Gorenje s plus 4, Ribnica s plus 3

Velenjčani in Ribničani na prvih tekmah drugega predkola pokala EHF vpisali domači zmagi.
Fotografija: Zoran Jovičić in njegovi igralci so vpisali zmago proti poljskemu tekmecu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Zoran Jovičić in njegovi igralci so vpisali zmago proti poljskemu tekmecu. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Če sta slovenska predstavnika v ligi prvakov, Celje in Krim, preživljala težke čase na Madžarskem, pa sta Gorenje in Riko Ribnica ubranila slovensko čast v drugem evropskem tekmovanju, pokalu EHF. Oba sta na prvih tekmah drugega predkola vpisala domači zmagi, ki jima ponujata lepe možnosti za preboj v zadnje sito pred spomladanskim skupinskim delom.

Gorenje, ki je bilo v prvem kolu boljše od švedskega Alingsasa, je proti poljski ekipi Gwardia Opole imelo v prvem polčasu precejšne težave z učinkovitostjo in se dolgo ni moglo »odlepiti« od pete ekipe poljskega prvenstva iz prejšnje sezone. Prav v zadnjih minutah prvega dela pa sta vratar Emir Taletović in levoroki krilni igralec Mirza Haseljić poskrbela za tri gole prednosti in boljšo voljo med odmorom.


Pomembna je bila razlika


V drugem polčasu so Velenjčani zaigrali še bolje, v vratih se je izkazal 18-letni Miljan Vujović, David Miklavčič je v 47. minuti zadel za 20:15, prednost sta še povišala mlada »rezervista«, krožni napadalec Miha Kavčič in organizator igre Domen Tajnik (22:15). Deset minut pred koncem je bila zmaga v žepu, toda zelo pomembna je bila razlika, česar se je dobro zavedal domači trener Zoran Jovičić in po enem slabem napadu zahteval minuto odmora, da bi se glave umirile. Hotel je preprečiti padec, kakršen se prenovljeni ekipi Gorenja rad zgodi in je bil usoden tudi na sredinem derbiju v Celju. Ni se mu dalo povsem izogniti, sledilo je nekaj nespametnih potez, še dobro, da je bil v vratih še naprej vroč Vujović, ki je z osmo obrambo preprečil še večjo krizo.



Poljaki so se z delnim izidom 3:0 približali na 18:22, osemminutni strelski post pa je z igralcem manj prekinil Nikola Špelić. Gwardia se je dve minuti pred koncem približala še na 20:23, nakar je zadel domači kapetan Miklavčič, po ukradeni žogi pa je Matic Verdinek zdrvel v napad za plus 5. Končalo se je s še vedno solidnih 26:22, ko je Tajnik po lepi podaji Vlada Matanovića zabil iz »cepelina«, gostje pa so v zadnjih šestih sekundah zadeli po uigrani akciji.

»To je bil šele prvi polčas. Odločitev bo padla na Poljskem. Tudi pet, šest ali sedem golov ne bi pomenilo nič. Na prednost se nikakor ne smemo zanašati, na Poljsko gremo po zmago,« je dejal trener Jovičić. ki je fante pohvalil za igro v obrambi in tudi v napadu, kjer pa so še višjo oceno preprečili zgrešeni »zicerji«.
 

Slab drugi polčas Ribnice


Riko Ribnica si je obetala, da si bo na domači tekmi z islandskim Selfossom priigrala višjo prednost pred sobotno revanšo v deželi gejzirjev. Rokometašem trenerja Siniše Markote, ki so tekmo sicer odprli slabo (1:5), je po prvem polčasu odlično kazalo, saj so imeli že šest golov naskoka, toda v drugem delu se je prednost prepolovila. Gostje, ki so v prvem predkolu izločili Klaipedo iz Litve, so pokazali močno voljo in precej znanja, zato se na povratni tekmi obeta zanimiv boj. Pri Ribničanih, edini neporaženi ekipi v slovenski ligi, sta se s po sedmimi goli najbolj izkazala Risto Vujačić in David Kovačič.

Komentarji: