Dovolj namišljene, čas je za resnično ligo prvakov

Celjani evropsko sezono začenjajo proti enemu od favoritov Veszpremu. Gajić si ne želi zanimive tekme v Zlatorogu. 

Objavljeno
16. september 2017 02.12
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Celje – Paris SG, Barcelona, Veszprem, Vardar, Kielce so glavni favoriti v novi sezoni rokometne lige prvakov, ki jo na dveh ravneh začenja 28 klubov, med njimi tudi Celje Pivovarna Laško in Gorenje. V celjskem Zlatorogu se bo danes ob 17.30 začel spektakel, prihaja madžarski prvak s tremi slovenskimi legionarji od kar 22 v trinajstih klubih po vsej Evropi. 

»Lepo je biti spet doma,« se je vrnitve v knežje mesto razveselil Dragan Gajić, eden od treh Celjanov v dresu Veszprema. Tako kot Gašper Marguč in Blaž Blagotinšek si kajpak obeta zmago proti slovenskim prvakom, ki so dodobra pomladili zasedbo. Veszprem ima skoraj desetkrat večji proračun od Celja, toda na igrišču ne igrajo številke. Slovenski košarkarji in mariborski nogometaši so to v teh dneh potrdili in Celjani verjamejo, da bo David znova kos Goljatu. Nenazadnje imajo svojega Davida, novega kapetana Razgorja, ki uteleša odličnost celjske rokometne šole.

Celje je na zadnjih desetih uradnih tekmah od leta 2012 vselej klonilo proti Veszpremu. Razgor je izpustil samo en dvoboj, eden pa mu je ostal v posebnem spominu. Novembra 2013 je zapravil sedemmetrovko, ki bi Celju ob Blatnem jezeru prinesla točko. »Takrat smo bili res blizu, a se ni izšlo,« je neposrečeni strel od tal nad prečko podoživel Razgor, ki bi takoj sprejel še eno takšno priložnost, če bi se mu le ponudila. Toda proti ekipi, ki je že štirikrat zapored nastopila na F4 v Kölnu in mrzlično lovi izmuzljivi naslov, bo težko. Zadnje štiri tekme v Celju so se končale z 29:34, 27:30, 21:24 in 26:31 ...

»Veszprem se na tekme v Zlatorogu vselej še posebej pripravi, saj se zaveda, da lahko hitro zaide v težave, če nas vzame zlahka,« iz izkušenj pove Razgor, ki vseeno verjame, da lahko njegova ekipa drago proda kožo uglednim tekmecem. Kot šef slačilnice zadovoljno ugotavlja, da je moštveni duh na visoki ravni. Morda bo prav ta še največja ovira ekipi s kar 13 tujci. »Novo vlogo sem vzel zelo resno. Nisem takšen, da bi zganjal diktaturo, sem pa želel še bolj povezati ekipo. Uvedli smo nekaj novih pravil, ki nam popestrijo vsakdanjik, še več se družimo, tekmujemo tudi v 'Fantasy League' v nogometu. Prava klapa smo,« je na vzdušje ponosen 28-letni Razgor, ki je že vso kariero v Celju. Njegov pet let starejši bivši soigralec Gajić je zamenjal veliko klubov, zdaj je že drugo sezono v Veszpremu, ki je prav tako doživel veliko sprememb, največja je prihod trenerja Ljubomirja Vranješa, dobrega prijatelja celjskega stratega Branka Tamšeta. »Sistem je drugačen, igramo hitreje, tudi v obrambi smo naredili spremembe. Nismo še na najvišji ravni, smo pa v vzponu, veliko močnejši kot pred dvema tednoma,« je Gajić postregel s slabimi novicami za Celjane, ki so bili konec avgusta na prijateljski tekmi blizu Veszpremu (27:29).

Če si »Raza« obeta še en lep derbi, ima »Gajo« drugačne želje: »Seveda se veselim tekme v Celju, toda ne želim si, da bi bila preveč zanimiva. Čim prej želimo izkoristiti razliko v kakovosti,« se na merljive športne zakonitosti zanaša eden izmed kopice zvezdnikov pri madžarskih prvakih. Škoda, ker se pri EHF (še) niso spomnili ustvariti »fantazijske lige«, torej spletne lige za navijače. Zanimivo bi bilo videti, koliko Veszpremovih in koliko celjskih igralcev bi se znašlo v namišljenih sedmerkah ...