Kar 48 Slovencev med elito, Celjani najmlajši in najlažji

Pivovarji za začetek v nedeljo doma s Flensburgom, ki ga danes (19) čaka nemški derbi s Kielom.

Objavljeno
12. september 2019 10.55
Posodobljeno
12. september 2019 11.02
Staš Skube bo še tri leta v Skopju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ljubljana - Vardar bo branil lovoriko, Veszprem, Barcelona in PSG so favoriti, Celje Pivovarna Laško pa se bo želelo po šestih letih prebiti v osmino finala, ko se bo konec tedna začela nova sezona v EHF ligi prvakov. Pivovarji bodo evropsko zgodbo začeli v nedeljo doma proti Flensburgu.

Vardar je junija presenetljivo drugič osvojil F4 v Kölnu in si s tem tudi rešil prihodnost. Precej igralcev se je med stisko sicer odločilo za odhod, a v Skopju imajo še naprej dovolj kakovosti, tam poleg orjaka Dainisa Krištopansa ostaja tudi Staš Skube, ki je pogodbo podaljšal do leta 2022.

Skupaj bo v LP nastopilo rekordnih 48 Slovencev, samo Švedov in Dancev bo več (po 56), za primerjavo, Francozov bo 44, Hrvatov 37, Makedoncev 27, Madžarov 24, Nemcev 21 in Srbov 16. V tujih klubih bo v elitnem delu igralo 19 naših legionarjev, v Vardarju poleg Skubeta po novem tudi 120 kg težki Domen Sikošek Pelko, ki v Sloveniji ni dobil priložnosti.
 

Tamše s štirimi rojaki


Na stavnicah najvišje kotira PSG, ki že vrsto let zaman lovi evropsko slavo, podobno kot Veszprem, za katerega bodo še naprej igrali Borut Mačkovšek, Blaž Blagotinšek, Gašper Marguč in Dragan Gajić. Barcelona z Juretom Dolencem želi deseti naslov, prvega po letu 2015, Nemčijo, ki že tri leta ni imela kluba na F4, zastopata Kiel (Miha Zarabec) in Flensburg, ki se bosta danes ob 19. uri srečala na derbiju bundeslige.

image
Jure Dolenec začenja tretjo sezono z Barcelono. FOTO: FCB


V Montpellieru po dolgih letih ni več Slovenca, so pa po štirje v Szegedu (Dean Bombač, Mario Šoštarič, Matej Gaber, Nik Henigman) in Zagrebu s trenerjem Brankom Tamšetom (Aleks Vlah, Darko Stojnić, Aleksander Špende, Gašper Hrastnik). V Kielcah ostaja Blaž Janc, v Meškovu je zdaj ob Simonu Razgorju Jaka Malus
 

Sedmerica v spodnjem domu


V spodnjem domu (skupini C in D) pa sta po dva Slovenca v Tatranu (Januš Lapajne, Nino Grzentič), Sportingu (vratarja Aljoša Čudič in Matevž Skok) in Wisli Plock (Žiga Mlakar, Igor Žabić), za Kadetten pa igra slovenske gore list Nik Tominec.

image
Jaka Malus se je iz Celja skupaj z Williamom Accambrayjem preselil v Belorusijo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Celje, ki ima zgolj dva tujca, najmanj doslej (Josip Šarac, Diogo Silva) je za LP prijavilo 24 igralcev, a vsaj pet je takšnih, ki so na seznamu bolj za številko. Skupaj z njimi imajo slovenski prvaki najmlajšo ekipo med 16 iz zgornjega doma (povprečje 21,98 leta; najstarejšo ima Kiel: 27,95), najlažjo (88,6 kg; najtežja je Veszprem: 100,6 kg) in šesto najnižjo (191,7 cm; najvišjo ima Szeged: 196,1).