Gajić predlaga resen pogovor in vrnitev k osnovam

Oslabljeni Slovenci po remiju z Islandijo zasedli zadnje mesto na turnirju na Danskem. Skrb zaradi poškodbe Klemna Cehteta.

Objavljeno
11. januar 2015 23.49
Blaž Blagotinšek na tekmi med Slovenijo in Islandijo v dvorani Tabor v Mariboru, 3. aprila 2013.
P. Z., šport
P. Z., šport
Aarhus – Brez zmage in zaradi poškodb zdesetkani se slovenski rokometaši vračajo s turnirja, na katerem so odigrali tri pripravljalne tekme za bližnje SP v Katarju. Porazu z desetimi goli proti domači Danski je sledilo minus 6 proti Švedski, včeraj pa je reprezentanca Borisa Deniča v drugem polčasu zapravila vodstvo s petimi goli in iztržila zgolj remi.

V petek so Slovenci doživeli pravo učno uro sodobnega rokometa in z Dansko izgubili kar s 26:36. Za nameček se je zgodaj poškodoval adut na levem zunanjem položaju Klemen Cehte in se dan kasneje skupaj z obolelim Urošem Zormanom ter še vedno poškodovanim Urošem Bundalom vrnil v zreški tabor, kjer so ostali Matej Gaber, Simon Razgor in Gašper Marguč. V soboto so se Slovenci v Aalborgu kakih 50 minut dokaj enakovredno merili s Švedi, toda končnico odigrali zelo slabo in klonili s 23:29. Včeraj so malce popravili vtis, imeli večji del tekme z Islandijo pobudo, na začetku drugega polčasa vodili celo za pet golov (24:19), pa spet ob koncu popustili in komaj rešili edino točko na turnirju Totalkredit. Dobrih deset minut pred koncem so Islandci, ki so naknadno dobili povabilo za nastop na SP, ujeli tekmece in izenačili na 28:28. Slovenci so še zmogli pobegniti na 31:29, toda tekmeci so s tremi zaporednimi goli uprizorili zasuk. Slovenci kar sedem minut niso mogli zatresti mreže, urok je ob vstopu v zadnjo minuto premagal Vid Kavtičnik in zabil zadnji zadetek na tekmi. Slovenska obramba, ki ji je tokrat poveljeval vratar Matevž Skok, je uspešno zaustavila zadnji islandski napad.

Turnirju ni bil dober obet pred SP, ki se bo začelo v četrtek, vendar je dal nekatere odgovore. Če nič drugega, so Slovenci vsaj najboljše prihranili za konec, kar vliva upanje, da bodo formo le še stopnjevali. Pojavile so se skrbi zaradi poškodbe Cehteta, ki ga danes čaka ultrazvok, ta pa bo pokazal, ali si lahko obeta odhod v Katar. Denič bo seznam 17 igralcev, ki jih bo odpeljal na SP, obelodanil danes, ko se bo reprezentanca v Ljubljani zadnjič pred odhodom predstavila javnosti. Zadnji dve tekmi ni odigral Sebastian Skube, ki ima težave z ahilovo tetivo, na zadnji je počival Jure Natek, vendar naj ne bi bilo nič resnega. Tudi Zorman se v Zrečah počuti veliko bolje, Gaber pa ne čuti več bolečin v kolenu.

Najboljši strelec Dragan Gajić ni skrival razočaranja zaradi podpovprečnih predstav na Danskem.

»Proti Dancem smo prejeli bolečo zaušnico, ki nam je pustila posledice tudi proti Švedski in doživeli smo še en visok poraz. Na zadnji tekmi pa smo le odigrali malce bolj sproščeno, čeprav še vedno ni bilo dobro. Menim, da se moramo vsi skupaj zamisliti nad sabo in se v teh dneh resno pogovoriti o svojih pričakovanjih v Katarju. Morda smo vsi skupaj pretiravali z željami. Najprej pa se moramo vrniti k osnovam in igrati s srcem,« je bil precej samokritičen Gajić, ki vseeno verjame, da bo Slovenija izkoristila skrite rezerve, ko bo šlo zares: »Manjkal nam je vodja napada Zorman, manjkal je vodja obrambe Gaber, ni bilo Bundala. Tudi odsotnost Cehteta se je poznala. Ko bomo kompletni, bo slika drugačna. Kakovost imamo in nikogar se nam ni treba bati, zdaj moramo delati še na pristopu, ki vsekakor ni bil pravi, kar se je poznalo zlasti pri vračanju v obrambo in napakah pri podajah. Menim, da lahko do SP odpravimo večino pomanjkljivosti in da bomo v Katarju spet pravi.«