in kličejo turistične agencije. Stockholm je lepo mesto ...


Naprej bi se zahvalil vsem, ki verjamejo v nas. Pa tudi tistim, ki niso verjeli v nas, saj so nas samo dodatno motivirali, da smo jih postavili v zmoto. Upam, da bomo zdaj res stopili skupaj. Včasih imam občutek, kot da ti lastna država ne privošči uspeha. Verjamem, da nas bodo mnogi prišli spodbujat v živo. Tam dvorana sprejme prek 20.000 ljudi, gotovo se bodo našle vstopnice. Podpora navijačev bi nam pomenila ogromno. Hrvatov bo vsaj 10.000. Pozivam zvezo, naj organizira čarterje v paketu z vstopnicami in hotelom po zmerni ceni. To bi se spodobilo. Ne bo jim žal. Pred prvenstvom sem rekel, da imam občutek, da bomo prvaki. Še vedno verjamem v to.


Kaj pa boste storili, če boste prvaki? Kakšna zaobljuba?


Če bomo prvaki, se bom dal tetovirati. Nekaj, povezano z naslovom. V Veszpremu smo si rekli, da si bomo vsi obrili glave, če bomo osvojili ligo prvakov. Nismo je. Zdaj se mi zamisel, da bi bil brez las, ne zdi ravno pametna.

Komentarji: