Ko se atomskemu Krčanu strga, še vesoljci pozabijo poštevanko

Slovenski vratar Urh Kastelic je bil junak velike zmage Zagreba v Flensburgu, ki je bila tudi sporočilo Celjanom pred nadaljevanjem lige prvakov. Sebastjan Gergeta novi predsednik združenja prvoligašev.
Fotografija: Urh Kastelic v Zagrebu blesti v vratih. FOTO: SEHA
Odpri galerijo
Urh Kastelic v Zagrebu blesti v vratih. FOTO: SEHA

Vratar je pol ekipe, pravijo tudi v rokometu. Še posebej, kadar reši tekmo, kot jo je Urh Kastelic, ko je PPD Zagreb senzacionalno zmagal v Flensburgu in pokazal, da so delitve na velike in majhne v skupini B lige prvakov nesmiselne. To je tudi dobro sporočilo Celju Pivovarni Laško, da mu po prvem spodrsljaju proti Skjernu ni treba vreči puške v koruzo, tudi v Parizu ne, ko bodo pivovarji v nedeljo gostovali pri najbogatejšem moštvu na svetu.

Kastelic je bil v prvem polčasu tekme na severu Nemčije neopazen, v drugem pa je zbral kar 11 od skupaj 13 obramb in bil najbolj zaslužen za prvi poraz Flensburga v sezoni. Tega ni pričakoval nihče ...


 

Ključ v igri 7 na 6


"Še najbolj smo presenetili sebe. Že na prijateljskih tekmah in potem na začetku sezone nismo bili prepričljivi, prvič v zgodovini smo izgubili proti domačemu tekmecu Nexeju iz Našic v ligi SEHA. Znašli smo se v krizi, na prvi tekmi lige prvakov proti Pick Szegedu nam je sicer malo zmanjkalo za točko, a tedaj smo spoznali, da le nismo tako slabi. No, roko na srce, nihče med nami ni verjel v zmago. Sploh, ko smo gledali video, se nam je zdelo, da so igralci Flensburga vesoljci, letos res igrajo atomski rokomet, še danes mi ni jasno, kako smo jih premagali," se je čudil dva metra visoki čuvaj mreže.

Urh Kastelic je bil januarja letos slovenski krvnik evropskih prvakov iz Španije na EP na Hrvaškem. FOTO: Reuters
Urh Kastelic je bil januarja letos slovenski krvnik evropskih prvakov iz Španije na EP na Hrvaškem. FOTO: Reuters


"Rekel bi, da je bila skrivnost v igri 7 na 6 brez vratarja, igrali smo počasi in nismo izgubljali žog, v prazno mrežo smo dobili le dva gola, proti Szegedu kar sedem. Flensburgu smo dovolili samo en protinapad, vzeli smo mu glavno orožje," je o vzrokih za presenečenje razmišljal Kastelic, ki je v Zagreb prišel lani, ko je v čudnih okoliščinah zaobšel matično Celje, in potem v soseščini preživljal turbulentne čase z menjavo kar treh trenerjev (Goluža, Kamenica, Saračević).

Poleti je iz Skopja nazaj v domovino prišel stari lisjak Lino Červar, tudi hrvaški selektor. Stvari so se precej spremenile ...
 

Pri Červarju ni odmora


"Ves čas je napetost, pri Linu ni odmora, dokler traja obnova, kot rečejo tukaj. Prostega časa ni, treniramo kot nori. Ker smo mlada ekipa, se nihče ne pritožuje. Če bi bili starejša, ne bi dolgo delovalo in bi ga kdo že nekam poslal. Vemo, da lahko samo s treningom in borbo nekaj naredimo, po kakovosti in izkušnjah pač nismo na ravni večine tekmecev iz lige prvakov," se omejitev zaveda 22-letni Krčan, za katerega že dolgo velja, da je eden najbolj nadarjenih vratarjev v Evropi, kar počasi že upravičuje.

V reprezentanci je najbolj zasijal, ko je Slovenija na letošnjem EP na Hrvaškem premagala kasnejše prvake iz Španije (sicer je prejel bronasto kolajno s SP 2017 v Franciji, a ne odločilnih tekmah ni sodeloval), podvig v Flensburgu je njegov dozdajšnji vrhunec v klubski karieri.



V Flens Areni je bil neprepoznaven. Po vsaki obrambi je kričal, s pestmi udarjal v zrak, enkrat celo kot blaznež tolkel po tleh, s tem pa vlival moč in vero soigralcem v polju. Vse nakopičene frustracije so se sprostile skozi ventil. "Drugače sem bolj umirjen človek, toda tokrat so me res preplavila čustva. Težko je pri Linotu, glede vratarjev je precej strog, dobiš en neumen gol in že te zamenja ali pa ti kakšno zabrusi. V prvem polčasu sem bil v krču, v drugem pa sem si rekel, kar bo, pa bo, pa naj trener reče, kar hoče, in sem se sprostil," je tekmo rad podoživel Kastelic, čigar ekipa je poslala jasen signal tudi Celju, da nepremagljivih ni in da se lahko v nadaljevanju sezone zgodi marsikaj.

"Celjani imajo super ekipo in super delajo, verjamem, da bodo tudi oni, kot vsako leto, premagali koga od velikanov. Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo uigrali, saj je kar precej novincev. Zagreb in Celje sta pač ekipi, proti katerim tekmeci že vnaprej vpišejo točke, ampak ko jim igra ne steče in ko mi zavohamo kri, se znajdejo v težavah. Pričakujem, da bomo oboji uprizorili še kakšno presenečenje, o napredovanju pa bodo odločali medsebojni dvoboji med štirimi ekipami, ki se bodo borile za dve mesti v osmini finala, poleg nas še Skjern in Zaporožje. PSG, Flensburg, Pick Szeged in Nantes so v prednosti, ampak proti nikomur ne bomo izobesili bele zastave. Ključne tekme bodo novembra, kdo bo takrat v najboljši formi, bo šel naprej. Mi smo v ligi prvakov brez kakršnih koli pričakovanj, nihče od nas ne zahteva osmine finala, ker smo mlada ekipa. Pritiska ni, bomo pa skušali izkoristiti vsako priložnost. Eno smo že, vendar se ne smemo prepustiti evforiji, ničesar še nismo storili. Ostati moramo na trdnih tleh," poreče zapriseženi navijač Hajduka, kar mu v Zagrebu nihče ne vzame za slabo.
 

Potočnika vzel pod okrilje


Čeprav sta Zagreb zapustila najprej Matevž Skok in potem še David Miklavčič, Kastelic ni ostal brez rojaka. Pridružil se mu je Gregor Potočnik. "Super je, vzel sem ga za 'cimra" in lepo pazim nanj. Proti Szegedu je odigral odlično v obrambi in  dosegel tudi en gol. V napadu mu Červar še ne daje veliko priložnosti, v igri 7 na 6 stavi na manjše in spretne igralce, ampak prišel bo čas, ko bo pokazal svoje znanje. Na treningih super deluje. Znan je kot velik borec in takšni so vedno dobrodošli," je Potočnika pohvalil Kastelic, nekdanji član Celja, Maribora in Pick Szegeda.

Urh Kastelic letos upravičuje sloves enega najbolj nadarjenih vratarjev v Evropi, ki ga spremlja že vrsto let. FOTO: Reuters
Urh Kastelic letos upravičuje sloves enega najbolj nadarjenih vratarjev v Evropi, ki ga spremlja že vrsto let. FOTO: Reuters

 

Slovenijo bomo vrnili, kamor sodi


Slovenija bo čez mesec dni začela kvalifikacije za EP 2020, kar bo zanjo zadnja priložnost za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, potem ko ji je proti Madžarski spodrsnilo in bo izpustila SP 2019. Selektor Veselin Vujović je na povratni tekmi proti vzhodnim sosedom zaradi slabe forme prečrtal Kastelica, ampak če bo ta bo nadaljeval v tem slogu, ga ne bo mogel še enkrat prezreti.

"Do zbora je še kar nekaj tekem, ampak veselim se že, da se bom srečal s fanti, če bom seveda na seznamu. Te kvalifikacije moramo opraviti, kot se spodobi, osvojiti prvo mesto v skupini (tekmeci bodo Latvija, Nizozemska in Estonija, op. p.) in potem na evropskem prvenstvu Slovenijo vrniti tja, kamor spada."

Komentarji: