Gorenje bi serijo podaljšalo na 11, Celje na 17

Nocojšnja tekma tudi generalka za evropska izziva. V Rdeči dvorani konec skoraj sedemletne celjske prevlade v DP?
Fotografija: Gorenjev kapetan David Miklavčič ima največ izkušenj z derbiji, doživel jih je veliko z obeh strani, več v dresu Gorenja, s katerim je bil prvak v letih 2012 in 2013. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Gorenjev kapetan David Miklavčič ima največ izkušenj z derbiji, doživel jih je veliko z obeh strani, več v dresu Gorenja, s katerim je bil prvak v letih 2012 in 2013. FOTO: Uroš Hočevar

Nocoj bo vsaj eden od največjih tekmecev v slovenskem rokometnem prvenstvu sestopil z zmagovalne poti, ko se bosta v 17. kolu lige NLB ob 20. uri v Rdeči dvorani pomerila Gorenje in Celje Pivovarna Laško. Prvaki iz Celja tekmecem sploh še niso oddali niti točke, Velenjčani so po slabem štartu nanizali deset zmag. Nazadnje so izgubili prav proti večnim tekmecem iz soseščine, to je bilo 9. oktobra lani v Zlatorogu. Čas za poravnavo računov?

Patrik Leban je organizator celjskega napada. FOTO: Uroš Hočevar
Patrik Leban je organizator celjskega napada. FOTO: Uroš Hočevar


Velenjčani in Celjani so v sezoni odigrali že dve tekmi, najprej je bilo v superpokalu v Slovenj Gradcu 25:23 za ekipo Tomaža Ocvirka, ki je še večjo moč pokazala v 6. kolu 1. SRL, ko je bilo 33:21. Toda takrat so bile ose Zorana Jovičića bistveno šibkejše, kot so zdaj, ko nimajo več težav s poškodbami in so veliko bolj uigrane. So tudi prej prišle v tekmovalni ritem, najprej so dobile zaostalo tekmo z Ribnico, konec tedna zmagale na težkem gostovanju v Kopru. Za drugouvrščeno Ribnico zaostajajo le še tri točke.



Gorenje je imelo med zimskim premorom boljše pogoje za pripravo, na evropskem prvenstvu je bil samo Vlado Matanović, ki pa mu je nošenje hrvaškega grba očitno koristilo, saj je Kopru nasul kar devet golov.

Superpokal je v Slovenj Gradcu pripadel Celjanom. FOTO: Leon Vidic
Superpokal je v Slovenj Gradcu pripadel Celjanom. FOTO: Leon Vidic


Gorenje ima sicer zelo slabe izkušnje z derbiji. Nazadnje je Celjane v prvenstvu premagalo 4. decembra 2013 v gosteh, post v Rdeči dvorani traja še malce dlje, od 28. septembra 2013. Je pa res, da je slabo tradicijo zrušilo v lanskem polfinalu pokala Slovenije v Novem mestu.
 

Panjtar pozna sestavine za uspeh


Takrat je v celjskih vratih v odsotnosti Klemna Ferlina stal Aljaž Panjtar, zdaj ob Emirju Taletoviću čuvaj velenjske mreže. »Drugi del sezone smo odprli z dvema zmagama in upam, da se bomo tudi proti Celju prikazali v dobri luči. Se pravi, da igramo našo igro, smo nepopustljivi, borbeni in tekmecem ne pustimo, da prihajajo do lahkih priložnosti za zadetke. Pričakujem trdo tekmo, nadejam se, da bomo mi narekovali tempo igre, ker bi potem imeli dobre možnosti za pozitiven rezultat. Čvrsta obramba in hiter protinapad je naš recept,« je sestavine zmagovalne mineštre naštel Panjtar ter za začimbo v Rdečo dvorano povabil navijače: »Le skupaj lahko pridemo do tako želene zmage.«

Josip Šarac je najboljši strelec Celja. FOTO: Leon Vidic
Josip Šarac je najboljši strelec Celja. FOTO: Leon Vidic


Za obe ekipi bo to dobrodošla generalka pred nedeljskima evropskima izzivoma. Gorenje bo namreč odigrali prvo tekmo skupinskega dela pokala EHF v Magdeburgu, Celjani bodo gostili zvezdniški Paris Saint-Germain v ligi prvakov. Slednji so na EP imeli štiri reprezentante, Ferlina, Kristjana Horžena in Tilna Kodrina v slovenski vrsti ter Josipa Šarca v srebrni hrvaški zasedbi. Sta pa vmes okrevala Domen Makuc in Diogo Silva, ki sta nazadnje proti Mariboru po daljšem času začutila igro. Vprašljiv je samo nastop rahlo poškodovanega Gala Marguča.


 

Favoriti Celjani, a ne izraziti


Obeta se zanimiva tekma dveh izenačenih ekip, vloga favorita na 120. derbiju pa vendarle pripada 23-kratnim prvakom, ki so dobili vseh 16 tekem s povprečno razliko dobrih 11 golov in ne kažejo znakov popuščanja.

Zoran Jovičić je nazadnje izgubil prav proti Celju oktobra lani. FOTO: Mavric Pivk
Zoran Jovičić je nazadnje izgubil prav proti Celju oktobra lani. FOTO: Mavric Pivk


»Derbi bo gotovo naporen, to bo težka tekma, borbena, čvrsta. Odločala bo dnevna forma, želja, to je tisto, kar moramo pokazati. Prepričan sem, da bo domačin to imel in bo na krilih dobrih rezultatov in navijačev želel preobrniti potek prvenstva, na nas pa je, da tega seveda ne dovolimo, je razmišljal Ocvirk, ki proti slovenskemu tekmecu ni izgubil vse od omenjene tekme v Novem mestu 11. maja lani.

Tomaž Ocvirk pričakuje težko tekmo. FOTO: Blaž Samec
Tomaž Ocvirk pričakuje težko tekmo. FOTO: Blaž Samec

Preberite še:

Komentarji: