Celje na Podnu, v Marofu Papež vs. Verdinek, derbi v Kopru

V 13. kolu vodilni trojec čakajo nevarna gostovanja. Krki po celjskem še velenjski skalp? Rapotec nad Šibilovo serijo.

Objavljeno
08. december 2018 09.00
Posodobljeno
08. december 2018 09.00
Matija Vrbinc je eden boljših strelcev v ekipi Loke. FOTO: Tomi Lombar
Ljubljana - Po dolgem času bodo konec tedna dejavni vsi rokometni prvoligaši. V 13. kolu lige NLB ni izrazitega derbija, se bodo pa tri vodilne ekipe morale potruditi za točke na tujem.

Vodilno Celje Pivovarna Laško si je po zadnji letošnji tekmi v ligi prvakov lahko končno malce oddahnilo od napornega ritma, ampak se ne sme preveč sprostiti, saj bo gostovalo pri tradicionalno neugodni Loki. Septembra so se Gorenjci kar dobro upirali in v Zlatorogu izgubili za pet golov (28:33).

Pari 13. kola v ligi NLB

Danes: Sviš Ivančna Gorica – Dol TKI Hrastnik, Dobova – Riko Ribnica, Jeruzalem Ormož – Trimo Trebnje, Koper – Maribor (vse ob 19. uri), Urbanscape Loka – Celje Pivovarna Laško (20), jutri: Krka – Gorenje (19).
Vrstni red: Celje 22, Ribnica 21, Gorenje 18, Maribor 17, Loka 14, Koper 13, Trimo 12, Krka 9, Jeruzalem 7, Dobova 6, Dol 3, Sviš 2.


Trener Tomaž Ocvirk je po nedeljskem remiju z Nantesom fantom namenil dva dni premora, nakar so se začele priprave na tekmo v dvorani Poden, v kateri so Celjani v preteklosti že imeli težave. »Fantje so si malce napolnili baterije pred zadnjimi tremi tekmami (pred zimskim premorom bo Celje igralo še v Mariboru in 23. t. m. gostilo Ribnico; op. p.), ki jih moramo opraviti brezhibno. Loka je vselej nevaren tekmec, še posebej v dvorani Poden,« opozarja Ocvirk, čigar ekipa v gosteh deluje vse prej kot prepričljivo, a mlada škofjeloška ekipa vseeno ne bi smela biti prevelik zalogaj.
 

Beguševi bodo šli "na glavo"


Domači trener Robert Beguš se vseeno ne vdaja vnaprej. »Gremo na glavo, ni druge. Bo pa težko, med kluboma je ogromna razlika v višini, teži, proračunu. A tega smo vajeni, vsako leto nam najboljši gredo, imamo pa srečo, da lahko črpamo in bogatega domačega bazena,« pravi Beguš, ki pričakuje odločne Celjane.

image
Matic Verdinek je kralj strelcev v ligi NLB. FOTO: Jože Suhadolnik


»V ligi so doslej igrali, kot je bilo treba, praviloma zmagovali z nizko razliko. Prednost so dajali ligi prvakov. V nedeljo so pokazali značaj, ko so v drugem polčasu proti vrhunski ekipi Nantesa nadoknadili sedem golov zaostanka in so na dobri poti v osmino finala. Odslej se bodo osredotočili na domače tekme, mi smo pač prvi v tej vrsti,« je razmišljal Beguš, ki bo pogrešal poškodovanega Lenarta Klemenčiča. Komaj 16-letni srednji zunanji igralec je v prejšnjem kolu Dolu zabil kar devet golov iz desetih poskusov.
 

V Marofu Papež vs. Verdinek


Na papirju še težje delo kot Celjane čaka Gorenje. Krka je po senzacionalni osvojitvi superpokala proti Celju zašla v slepo ulico in bo morala začeti zmagovati v serijah, če se želi uvrstiti v končnico za prvaka. Za šestim mestom ekipa Mirka Skoka zaostaja štiri točke. A Gorenje ne sme razprodajati točk, če želi na drugem mestu ujeti Ribnico. V Marofu bo dvoboj najboljših strelcev lige, Matica Verdineka iz Gorenja (93 golov; 12 tekem) in Jerneja Papeža iz Krke (72 golov; 10 tekem).

image
Jernej Papež bo glavna nevarnost Krke proti Gorenju. FOTO: Igor Zaplatil


Krka je nazadnje izgubila za gol v Ribnici, slednja bo gostovala v Dobovi, ki je doživela že šest zaporednih porazov in se znašla na ogroženem območju, zato si bo močno prizadevala prekiniti negativni niz. Ribnica v zadnjem času ne deluje prepričljivo, pred kratkim je doma oddala točko Jeruzalemu.

Tudi slednjemu ne gre po načrtih, do četrte zmage bo skušal priti nocoj, ko bo v Veliki Nedelji gostil Trimo. Zadnja zmaga ekipe Saše Prapotnika ima že precejšnjo brado, zgodila se je v 4. kolu, 29. septembra, proti Svišu. Slednji se bo želel dna lestvice otresti na današnjem derbiju novincev proti Dolu.
 

Koper in Maribor vroča


Največ gledalcev se obeta nocoj v dvorani Bonifika, kjer bo gostoval Maribor. Koper je pod novim trenerjem Urošem Rapotcem vroč, na osmih tekmah je vpisal šest zmag in dva tesna poraza proti Celju. A tudi Maribor z Markom Šibilo ni od muh, neporažen je že več kot dva meseca, na zadnjih šestih tekmah je petkrat zmagal in enkrat remiziral.

image
Pri Kopru v zadnjem času blesti Nino Grzentič. FOTO: Mavric Pivk