Celjani v znamenju številke trinajst

Rokomet: Prvaki po 13 kolih v ligi NLB s 13 zmagami in povprečno razliko v golih plus 13
Fotografija: Matic Verdinek se je v Novem mestu ustavil pri 15 golih. FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Matic Verdinek se je v Novem mestu ustavil pri 15 golih. FOTO: RK Gorenje

Trinajsto kolo državnega rokometnega prvenstva ni prineslo sreče domačim klubom, kar pet od šestih tekem se je končalo z zmago gostov. Še 13. zaporedno zmago so pri presenetljivi Dobovi vpisali igralci Celja Pivovarne Laško, ki si lahko že v soboto doma proti Loki zagotovijo naslov jesenskih prvakov.

Celjani suvereno plujejo proti 24. in sedmemu zaporednemu naslovu državnih prvakov. V ligi edini niso oddali točke, v povprečju zmagujejo za natanko 13 golov. V Dobovi, ki je zasedala visoko 4. mesto, je bila njihova zmaga nižja, a še vedno prepričljiva. Po devetih minutah so gostje po zadetku Kristjana Horžena, ki se je prvič znašel na širšem seznamu članske reprezentance za januarsko EP, povedli že z 8:4.



Horžen, eden od petih celjskih kandidatov za euro na Švedskem (tudi Ferlin, Kodrin, Poteko in Grošelj) je zadel tudi za 17:9, ko je bila tekma v polni dvorani praktično odločena. Očitno je mlademu krožnemu napadalcu Zormanov reprezentančni seznam – RZS tudi po 13 dneh še ni razkrila imena novega selektorja – dal krila, srečanje je končal z devetimi goli. Vratar Klemen Ferlin je zbral 14 obramb, Tilen Kodrin 6 golov, dvakrat je v polno zadel tudi Matic Grošelj.



»Tekme smo se lotili, kot je potrebno. V obrambi smo igrali zelo agresivno, dobro smo se pripravili na njihove akcije. Tudi v napadu smo štirideset minut igrali dobro, višali razliko, v zadnjih dvajsetih pa nekoliko padli, naredili nekaj nepotrebnih napak, vseeno pa tekmo mirno pripeljali do zanesljive zmage,« je razmišljal levoroki Grošelj, eden od petih desnih zunanjih na omenjenem seznamu reprezentantov.
 

Verdinek je vroč


Ne njem se je pričakovano znašel Matic Verdinek, ostrostrelec Gorenja, ki je v Novem mestu vpisal kar 15 golov za pomembno zmago Velenjčanov. Ti so v ligi NLB po slabem začetku zmagali že sedemkrat zapored. Odločitev vodstva kluba, da zaupajo trenerju Zoranu Jovičiću, se je izkazala za pravilno.

Matic Verdinek se je v Novem mestu ustavil pri 15 golih. FOTO: RK Gorenje
Matic Verdinek se je v Novem mestu ustavil pri 15 golih. FOTO: RK Gorenje


»Dobili smo nekaj zadetkov preveč, pozna se tudi, da nam manjkajo nekateri igralci (med njimi tudi Vlado Matanović, ki se bo v prihodnji sezoni preselil v Zagreb; op. p.), ampak en izpit več je za nami. Čestital bi fantom za zmago, gremo naprej,« je z vzponom forme zadovoljen Jovičić, ki bo ekipo februarja in marca vodil tudi v skupinskem delu pokala EHF.



Iz njega je kmalu izpadla Ribnica, ki pa v prvenstvu še naprej kaže moč, nazadnje je prišla do tesne zmage v Mariboru in edina še nekako drži korak s pivovarji, s katerimi se bo pomerila prihodnjo sredo v pokalu Slovenije.
 

Hud boj za šesto mesto


O izenačenosti lige govori podatek, da je samo Celje zmagalo za več kot štiri gole, pa tudi, da je razmerje med zmagami domačih in gostujočih ekip v odstotkih 48:47. Po 13 kolih od 22 je že bolj ali manj jasno, da bo v končnici za prvaka ponovno igral Trimo in prvič tudi Dobova.

Mariborčani so se dobro upirali Ribnici, a doživeli minimalen poraz. FOTO: RK Maribor Branik
Mariborčani so se dobro upirali Ribnici, a doživeli minimalen poraz. FOTO: RK Maribor Branik


Boj za šesto mesto pa bo napet do konca. Med ta čas šestim Koprom, ki je vpisal pomembno zmago v Škofji Loki, in predzadnjim Slovenj Gradcem, ki ni mogel presenetiti v Trebnjem, je zgolj pet točk razlike, v boj se je s tretjim zaporednim parom točk vključil tudi Jeruzalem, ki je bil pred tem v ogroženem območju.

Tam je presenetljivo Maribor, ki tudi z novim trenerjem, Hrvatom Davorjem Rokavcem, nikakor ne najde zmagovitih tirnic in je klonil tretjič zapored, tudi v soboto ne more računati na prekinitev niza v Velenju. Rokavec, prej pomočnik Branka Tamšeta v Zagrebu, je bil kljub temu zadovoljen: »Ribnica ima bolj kakovostno zasedbo od nas, mi pa smo končno pokazali pravi obraz, prvič od mojega prihoda v Maribor. Če bomo tako nadaljevali, se bomo kmalu veselili tudi točk.«

Komentarji: