Domen Makuc pred EP v Celju: Čas je, da se soočimo s pritiskom

Glavni adut mladinske reprezentance na domačem evropskem prvenstvu bo Primorec, ki je rokometno Evropo že opozoril nase v dresu Celja Pivovarne Laško. Prva tekmica mladih Slovencev bo jutri Norveška (19.30).
Fotografija: Domen Makuc je najboljšo predstavo doslej pokazal v polfinalu F4 lige SEHA v Skopju, ko je proti Zagrebu izkoristil vseh pet strelov in s potezami navdušil vse navzoče.
Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Domen Makuc je najboljšo predstavo doslej pokazal v polfinalu F4 lige SEHA v Skopju, ko je proti Zagrebu izkoristil vseh pet strelov in s potezami navdušil vse navzoče. Foto Uroš Hočevar

Čeprav je drugi najmlajši med 20 igralci, ki jih selektor Saša Prapotnik že več kot mesec dni pripravlja za nastop na evropskem prvenstvu v Celju, bo Domen Makuc osrednja osebnost mladinske rokometne reprezentance, ki jo jutri v dvorani Golovec čaka prva tekma proti vrstnikom iz Norveške.

Za Makucem je prelomna sezona, v kateri se je kot prvi igralec, rojen v tem tisočletju, vpisal med strelce v ligi prvakov, s Celjem Pivovarno Laško je bil tudi odkritje sklepnega turnirja lige SEHA v Skopju. Verjetno bi zaigral celo za člansko vrsto v spodletelih kvalifikacijah za SP z Madžarsko, če se ne bi raje odločil za artroskopski poseg v kolenu, da bi bil nared za domači euro, ki bo eden od novih vrhuncev njegove kariere. Je že povsem okreval in ujel formo?


 

Koleno je že v redu


"Glede forme boste lahko sami ocenili mojo igro, ko se bo začelo. S kolenom je že skoraj čisto v redu, sprva je bilo prisotnega nekaj strahu, zdaj pa že delam pod maksimalno obremenitvijo in nimam nobenih skrbi," se je mlado telo hitro prilagodilo okoliščinam.

Prvega julija je dopolnil 18 let in bi lahko celo igral za kadete (U-18), potem pa še dve leti za mladince (U-20), a to bo zanj verjetno zadnja priložnost, da pred vstopom v članske vode doseže odmeven rezultat, saj selektor Veselin Vujović nanj že resno računa v jesenskih kvalifikacijah za EP 2020.
 

V reprezentanci enak med enakimi


"Da me je Vujović omenjal, mi godi, a nočem prehitevati dogodkov, zdaj sem osredotočen na mladinsko prvenstvo, nadejam se dobrega rezultata in verjamem, da nam bo uspelo," se igralec iz Kozine dobro zaveda, da je pred njim še dolga pot uveljavljanja med velikimi fanti. Da bo na EP najbolj izpostavljeni igralec tega rodu, je neizogibno. Evropski velikani že imajo podčrtano njegovo ime, čeprav je pred kratkim s Celjani podaljšal pogodbo do leta 2022. Na njem bo precejšen pritisk.

"Ne bi rekel, da sem najbolj izpostavljeni igralec, v reprezentanci smo vsi enakovredni, vsak si je zaslužil mesto in priložnost, da zastopa svojo domovino, grb, za Slovenijo. Samo skupaj lahko dosežemo cilj, verjamem, da nam bo skupaj uspelo," se noče izpostavljati 188 cm visoki srednji zunanji igralec, ki pa ni tako skromen, ko gre za ambicije: "Naš cilj je polfinale, potem pa bomo sproti videli. Če bomo imeli dober dan in nam bodo navijači stali ob strani, lahko naredimo še kaj več."
 

V skupini Norveška, Izrael in Srbija


V prvem delu MEP, ki ga bodo Slovenci odigrali v Golovcu, bodo poleg Norvežanov tekmeci še Izraelci in Srbi. Dve mesti vodita v drugi del, ki bo v večji dvorani Zlatorog. Tam se bo zatem odločalo tudi o kolajnah. Sanjski razplet bi bil nastop v finalu 29. t. m., vendar do tja je dolga in težka pot. Favoriti so Francozi, ob njih Hrvati, Španci, Nemci, Danci. Torej podmladek iz držav, ki tudi na članski ravni redno merijo najvišje.​

"Seveda tudi mi sodimo med favorite, ampak paziti moramo na vse reprezentance, vsaka nas lahko preseneti, če nas ujame na levi nogi," opozarja Makuc, ki je iz Hrpelja-Kozine prišel v Celje s 15 leti in je po Borutu Mačkovšku in Blažu Jancu nov čudežni deček slovenskega rokometa.
 

Različni obrazi 


Zelo pomembna bo že prva tekma, točki z Norveško utegneta šteti dvojno, saj gre za derbi skupine B. "Proti visokim Norvežanom se bo videlo, kje smo in kaj lahko naredimo, saj smo med pripravami dobivali različne informacije," Makuc še ugiba o realnem dosegu mladih Slovencev, ki so na zadnjih pripravljalnih tekmah s Hrvaško pokazali povsem različna obraza, na Rogli je bilo 30:22 (Ocvirk 8, Horžen 6, Makuc 2), v Ivanić Gradu nazadnje skrb vzbujajočih 19:30 (Ocvirk in Novak 3, Makuc 2). Tudi s Čehi so bila pred tem velika nihanja ...

Domen Makuc je v ligi prvakov že zbral devet golov. Foto CPL
Domen Makuc je v ligi prvakov že zbral devet golov. Foto CPL


"Ne bi rekel, da je šlo za nihanja, a tudi izgovorov nočem iskati. Pred prvo tekmo s Češko (26:25; Novak 5, Ocvirk 4, Makuc 3, op. p.) smo imeli za sabo naporne treninge, noge so bile težke. Nismo igrali naše hitre igre. Na drugi tekmi so bili tudi Čehi že utrujeni in potem se je pokazala razlika (35:16; Ocvirk 7, Mazej in Horvat 4, Makuc 3). Hrvati so na prvi tekmi imeli slab dan, mi na drugi, res pa je, da smo na pot šli ob šestih zjutraj, kar se je poznalo."
 

Poziv navijačem


"Če bomo pokazali hitro igro z nasprotnimi napadi in lahkimi zadetki, bo vse v redu. Imamo tudi nekaj višjih igralcev, ki znajo zadeti prek bloka od daleč, recimo Ocvirk, Horvat, Kunst, pa na desni strani Rozman, Dobovičnik. Imamo dobra krila (Pipp, Ozmec, Mazej; Gartner, Dobovičnik, Novak; op. p.), dobre krožne napadalce (Horžen, S. Žabić, M. Kavčič), tudi vratarji (Dobaj, Ferjan, Juričan) na treningih kažejo dobro formo," je optimističen Makuc, ki si obeta glasno podporo: "Vem, da bo prišlo veliko ljudi iz Pomurja, Celja in vse Štajerske, upam pa, da se jim bodo pridružile tudi druge regije. Polne tribune bi bile velik plus za nas. Zato bi to priložnost izkoristil, da povabim navijače na vse naše tekme."

Trema ne bi smela biti prehuda ovira: "Smo mladi, ampak že kar nekaj smo dali skozi. Vsi igramo v prvoligaških klubih, večina nas ima že pomembne vloge. Počasi se bo treba navaditi na ta pritisk, zato tudi igramo rokomet, čas je že, da prevzamemo odgovornost."
 

V Celju močna konkurenca


V Celju Pivovarni Laško, ki bo spet nastopalo v ligi prvakov, se je še okrepila konkurenca pri organizatorjih igre, Makucu in Jaki Malusu se bo pridružil Rok Ovniček iz Gorenja, težko si bo izboriti mesto ... "To je pozitivna konkurenca, Ovniček in Malus sta dobra igralca, precej sta si različna. Ne vem, zakaj bi to našemu klubu škodilo, kvečjemu je lahko plus, upam, da se bomo dobro odrezali," je dejal Makuc, ki bo še sredi mladinskega prvenstva, ko bodo Celjani 25. t. m. začeli priprave za novo sezono. Precej naporen ritem, tudi za mladega igralca, ki bo potreboval nekaj oddiha.

"S trenerjem Brankom Tamšetom se še nisem pogovarjal, a verjamem, da bom dobil nekaj dni počitka, če nam bo na EP uspel dober rezultat, je pred torkovim treningom v dvorani Tri lilije v Laškem še povedal mladi zveznik.

Komentarji: