»Gremo naprej, v Stockholm, po kolajno!«

Slovenski rokometaši so si z zmago proti Portugalski zagotovili olimpijske kvalifikacije, a apetiti so zdaj večji. Švedi so jim šli na roko z zmago proti Madžarski. Za polfinale morda jutri ne bo treba premagati Norveške.
Fotografija: Dean Bombač bi rad osvojil svojo prvo kolajno, saj ga ni bilo pred tremi leti na SP v Franciji. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Dean Bombač bi rad osvojil svojo prvo kolajno, saj ga ni bilo pred tremi leti na SP v Franciji. FOTO: AFP

Slovenci gredo v Stockholm! Ko je bilo najbolj treba, so naši rokometaši strnili vrste in na poraz proti Madžarski odgovorili na najboljši način: z zmago proti Portugalski, s katero so ohranili olimpijske sanje, ob tem pa si povečali možnosti za nastop v polfinalu 14. evropskega prvenstva.

Jutri (18.15) se lahko s povrnjeno samozavestjo in brez cokle, ki jih je zavirala dobršen del tekme, lotijo Norvežanov, zmaga in tudi remi jim jamčita boj za kolajne v švedski prestolnici. Morda ju sploh ne bodo potrebovali, če Madžari prej (16.00) ne premagajo Portugalcev.



»Zmagala je ekipa, zanjo smo zaslužni vsi, tudi fantje na klopi so živeli z nami,« je bil navdušen Blaž Janc, najboljši strelec Slovenije s sedmimi goli. Reprezentanti Ljubomirja Vranješa so se dolgo mučili, pomembnost tekme je terjala davek. V prvem polčasu so zaostali že za dva gola (8:10), zadaj so bili tudi pri 18:19 v drugem. Šele po 40 minutah so strnili vrste v obrambi in tekmece silili v napake. A kar dolgo je trajalo, da so jih izkoristili. Zapravljali so tudi stoodstotne priložnosti.

Dean Bombač bi rad osvojil svojo prvo kolajno, saj ga ni bilo pred tremi leti na SP v Franciji. FOTO: AFP
Dean Bombač bi rad osvojil svojo prvo kolajno, saj ga ni bilo pred tremi leti na SP v Franciji. FOTO: AFP


Po nekaj zgrešenih »zicerjih« je šele Miha Zarabec v 42. minuti premagal urok in s 7 metrov hladnokrvno zadel za prvo vodstvo v drugem delu (20:19). Portugalcem so pošle moči, Nik Henigman je podvojil vodstvo, na plus 3 je po obrambi Klemna Ferlina povišal Borut Mačkovšek s »cepelinom« po podaji Deana Bombača. Kapetan Jure Dolenec je 10 minut pred koncem z drugim golom v nizu za 27:22 pokopal portugalske upe ...


Veliki fantje pokazali značaj


»Excusez-moi,« se je portugalski sedmi sili v francoščini opravičil Bombač in dal prednost rojakom na drugi strani ograje. »Odvalil se je ogromen kamen od srca. Včeraj in danes sem dobil toliko sporočil iz Slovenije, žena mi je napisala: 'Povedi ekipo, poleti z njo'. Lepo je, ko veš, da imaš nekoga doma, za katerega se boriš. V prvi vrsti se boriš zase, svoje najdražje in za vso Slovenijo,« je od ponosa žarel Bombač, ki lovi prvo kolajno.

»Pokazali smo značaj, pred prvenstvom sem rekel, da smo veliki fantje, ko smo bili po porazu z Madžari poteptani, smo se dvignili. Še smo tu, nisem pripravljen iti domov, gremo v Stockholm, pa ne po 5. mesto, ampak po finale,« je dodal »Deki«, ki je v drugem polčasu na šestmetrsko črto postavil Mačkovška in mu delil asistence.

Ljubomir Vranješ je bil ponosen na svoje fante. FOTO: Reuters
Ljubomir Vranješ je bil ponosen na svoje fante. FOTO: Reuters


Izmučeni »Maček« v mešani coni ni mogel stati. »Stari, moram se usesti, ne mi zameriti. Spet smo 'zapokali' milijon 'zicerjev', ampak vse smo nadoknadili z obrambo. Skakal sem levo-desno, včasih sploh nisem vedel, kje sem. Vsi smo se gibali, za Portugalce je bila to uganka, ki je niso mogli rešiti. Vesel sem, ker smo si zagotovili kvalifikacije, ampak želja je zdaj večja,« se je naprej ozrl »Maček«, ki bo energijo za Norveško črpal iz petnih žil: »Zdaj grem 'direkt' v tisto ledeno banjo. Za 12 minut. Ne samo z nogami, kot doslej, ampak do vratu. Bolelo bo, a regeneracija je glavna.«

Foto
Foto


Če Blaž Blagotinšek zgreši pet čistih strelov s šestih metrov, pa Slovenija zmaga, je dobra novica. Takšen "podvig" bo težko ponovil ... »V obrambi sem dal zadnje atome moči, zato tudi nezbranost v napadu. Zgrešili smo ogromno 'zicerjev', ampak 'j*** ga',« se na malenkosti ni oziral »Blagi«, ki je že po porazu Madžari razkril formulo za uspeh: premagati Portugalce in Norvežane. »Seveda, tako bo. Kapo dol, pokazali smo, kdo je Slovenija in kje je na zemljevidu.«


Klemen Ferlin je bil soliden v slovenskih vratih. FOTO: AFP
Klemen Ferlin je bil soliden v slovenskih vratih. FOTO: AFP


Zakaj ne direktno v Tokio?


Slovenci bodo v najslabšem primeru 6. in bodo aprila nastopili na enem od treh turnirjev za nastop na OI. Lahko pa se v Tokio uvrstijo neposredno, če osvojijo naslov evropskih prvakov. Zmaga ali točka proti Norveški bi bila dovolj za polfinale, dobra novica je, da so si vikingi že zagotovili Stockholm in bodo morda zaigrali manj zavzeto. Pot jim lahko odprejo Portugalci, ki imajo še vedno možnosti za olimpijske kvalifikacije, če bodo Madžarom vzeli vsaj točko.

Ko so se soigralcem tresle roke, je Zarabec v dveh minutah s 7 m lobal oba vratarja, tudi 201 cm visokega Alfreda Quintano, in jim vlil samozavest. »To je bila priložnost, da se izkažem, če se že na klopi nisem mogel,« se je malce pošalil »Zaro«, ki je bil na igrišču le dobre 4 minute, a ga bo Slovenija še kako potrebovala v nadaljevanju. Kar kipi od samozavesti: »Prepotentnim Portugalcem smo pokazali, da rokomet izvira iz naših koncev in jih 'našolali' v vseh stvareh.«



Slovenci bodo po Göteborgu in Malmöju videli tudi Stockholm. FOTO: Reuters
Slovenci bodo po Göteborgu in Malmöju videli tudi Stockholm. FOTO: Reuters


Komentarji: