Končno dvojna zmaga: Krim že naprej, Celje šele začelo vročo jesen

Po šestih letih sta se slovenska kluba skupaj veselila zmag v ligi prvakov. Krimovo napredovanje potrdil Györ, njegov naslednji tekmec na Kodeljevem. Celjani zdaj dvakrat proti Zagrebu.
Fotografija: Kristjan Horžen v Celju že kaže, zakaj ga uvrščajo med najbolj obetavne krožne napadalce v Evropi. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Kristjan Horžen v Celju že kaže, zakaj ga uvrščajo med najbolj obetavne krožne napadalce v Evropi. FOTO: Jure Eržen

Prvič po skoraj šestih letih se je zgodil konec tedna, v katerem sta oba slovenska predstavnika zmagala v elitnem rokometnem tekmovanju. Celjani so z dvema točkama proti Motorju iz Zaporožja (33:28) ostali resni kandidati za osmino finala lige prvakov, njihove kolegice iz Krima Mercatorja so si z uspehom proti Podravki (27:20) zagotovile evropsko pomlad.

Nekdanja evropska prvaka Celje (2004) in Krim (2001, 2003) že lep čas komaj držita stik z evropsko smetano, njune zmage so prej izjema kot pravilo. Zato je bil prvi novembrski vikend toliko bolj dobrodošel.


 

Prvi dvojček po novembru 2012


Nazadnje sta se skupaj veselila zmag 17. in 18. novembra 2012, ko je v Celju padel Kiel in v Stožicah tako kot v soboto Podravka. V tisti sezoni so krimovke nazadnje igrale v polfinalu, Celjani predzadnjič v osmini finala. Njuni zadnji zmagi namigujeta, da bi morda lahko premagala urok izločilnih bojev, na katere Celjani čakajo že peto leto, Ljubljančanke še dlje, od omenjene sezone 2012/13.

Krimova adutinja Tjaša Stanko je včeraj dopolnila 21 let. FOTO: Blaž Samec
Krimova adutinja Tjaša Stanko je včeraj dopolnila 21 let. FOTO: Blaž Samec


Oba kluba se več let soočata s podobnimi težavami, težko konkurirata bogatejšim, vsako sezono na novo sestavljata ekipi in težko privabljata vrhunske okrepitve. Celjani so letos splezali na zeleno vejo in sanirali klub, na Krimu se še ne morejo znebiti dolga.

Njuni zadnji predstavi vlivata optimizem in sta imeli veliko skupnega. Tako dvorana na Kodeljevem (2000 gledalcev) kot celjski Zlatorog (4000) sta bili lepo zapolnjeni, krimovke in pivovarji so sredi drugega polčasa zapadli v krizo in zapravili lepo prednost, a v zadnjih desetih minutah pokazali moč in zmagali, kar dokazuje, da imata zasedbi kljub očitnim kadrovskim omejitvam pravi značaj.
 

Pomanjkanje levičarjev


Tako Krimov trener Uroš Bregar kot njegov celjski kolega Tomaž Ocvirk imata težave zaradi poškodb, na desnem zunanjem položaju Krim sploh ni imel levoroke igralke (Alja Koren je bila operirana), v Celju je od poškodbe Matica Grošlja osamljen Branko Vujović, ki pa je imel še na dan tekme vročino, a se je izkazal s petimi goli. Kot darilo z neba je Celjanom padel William Accambray, ki je v nekaj tednih pokazal mojstrstvo in bil vodja na igrišču. Na Krimu lahko upajo, da bo njegova rojakinja Marie-Paule Gnabouyou ob vrnitvi imela vsaj približno tako pozitiven vpliv na ekipo.

Tomaž Ocvirk v Zlatorogu še ne pozna poraza. FOTO: Jure Eržen
Tomaž Ocvirk v Zlatorogu še ne pozna poraza. FOTO: Jure Eržen


Največja razlika med slovenskima paradnima konjema je v tem, da lahko Krim z dobršno mero sproščenosti odigra še zadnji dve tekmi prvega dela (v soboto doma z Györom in potem pri Thüringerju) ter se po EP v Franciji v miru pripravi na februarske in marčevske izzive, Celjani so šele vstopili v peklenski mesec, po katerem bo jasno, ali so zreli za osmino finala.
 

Ferlin vs. Kastelic


Zdaj sta na vrsti tekmi z večnimi tekmeci iz Zagreba, prva v soboto na Hrvaškem pri čvrsti zasedbi Lina Červarja. Celjani še nikdar niso zmagali v Zagrebu, Branko Tamše je tam doživel veliki razočaranji, toda naslednik Ocvirk si obeta drugačno zgodbo. V nedeljo je zadovoljno ugotovil, da je vratar Klemen Ferlin v življenjski formi, Trebanjec bo skušal zasenčiti rojaka Urha Kastelica, nesojenega člana Celja.

Grkinja Lamprini Tsakalou si je dan po zmagi proti Podravki ogledala tekmo v Celju. FOTO: Blaž Samec
Grkinja Lamprini Tsakalou si je dan po zmagi proti Podravki ogledala tekmo v Celju. FOTO: Blaž Samec


Od prihoda Accambraya je prerojen Igor Anić, francoska naveza je dobro delovala tudi v osrednjem obrambnem bloku. Proti Motorju so izstopali tudi Tilen Kodrin, Rok Ovniček in Draško Nenadić, rezerve so v Jaki Malusu, ki ni imel svojega dne, še več v Kristianu Bećiriju, ki mu Ocvirk zaupa manj kot Kristjanu Horženu. Jan Jurečič od poškodbe Gala Marguča težko nosi breme na desnem krilu, zato je trener dal priložnost 17-letnemu Tadeju Kljunu, ki bo moral pridobiti mišično maso, preden bo koristen v obrambi.

Ta je bila proti Motorju preveč porozna zlasti ob branjenju proti sedmim igralcem, kar vzbuja skrb pred vročim gostovanjem v zagrebški Areni, saj je igra 7 na 6 Červarjeva »specialiteta« ...

Preberite še:

Komentarji: