Celjani nadigrani, Velenjčani povsem razbiti

Rokometna liga prvakov: pivovarji ob premoru daleč od osmine finala, »ose« neslavno sklenile evropsko pot.

Objavljeno
04. december 2017 10.00
Posodobljeno
04. december 2017 10.00

Brest – Zmagi proti Kielu in Kielcam bosta očitno ostali le bleda spomina na še eno sezono Celja, v kateri mu ne bo uspel preboj v osmino finala lige prvakov. Na ključni tekmi v Belorusiji je izgubilo proti Meškovu. Gorenje jo je odneslo še slabše, po blamaži pri Skjernu je zanj evropske poti konec.

Meškov ima po desetih tekmah dve točki prednosti pred Celjani in enak razpored na zadnjih štirih tekmah, ki bodo po EP na Hrvaškem. Ekipa Branka Tamšeta bi morala proti Parizu, Aalborgu, Veszpremu in Kielcam zbrati tri točke več od Meškova, kar je le malo verjetno.

Forma, ki sta jo v zadnjem času kazala beloruski in slovenski prvak, je vlivala upanje, da bodo Celjani na najboljši način sklenili evropske nastope v tem koledarskem letu. Toda pri njih je tudi v tej sezoni očitno, da znajo navdušiti, kadar ne čutijo nobenega rezultatskega pritiska. Ko je treba igrati za točke, pa se hitro pokažejo slabosti neizkušene ekipe, ki jo za nameček tarejo poškodbe. Jaka Malus in Branko Vujović sta tokrat bila v ekipi in Črnogorec se je s šestimi goli izkazal. Še enega več je dosegel Daniel Dušebajev in tudi tretji najboljši strelec je bil tujec – Igor Anić. Manjkali pa so zadetki domačih fantov.

Prvi polčas je bil še spodbuden, Urban Lesjak je z golom prek celega igrišča v 20. minuti poskrbel za vodstvo z 8:7. Dušebajev je malo kasneje zadel za 9:8, kar je bilo tudi zadnje vodstvo za goste, in na začetku drugega polčasa za 16:16, ko je še tlelo upanje na ugoden razplet. Tedaj pa se je zgodilo, česar se je Tamše najbolj bal. Njegovi fantje so začeli nizati napake, zapravili še četrto sedemmetrovko, namesto Davida Razgorja in Malusa je napade organiziral 17-letni Domen Makuc (pogodbo s Celjem je podaljšal do leta 2020) ter vnesel nekaj svežine. Nič ni pomagalo. Meškov je z delnim izidom 4:0 prišel do odločilne prednosti. Celjani so se še približali na 20:22 in imeli napad, toda zasuka ni bilo. Po 24:22 so Belorusi še enkrat zadeli štirikrat zapored in na koncu celo prišli do visoke zmage.

»To je bila živčna tekma, v igri je bilo veliko. Iz meni neznanega razloga smo bili mi tisti, ki smo bili bolj živčni. Zato smo zgrešili veliko čistih strelov in naredili veliko tehničnih napak. Nismo znali razviti svoje igre. Sami smo si krivi za poraz, v ligi prvakov ne moreš zmagati, če storiš zgolj pet prekrškov. Vseeno smo bili dolgo v igri, ampak Meškov je znal izkoristiti naše slabosti in je zasluženo zmagal,« je povedal Tamše, ki vseeno še ni obupal nad osmino finala: »Še je nekaj tekem, ne bomo se vdali. Upam, do bomo imeli februarja več zdravih igralcev.«

Gorenje zamrznilo pri -15

Pred Celjem je zdaj nekaj tekem v ligi SEHA, v kateri se želi uvrstiti na sklepni turnir, v soboto bo gostilo slovenski derbi z Gorenjem. Slednje je na najpomembnejši tekmi sezone odigralo najslabšo tekmo in pri Skjernu doživelo pravo zaušnico. Za nameček je Ademar Leon zmagal na Norveškem in tako je Gorenje pristalo na tretjem mestu, kar pomeni, da je bila to njegova zadnja tekma v LP.

Danci so že v prvem polčasu vodili za deset golov, velenjski trener Željko Babić ni vedel, kaj mu je storiti, ko se je črno-rumena barka potapljala. Njegove minute odmora so imele podoben učinek kot na SP v Franciji, ko je bil na hrvaški klopi proti Sloveniji. Prav nihče od njegovih igralcev si ne zasluži pohval, na koncu je bila razlika 15 golov, prav toliko tehničnih napak so storili povsem razglašeni gostje, pred katerimi je negotova prihodnost. Izjava Matjaža Brumna je dovolj zgovorna: »Težko je kaj povedati po takšnem katastrofalnem porazu. Izgubili smo za 15 golov, kar je zame osebno sramota.«