Gašijev načrt: zmaga, šola, Bahami

Slovenci prvo mesto v skupini potrjujejo jutri proti Estoniji v Kopru (18). 
Fotografija: Gašper Marguč je za Slovenijo zbral že 103 nastope. FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Gašper Marguč je za Slovenijo zbral že 103 nastope. FOTO: Cropix

Sezono je vedno lepo končati z zmago, pa tudi, če jo pes na repu prinese ... Slovenski rokometaši si bodo jutri v koprski Bonifiki (18) zagotovili prvo mesto v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, če bodo premagali nekonkurenčno Estonijo. Tako bi se po nepričakovanem porazu v Latviji z boljšimi občutki odpravili na počitnice.

Koper že tradicionalno toplo sprejme rokometno reprezentanco, ki je v Bonifiki že dosegla nekaj lepih zmag, a bila nazadnje prizorišče usodnega poraza proti Madžarski v kvalifikacijah za SP. Tokrat strahu pred novim razočaranjem ni, Estonija pač sodi v nižji razred evropskega rokometa, na dosedanjih petih tekmah je doživela prav toliko porazov, v povprečju je izgubljala za osem golov, oktobra lani doma proti Sloveniji z 20:31 (Cingesar 7, Bombač 6).



Slovenskim ljubiteljem rokometa je najbolj znan Andris Celminš, ki se bo iz Maribora poleti vrnil h Gorenju, širše sta bolj uveljavljena Dener Jaanimaa (desni zunanji), svojčas član Kiela, ki bo okrepil Motor iz Zaporožja, in Mait Patrail, v Hannovru soigralec Urbana Lesjaka in Nejca Cehteta.
 

Na igrišču tudi Malus, Marguč, Panjtar, Kodrin in Špende


Slednji je sicer izpustil sredino tekmo v Latviji, ekipi pa se je pridružil v Izoli, mestu Boruta Mačkovška, kjer je v teh dneh nastanjena reprezentanca. Tekma pa bo v bližnjem Kopru, kjer je prve rokometne korake storil Aleks Vlah.

Borut Mačkovšek je z reprezentanco nastanjen v svoji Izoli. FOTO: Uroš Hočevar
Borut Mačkovšek je z reprezentanco nastanjen v svoji Izoli. FOTO: Uroš Hočevar


Selektor Veselin Vujović se vrača na Obalo, kjer je bil trener Kopra v sezoni 2017/18. Že ob zboru je povedal, da bo na drugi tekmi dal priložnost igralcem, ki jih ni bilo v Latviji, tako naj bi nastopili Jaka Malus, Gašper Marguč, Aljaž Panjtar in Tilen Kodrin, ne pa kapetan Vid Kavtičnik, ki je še vedno lažje poškodovan in ne trenira zaradi bolečega kolena, svoje minute naj bi dočakal tudi Aleksander Špende, ki je bil v Latviji na tribuni.

Poraz v Latviji je prinesel razočaranje, zaradi njega Slovenci verjetno ne bodo prvi nosilci na žrebu za EP, ki bo 28. t. m. na Dunaju. Delo na EP v treh državah (Avstrija, Norveška, Švedska), kjer si bodo želeli priboriti olimpijske kvalifikacije, bo verjetno še za odtenek težje, a saj so že vajeni, da pri njih nič ne gre zlahka.


Köln bo napadal, dokler bo potrebno


»Te zadnje akcije pač ne bomo mogli označiti za uspešno, saj sta bili cilj dve zmagi. Ampak nima smisla obžalovati zapravljenega, pred nami je še zadnja naloga, ki je zelo pomembna. Z zmago bomo prvi v skupini, potem pa bomo videli, kakšen boben nam bo to prineslo, je razmišljal Marguč, ki je z Veszpremom že četrtič neuspešno naskakoval zmago na F4 lige prvakov v Kölnu.

Veselin Vujović dobro pozna dvorano Bonifika. FOTO: Cropix
Veselin Vujović dobro pozna dvorano Bonifika. FOTO: Cropix


Koliko poskusov bo potrebnih, da doseže vrh? »Kolikor bo potrebno, ko se bo zgodilo, pa bo veselica toliko večja,« ostaja optimist Celjan, ki ima z madžarskimi prvaki pogodbo še za naslednjo sezono.

Estonija ne bi smela predstavljati visoke ovire. »Ima nekaj dobrih posameznikov, ampak kakovost je daleč na naši strani. Sploh pa igramo tukaj doma, prav bi bilo z lepo predstavo navdušiti navijače. Čisto drugačen občutek je, če sezono končaš z zmago kot porazom,« je povedal »Gaši«, ki bo prve dni dopusta posvetil obveznostim na Fakulteti za šport, potem pa na lepše z izbranko ... »S Hano greva v Ameriko, New York, Miami, potem pa še na Bahame.«

Preberite še:

Komentarji: