Gajić proti bivšim: Zdaj imam tršo kožo

V četrtfinalu rokometne lige prvakov se bo za nastop na zaključnem turnirju četverice borilo devet Slovencev.

Objavljeno
04. april 2017 00.28
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Kar devet slovenskih rokometašev ostaja v igri za nastop na sklepnem turnirju lige prvakov v Kölnu. Lani sta bila dva celo v finalu in Uroš Zorman je bil uspešnejši od Gašperja Marguča iz Veszprema. Po izpadu Kielc ponovitev razpleta ne pride v poštev, bodo pa v Lanxess Areni 3. in 4. junija vsaj trije Slovenci, morda še kakšen več. 

Četrtfinale bo med 19. in 30. aprilom, pari pa so naslednji: Kiel – Barcelona, Flensburg – Vardar, Pick Szeged – Paris SG in Veszprem – Montpellier. Lani je Kiel izločil Barcelono, letos je ponovitev scenarija malo verjetna, saj »zebre« preveč nihajo v igri, Barcelona pa je dvignila raven in se kot zmagovalka skupine neposredno uvrstila med osmerico. Tako kot Vardar, ki ga čaka zahtevna naloga proti Flensburgu. Težko si je namreč zamisliti, da bi F4 prvič minil brez nemškega kluba. Pick Szeged s tremi Slovenci (Staš Skube, Mario Šoštarič, Matej Gaber; Urh Kastelic nima pravice nastopa) bo skušal uprizoriti presenečenje proti Parizu, katerega vrata čuva tudi Gorazd Škof.

Najbolj slovenski četrtfinale pa bo med Montpellierom in Veszpremom. Francozi so sneli skalp evropskih prvakov iz Kielc, na obeh tekmah je bil najboljši strelec Jure Dolenec, ki je imel v ekipi tudi rojaka Miho Žvižeja (za Vida Kavtičnika je sezona končana). Veszprem je bil prepričljivo boljši od Zagreba, Dragan Gajić in Gašper Marguč sta bila med najbolj učinkovitimi igralci, Blaža Blagotinška pa spet ni bilo v kadru.

Za Gajića bo četrtfinalni dvoboj imel še posebno težo, saj se bo meril z bivšim klubom, v katerem je v petih letih pustil ogromen pečat. Že dolgo seje strah in trepet med vratarji po Evropi, a bo šele prvič po letu 2006, ko je bil še član matičnega Celja, zaigral v četrtfinalu LP ... »Res je že 11 let, odkar smo s Celjem za 10 golov premagali Flensburg in potem vse skupaj zapravili v Nemčiji. No, zdaj sem spet tu. Mislim, da je vseeno bolje, da v dresu Veszprema igram proti Montpellieru kot obratno. Smo favoriti, a danes papir ne igra nobene vloge, zato nas čaka težko delo,« se zaveda »Gajo«, za katerega ne bo prvič, da bo nastopil proti bivšemu klubu: »Dvakrat sem že igral proti svojemu Celju, najprej z Montpellierom v LP in potem v tej sezoni z Veszpremom v ligi SEHA. Drugič je bilo že veliko lažje, očitno sem že dobil malce tršo kožo. Dobro se mi zdi, da igramo najprej doma, potem pa računam, da bomo rutinsko dokončali delo. Bodo pa čustva gotovo privrela na plan. Francijo sem zapustil praktično čez noč in sploh ni bilo časa za slovo od soigralcev in navijačev. Zato sem prepričan, da me čaka topel sprejem, ki se ga že prav veselim.«

Lani se je Veszprem prebil do finala, v katerem pa je sledil šok, Madžari so v drugem polčasu zapravili prednost devetih golov, zato so zdaj še bolj odločni priti prvič na vrh. Gajića takrat še ni bilo zraven, je bil pa Marguč. »Gotovo lahko samo osvojitev naslova zaceli to rano,« je dejal Marguč, ki je v četrtfinalu pričakoval Kielce, ampak ... »Že na prvi tekmi je bilo očitno, da igra Montpelliera ne ustreza Poljakom, kar se je potrdilo tudi na povratni,« je dejal »Gaši«, sicer Gajićev naslednik v Celju. Tudi Veszprem bi lahko po njegovem mnenju imel težave s Francozi: »Montpellier je v dobri formi, zlasti trije igralci v zunanji liniji, Dolenec, Diego Simonet in Mathieu Grebille se hitro križajo in jim je težko slediti. Vseeno pa smo favoriti in verjamem, da bomo spet šli na F4. Tam pa, če bo po željah, končno pribili še to piko na i.«