Dve dobri novici: vsi na Krimu negativni, EP bo

Na nedeljskem zboru ženske reprezentance zgolj pet igralk. Selektor Uroš Bregar jutri iz karantene v laški mehurček. EHF potrdil, da bo euro gostila Danska.
Fotografija: Ana Gros igra v Brestu v vrhunski formi in je prva strelka lige prvakinj. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Ana Gros igra v Brestu v vrhunski formi in je prva strelka lige prvakinj. FOTO: Jure Eržen/Delo

Uroša Bregarja nič več ne more presenetiti. Že drugič v kratkem času se je moral osamiti od zunanjega sveta. Čez dober teden bo slovenske rokometašice odpeljal na evropsko prvenstvo na Dansko, a zaradi okužbe s koronavirusom pri Krimu Mercatorju v nedeljo in danes ni smel priti v Laško. Če bo po sreči in željah, naj bi reprezentanca prvi pravi trening opravila šele v sredo zvečer.

V nedeljo je v mehurček Thermane Laško s povezavo do dvorane Tri lilije prišlo vsega pet igralk. Manjkalo je osem članic Krima Mercatorja ter selektor Bregar in trenerka vratark Branka Jovanović. Razlog? Po sobotni tekmi Krima s Ferencvarosem v ligi prvakinj je prišla informacija, da je bila pozitivna na covid-19 Francozinja Oceane Sercien Ugolin.



Na prvi novinarski konferenci so bili tako govorci direktorica reprezentance Anja Frešer, pomočnik selektorja Salvador Kranjčič in vratarka Branka Zec. Zaradi okužbe v Podravki tudi še ni mogla priti Aneja Beganović. Danes zvečer so prišle povratnici Barbara Lazović in Elizabeth Omoregie ter Nina Zulić in Amra Pandžić, jutri pričakujejo še »Francozinji«, kapetanko Ano Gros in Tjašo Stanko, ter omenjeno krožno napadalko Beganovićevo. Vsi skupaj so bodo potem v sredo še enkrat testirali in če bodo vsi negativni, se bodo začele prave priprave na EP.
 

EHF: zelena luč za prvenstvo


Dobra novica je danes prišla s sedeža EHF na Dunaju, zdaj je dokončno jasno, da prvenstvo – bo ... »Vsekakor je to dobra novica, saj bomo vsaj vedeli, za kaj treniramo,« je med čakanjem na izvid testa vsaj malce odleglo selektorju Bregarju, ki je moral v desetdnevno karanteno že konec septembra, ko se je med gostovanjem v Rusiji okužila njegova pomočnica Jovanovićeva.

Uroš Bregar želi s Slovenkami tudi na Danskem pustiti pečat. FOTO: Harald Tittel/AFP
Uroš Bregar želi s Slovenkami tudi na Danskem pustiti pečat. FOTO: Harald Tittel/AFP


EP bo potekalo na Danskem, potem ko se je organizaciji zaradi pandemije odrekla Norveška. Njeni skupini je sprejel Kolding. Slovenke bodo igrale v Herningu, kjer bodo tudi odločilni boji. Znašla se je v morda najtežji skupini A, kjer bodo tekmice gostiteljice iz Danske (4. december), branilke naslova Francozinje (6. 12.) in stare znanke iz Črne gore (8. 12.).



V drugi del napredujejo po tri reprezentance, Bregar pa noče pokazati s prstom, kdo bi lahko bila najnižja ovira, prek katere bi se Slovenke prebile med 12 najboljših, čeprav se zdi najbolj logična izbira Črna gora, ki je ravno zdaj odločila za menjavo selektorja, Šveda Pera Johanssona je zamenjal Danec Kim Rasmussen.

Tjaša Stanko bo morala v reprezentanci dosegati več golov, kot jih v Metzu. FOTO: IHF
Tjaša Stanko bo morala v reprezentanci dosegati več golov, kot jih v Metzu. FOTO: IHF

 

Zunanja linija nikdar močnejša


V Sloveniji so že davno minili časi tako radikalnih potez, Bregar je na čelu reprezentance že dobrih pet let in od takrat se je Slovenija uvrstila na pet zaporednih prvenstev. Doslej je na vsakem presenetila in zakaj se tradicija ne bi nadaljevala? Bregi ima po imenih najbolj kakovostno ekipo doslej. Z vrnitvijo Lazovićeve in Omoregiejeve to gotovo velja za zunanjo linijo, v kateri so se že dokazale Grosova, najboljša strelka lige prvakinj, Zulićeva in Stankova.

Uroš Bregar ima največ skrbi na krilih in v vratih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Uroš Bregar ima največ skrbi na krilih in v vratih. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Deficit je na krilnih položajih in v vratih, na črti bo pravo priložnost za dokazovanje dobila obetavna Valentina Klemenčič. »Vsekakor ne gremo na Dansko z belo zastavo. Potrebna bo improvizacija, nekaj deklet želimo vrniti v formo, denimo Stankovo, ki v Metzu igra na sredini, kar ni njen položaj, Zulićevo, ki v Turčiji ne igra na ravni lige prvakinj, Omoregiejevo, ki v Bukarešti ne kaže podobe iz Krima, in še koga,« pravi Bregar, čigar želja je preboj v drugi del, kar bi Sloveniji prineslo boljši žreb v kvalifikacijah za SP, to pa bo generalka za domače EP leta 2022, ko pričakuje vrhunec tega rodu. Doslej je bilo najboljše 8. mesto na SP 2003.

Preberite še:

Komentarji: