Gorenje preskočilo Ribnico, v zgornjem domu spet Maribor

Celje Pivovarna Laško s prvega mesta in štirimi točkami naskoka v končnico. Zanimiv bo tudi boj za obstanek.
Fotografija: Matic Verdinek je kralj strelcev v ligi NLB, njegovo Gorenje je prehitelo Ribnico na drugem mestu. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Matic Verdinek je kralj strelcev v ligi NLB, njegovo Gorenje je prehitelo Ribnico na drugem mestu. Foto Jože Suhadolnik

Zadnjo tekmo državnega prvenstva v rokometu bosta predvidoma zadnji dan maja v dvorani Zlatorog odigrala naša najuspešnejša kluba Celje Pivovarna Laško in Gorenje. Velenjčani so namreč prav v zadnjem kolu rednega dela lige NLB prehiteli Riko Ribnico in zasedli drugo mesto.

Ribničani, ki so bili na začetku sezone nekaj časa celo vodilni in potem suvereno držali drugo mesto, so na koncu prvega dela zašli v krizo, zaradi katere se je moral posloviti trener Siniša Markota. Njegov pomočnik Damjan Škaper je novo vlogo dežurnega gasilca začel z remijem pri Jeruzalemu.



Gostje so sicer v 45. minuti vodili za sedem golov (22:15) in še v 57. minuti za pet (28:23), toda v zadnjih treh minutah so strmoglavili in ostali brez druge točke. Martin Hebar, Anže Šoštarič, Rok Žuran dvakrat in na koncu Bojan Čudič so prinesli veselje domačim navijačem.
 

Verdinek kralj strelcev


Nov spodrsljaj Ribnice, pred tem je izgubila proti Dol TKI Hrastniku, je izkoristilo Gorenje, ki igra v vse boljši formi in je zlahka ugnalo Sviš v gosteh. Emir Taletović je zbral 14 obramb in Matic Verdinek devet golov za moštvo Zorana Jovičića, ki je vpisala šesto zaporedno zmago. Verdinek je na 22 tekmah dosegel 164 zadetkov in je z naskokom najboljši strelec lige NLB.

S 133 goli je za njim nekdanji igralec Gorenja Jernej Papež, ki bo po sezoni zapustil Krko in odšel v Švico (Luzern). Novomeščani so ostali brez nastopa v končnici za prvaka, nazadnje so za osem golov klonili doma proti Mariboru, nakar je trener Mirko Skoko podal odstop. In to pol leta zatem, ko je osvojil superpokal po veliki zmagi nad Celjem. Zanimivo, Hrvat Markota in Srb Skoko sta bila edina tuja trenerja v Sloveniji.

Trenersko menjavo so med sezono doživeli tudi v Celju, kjer pa so po koncu evropske sezone strnili vrste, ekipa Tomaža Ocvirka je po zanesljivi zmagi v Dobovi prednost pred Gorenjem in Ribnico povečala na štiri točke in je na dobri poti do 23. prvenstvene zvezdice.

»V obrambi sprva nismo bili dovolj čvrsti, zato je Dobova v prvem polčasu prihajala do lahkih golov in bila ves čas blizu (med odmorom je bilo 16:17; op. p.). V drugem polčasu pa smo prestavili višje, bili v pomoč vratarjem in prišli do zasluženih točk,« je povedal reprezentant Tilen Kodrin.

Za pivovarje, ki pogrešajo prvega vratarja Klemna Ferlina, je prve prvoligaške minute v vratih zbral Gal Gaberšek, ki bo poleti dopolnil 18 let.
 

Preobrat v Škofji Loki


V elitno šesterico se je vrnil Maribor, ki si zanesljivo utira pot navzgor. Koper je po začetnih težavah in zamenjavi trenerja pod vodstvom Uroša Rapotca našel pravi ritem in uresničil zastavljeni cilj. Odhod najboljšega igralca Aleksa Vlaha v Zagreb ni bil prevelik udarec, nazadnje so Koprčani odnesli ves plen s težkega gostovanja v Škofji Loki.

Loka je bila boljša v prvem polčasu, vodila je že za štiri gole (14:10), v drugem pa je na parketu zagospodaril Koper, po 25:25 sta Žiga Smolnik in Grega Krečič poskrbela, da sta točki odšli na Obalo. Loka je zadnja, ki se je prebila v zgornji dom, to ji je uspelo že četrtič zapored, kar je dober rezultat za ekipo, ki vsako leto ostane brez najboljšega igralca, nazadnje Aleksa Kavčiča iz Gorenja.

Končnica se bo začela prihodnji konec tedna, Gorenje bo gostilo Maribor, Celje bo gostovalo v Kopru. Zelo hud boj se obeta v končnici za obstanek. Sviš se bo sicer težko izognil izpadu, ker je zaostanek precejšen, tako kot Krka bo tolažbo iskal na zaključnem tunirju pokala Slovenije. Se je pa v igro za obstanek vrnil Dol TKI Hrastnik. Proti Trimu je vpisal tretjo zmago na zadnjih sedmih tekmah, za Dobovo zaostaja le še eno točko, miren tudi ne more biti Jeruzalem, ki ima tri točke več od Dolanov.

Preberite še:

Komentarji: