Celjske zaušnice nokavtirale bledo Gorenje

Derbi rokometne lige NLB se je razpletel z nepričakovano visoko zmago prvakov, ki ostajajo stoodstotni v prvenstvu.

Objavljeno
09. oktober 2019 21.00
Posodobljeno
09. oktober 2019 21.00
Patrik Leban se je v derbiju izkazal in se vse bolje znajde v celjskem napadu, Gorenjeva obramba mu ni prišla do živega. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Celje - Za dobro tekmo potrebuješ dva dobra tekmeca. V 119. savinjsko-šaleškem dvoboju tega ni bilo. Dobri so bili rokometaši Celja Pivovarne Laško, zelo slabo Gorenje, ki je izgubilo že v slačilnici. Tako neizenačenega derbija ni bilo že zelo dolgo, v njem sta najbolj izstopala Klemen Ferlin s 15 obrambami in nezgrešljivi Gal Marguč z osmimi goli.

Tekma je obetala več, potem ko se je zdelo, da je Gorenje po začetnih težavah ujelo ritem in doseglo dve zaporedni zmagi. Nedeljska v Šabcu v pokalu EHF je bila suverena, a tudi zavajajoča. Velenjčani so bili v Zlatorogu deklasirani in od prve do zadnje minute v podrejenem položaju proti 23-kratnim prvakom, ki so tudi z drugo postavo višali razliko. Ta je že v prvem polčasu znašala šest golov (12:6), v drugem pa se podvojila, ko je spretni krožni napadalec Kristjan Horžen zadel četrtič za 29:17. Ducat golov je bila razlika tudi ob koncu.

image
Trener Celja Pivovarne Laško Tomaž Ocvirk je odlično pripravil moštvo za derbi, v katerem je bilo dobro le njegovo moštvo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Za moštvo trenerja Zorana Jovičiča je bila tekma nujno zlo, medtem ko so izbranci Tomaža Ocvirka grizli parket od prve do zadnje minute. Pred ključnimi izzivi v ligi prvakov je dobro spoznanje, da je spet v izvrstni formi Ferlin. Bivši vratar Gorenja je že na štartu ubil voljo tekmecem. Njegov kolega na drugi strani Emir Taletović pa je še deset minut po tekmi kot kup nesreče sedel na klopi. Na igrišču se je počutil kot raca na strelišču ...

»Res mi ni bilo lahko v vratih. Danes ni delovalo nič. Žal mi je, da smo v treh dneh prišli od odlične predstave v Srbiji do obupne v Celju. Nikjer nas ni bilo, ne v obrambi z mano na čelu ne v napadu. Pogled na semafor je grd, sploh ne vem, kaj je bilo narobe,« je z glavo zmajeval Taletović, ki ni imel pomoči v poškodovanem Aljažu Panjtarju.

image
Za nekdanje soigralce je bil Klemen Ferlin v uvodnem delu tekme nerešljiva uganka. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 

Leban: Celje je še vedno velik klub


Strelsko je pri rožnatih panterjih izstopal Marguč, ki je izkoristil vseh osem strelov, na začetku pa sta svoje strelske zmogljivosti pokazala Josip Šarac in Diogo Silva, ki sta si kasneje privoščila počitek. Dvakrat se je med strelce vpisal Matic Grošelj, ki sta se mu v treh dneh zgodili dve lepi stvari: reprezentančni klic in visoka zmaga na derbiju.

»Res se ne morem pritoževati. Če se samo spomnim, kjer sem bil v glavi še pred mesecem in kje sem zdaj, je razlika ogromna. Zdaj upam, da bom poškodbe dokončno pustil za sabo in prišel do maksimuma, od katerega sem še precej oddaljen,« je bil realen mladi levičar Grošelj.

Celjani so kar za 12 golov premagali Gorenje.
V prvenstvu imajo po šestih tekmah šest zmag.
Ferlin je zbral 15 obramb, Marguč osem golov.


Gorenje je bilo razbita vojska. Celjani dobro uglašen orkester s 16 člani. Dirigent je bil Patrik Leban.

»Pričakovali smo bolj izenačen dvoboj, smo se pa zares odlično pripravili na Gorenje, analizirali vse njegove tekme. Skupaj smo šele dobra dva meseca in zdaj se že kažejo obrisi, kako želimo delovati na igrišču. Dvigujemo se, enotni smo, odločni. Pri nas vsak ve, kaj je njegova naloga. Sloveniji želimo pokazati, da je Celje še vedno velik klub,« je bil na kolektivno predstavo, v kateri se je med strelce vpisalo 11 domačih rokometašev, ponosen Leban, ki se je po izgubljeni sezoni na Hrvaškem dvignil iz pepela.

image
Velenjčan Grega Okleščen ni imel najboljše dnevne forme. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Velenjčani so komaj čakali konec tekme, ki jim je prizadejala že četrti poraz in zdaj za glavnimi tekmeci zaostajajo že za osem točk, pa se niso začele niti krompirjeve počitnice.

»Marsikdo nas je že odpisal, a nikdar ne veš, kdaj te lahko doleti kriza. Tudi Celje in Ribnica sta ranljiva. Upam le, da se nam kaj takšnega, kar se je zgodilo danes v Celju, ne ponovi več. Glave gor, drugega nam ne preostane,« puške v koruzo ni vrgel Taletović, ki ga v nedeljo čaka povratna tekma z Metaloplastiko. Takrat bodo Celjani želeli pokazati moč tudi v Parizu in dražje prodati kožo kot ob debaklu v Barceloni, ko so se počutili podobno kot sinoči velenjske ose.

Celje Pivovarna Laško : Gorenje Velenje 33:21 (15:10)


Dvorana Zlatorog, gledalcev 1200, sodnika D. Ivančič in I. Ivančič.

Celje: Ferlin (15 obramb), Vujović; Cvetko 2, Razgor 2 (1), Marguč 8 (2), Šarac 5, Grošelj 2, Poteko, Žabić, Silva 2, Kodrin 2, Horžen 4, Grebenc 3, Makuc, Leban 2, Novak 1.

Gorenje: Taletović (6 obramb), Husejnović (1); Mazej 1, Haseljić, Tajnik 2 (2), Matanović 3, Šol, Miklavčič 5, Drobež, Verdinek 2, Grmšek, M. Kavčič 4, A. Kavčič 3, Okleščen 1, Bojanić.

Sedemmetrovke:
Celje 3 (3), Gorenje 4 (2); izključitve: Celje 6, Gorenje 2.

Druga sinočnja tekma 6. kola lige NLB – Riko Ribnica : Koper 31:27 (18:10).

Vrstni red: Celje in Ribnica po 12, Trimo 7, Dobova 6, Koper 5, Gorenje in Loka po 4, Izola 3, Slovenj Gradec, Maribor in Krka po 2.