Celjani pokazali mišice in že dali penino na hladno

Gorenje je imelo prekratko klop, da bi lahko prekrižalo načrte prvakom. Ključna je bila zgrešena sedemmetrovka Matica Verdinka.
Fotografija: Celjska obramba je dobro zaustavljala domačega kapetana Davida Miklavčiča. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Celjska obramba je dobro zaustavljala domačega kapetana Davida Miklavčiča. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Velenje – Na Slovenskem je že dolgo rokomet igra dveh ekip s po sedmimi igralci v polju, na koncu pa zmaga Celje Pivovarna Laško. Na derbiju v Velenju so branilci naslova državnih prvakov pokazali moč in naredili bržčas že odločilni korak k 23. prvenstveni zvezdici.

Pet tekem pred koncem končnice ima Celje pet točk naskoka pred Gorenjem in še eno več pred Ribnico. Da bi ostalo brez lovorike, bi moralo vsaj trikrat izgubiti, kar pa je praktično nemogoče. Kaže, da bo zadnja tekma sezone, 31. maja v Zlatorogu z Gorenjem, bolj revijalnega značaja ob praznovanju šestega zaporednega naslova. Gorenju ostaja upanje, da bo celjski urok, ki traja že od 4. decembra 2013, premagalo na sklepnem turnirju pokala Slovenije. Danes opoldne bodo v Novem mestu opravili žreb polfinalnih parov, na F4 se bosta poleg Celja in Gorenja 11. in 12. maja merila še domača Krka in Sviš.

Polna Rdeča dvorana je ponujala najboljše, kar premore slovenski klubski rokomet, 115. derbi je upravičil pričakovanja in tudi razpletel se je pričakovano, četudi so v velenjskem taboru verjeli, da bodo zrušili tradicijo. Optimizem so jim vlivale zadnje prepričljive predstave, medtem ko so Celjani delovali bledo. A ko je bilo treba, so pokazali mišice. Vodili so skoraj vso tekmo, ob koncu prvega polčasa za štiri gole, toda potem poceni prepolovili prednost. Gorenje, ki je stavilo na obrambo 5-1 z najboljšim strelcem Maticem Verdinkom na »špici«, je vzelo darilo Williama Accambraya in v drugi del krenilo odločno.



Kdo ve, ali bi mu celo uspelo, če bi Verdinek resneje izvajal sedemmetrovko, ki bi črno-rumenim v 40. minuti prinesla izenačenje. Aljaž Panjtar, ki je dobro zamenjal Klemna Ferlina, mu je ležerni strel ubranil, nakar je Gorenje zapravilo še eno priložnost za izenačenje. To je bila prelomnica, Celjani so v zadnji tretjini izkoristili večji nabor rokometašev, po zadetku kapetana Davida Razgorja iz odbitka je bilo v 54. minuti 28:25 za goste, zatem je osmič zadel še najboljši strelec tekme Branko Vujović in 115. derbi je bil odločen.
 

Déjà vu iz 2. februarja


Gorenje je doživelo prvi poraz v končnici. Pred tem je nazadnje izgubilo 2. februarja in to prav doma proti Celju, ki zanj ostaja zakleto. Trener Zoran Jovičić je pogrešal enega od stebrov obrambe Darka Stojnića, ki se je poškodoval na treningu večer pred tekmo, v rotaciji je bilo premalo igralcev za preobrat. Velenjski navijači so obžalovali smolo in našteli vsaj sedem odbitih žog v celjsko prid, toda kot pravijo trenerji, v rokometu sreča ni naključna. Je pa imelo Gorenje po drugi strani kar deset sedemmetrovk, Celje le dve, in niti enega izključenega igralca, za nameček je imel Emir Taletović več obramb kot celjska vratarja skupaj ...

Pri Celjanih je v drugem polčasu dobro delovala naveza srednjih zunanjih igralcev Domna Makuca in Jake Malusa. Zlasti v prvem polčasu se je s petimi goli brez zgrešenega strela izkazal mladi krožni napadalec Kristjan Horžen, ki bo že v prihodnji sezoni eden glavnih nosilcev celjske ekipe. Ta se bo, kot kaže, znova znašla v žrebu za ligo prvakov konec junija na Dunaju, toda še vedno je odprto vprašanje, kako konkurenčno ekipo bo imel Tomaž Ocvirk, potem ko sta v vodo padli obe načrtovani okrepitvi iz Madžarske.
 

Slovenj Gradec in Izola prvoligaša


Gorenje ima drugačne skrbi, jedro ekipe naj bi ostalo skupaj, toda vesti o veliki izgubi in množičnem odpuščanju pri glavnem sponzorju niso ravno spodbudne. Velenjčanom zdaj preostane boj z Ribnico za drugo mesto, ki prinaša status nosilca v kvalifikacijah za pokal EHF. Maribor in Koper se borita za zadnjo evropsko vstopnico, oba sta v 5. kolu končnice doživela poraza, Primorci so nepričakovano klonili v Škofji Loki, kar ni dober obet pred petkovim gostovanjem v Celju.
V ligi za obstanek je Dol v derbiju z dna lestvice premagal Sviš in ohranja krhko upanje, jasno pa je že, da sta se v ligo NLB ponovno prebila tradicionalna kluba Slovenj Gradec in Izola, slednja je dobila vroči derbi na Kodeljevem proti Slovanu, ki ostaja v 1. B ligi.
 

Komentarji: